Táplálkozási kisokos utánpótláskorúaknak

A fejlődésben lévő szervezet számára nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, hát még, ha sportolóról van szó! Szülőként a mi felelősségünk, hogy gyermekeink elegendő energiát vigyenek be és jól tudjanak teljesíteni a jégen, azonban ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy azt és annyit egyenek, amennyit csak tudnak. Asker Jeukendrup, táplálkozási szakértő, körbejárta a sportoló gyerekek étrendjével kapcsolatos kérdéseket: miben különböznek a növésben lévő szervezetek a felnőttekétől, indokolnak-e ezek a különbségek más étrendet és szükségük van-e táplálékkiegészítőkre?

 

Bár alapvetően nem különbözik a gyerekek és a felnőttek fiziológiája, mégis eltér az energiafelhasználásuk, a fehérjeigényük, kálcium-, és D-vitaminszükségletük. Általánosságban nem kell külön étrendet tartaniuk, mint amit szüleik tartanak, azonban érdemes figyelni ezekre a különbségekre.

 

Szénhidrát

A kisebb gyerekeknek kevesebb szénhidrátra van szükségük, testük ugyanis elsősorban a zsírt használja energiaforrásként, azonban rájuk is igaz, hogy egy hosszabb edzés alatt a szénhidrátpótlás javítja a teljesítményüket. Ahogy nőnek, úgy változik a metabolizmusuk, egyre javul a szénhidrát-feldolgozó képességük, 5 éves korban már általában egészen jó kapacitással rendelkeznek. A megfelelő szénhidrát-mennyiség azonban nemcsak életkortól, hanem egyéntől is függ!

Fehérje

Bár a növésben lévő gyerekeknek több fehérjére van szükségük, mint a felnőtteknek, a sportolóknak pedig többre, mint egy átlagembernek. Ebből következik, hogy a sportoló gyerekeknek még magasabb a fehérje-igényük. Azonban azoknál a fiatal sportolóknál, akik ténylegesen többet esznek, mint nem sportoló társaik, valószínűleg nem kell külön figyelni a fehérjebevitel növelésére. Azonban ha tinédzserkorban gyermekünk elkezd odafigyelni a testsúlyára, és ezért igyekszik kevesebbet enni, fontos, hogy törekvéseik ne torkolljanak energia- és tápanyaghiányba. Ilyenkor forduljunk dietetikushoz!

Táplálékkiegészítők

A Brit Junior Válogatott játékosaival végzett tanulmány szerint az étrendkiegészítők fogyasztása fiatal korban gyakoribb, mint gondolnánk. A megkérdezettek 62%-a használ táplálékkiegészítőket! Ezek elsősorban multivitaminokból és ásványi anyagokból állnak, a szakember szerint azonban nincs rájuk szükség.

 

„Általánosságba véve a gyerekek számára az étrend-kiegészítők nem ajánlottak. Sokkalta fontosabb a vegyes és kiegyensúlyozott étrend biztosítása, hogy az utánpótlás sportoló palántáink már gyerekfejjel megtanulhassák az egészséges táplálkozás fontosságát és módját” – írta Jeukendrup.

 

Forrás: sportorvos.hu