Oké, ha nem vagy oké – mentális egészség a sportban

Az egyre inkább középpontba kerülő mentális egészség témája természetesen a sport világában is rendkívül fontos - szerencsére egyre inkább általánossá válik, hogy beszélünk erről, így lassan eltűnnek a stigmák és nem lesz tabu, ha valaki nincs jól.

A jégkorong nagyon jó leckéket ad az életre, a lista pedig az utóbbi időben a fiatalok mentális egészségével kapcsolatban is kiegészült.

Dan Jablonic, az USA Hockey játékosfejlesztési menedzsere a közelmúltban adott interjújában arról mesélt, hogyan jelenik meg a téma a játékosok mentális és érzelmi állapotát érintő helyzetekben, a jégen és azon kívül is, és mit tehetünk, hogy segítsünk.

A jégen

Jablonic az elmúlt években vezető szerepet vállalt a körzetében megrendezett jégkorong-edzői tanfolyamon, ahol a mentális és szociális-érzelmi egészség szakértői segítették a 14 és 16 év közötti játékosokat.

Hogyan tudjuk fejleszteni azokat a készségeket, amikre az edzőknek és a játékosoknak nehéz helyzetekben szüksége van? Hogyan lehet elsajátítani a megfelelő gondolkodásmódot? Jablonic szerint: "Egyszerű légzéstechnikák révén adunk esélyt a gyerekeknek. Ha hibát követtek el, ennyi is segíthet, hogy megtalálják a megoldást arra, hogy, hogy 2-3 perc múlva nyugodtan térjenek vissza a jégre és jól tudjanak teljesíteni.”

A jégen kívül

Még fontosabb, hogy figyeljünk arra, hogy érzik magukat a csapattársaink és az edzők. Lehet, hogy egyszerűen csak megkérdezzük őket erről, például megkérhetjük őket, hogy értékeljék az érzelmi állapotukat egy skálán, 1-től 5-ig.

"Ha van egy olyan játékosom, akinek az értékelése 4,3, tudom, hogy nyugodtan terhelhetem, készen áll. De ha egy játékos azt mondja: "Ma csak 1-es szinten vagyok", lehet ez egy iskolai vagy családi helyzet miatt, akkor lehet, hogy aznap nem kellene jégre lépnie" - mondta Jablonic.

Ezek az ellenőrzések hatalmas segítséget jelenthetnek.

"Ezért van a személyzet, hogy kapcsolatba léphessen a játékosokkal. Az emberi fejlődés az elsődleges, csak ezután koncentrálhatunk a játékosfejlesztésre" - tette hozzá. "Ha nem így gondolkodunk, egyik sem fog működni. Ha kapcsolatokat alakítunk ki egymással, látni fogjuk, ki hol tart és mi számára a következő lépés.”

Az egészség az egészség

Az egészségügyi problémák mentális aspektusainak megértése a külső szemlélő számára nehezebb lehet, mert kevésbé láthatóak, mint egy fizikai betegség. De ettől nem lesznek kevésbé jelen. Az edzői munkának része a mentális egészség prioritásként való kezelése.

"Ha a játékosnak fáj a csuklója vagy a bokája, nehezen fog passzolni vagy korcsolyázni. És ha valami bántja, akkor is, ez azonban kevésbé feltűnő" - mondta Jablonic. "Fontos üzenet, hogy rendben van, ha nem érzed jól magad. Nem kell az orvos szerepét játszanunk, de ha szükség van rá, kötelességünk segítséget nyújtani."

Fejlődünk, tudatosabbak leszünk

Jablonic megjegyzi, hogy a mentális egészség témája egyszerűen nem jelent meg korábban a sportban, a sportolás kultúrájában.

"Régebben nem foglalkoztak ezzel. A mai világban azonban tartozunk a gyerekeknek azzal, hogy befogadóak vagyunk. Fontos, hogy felkészítsük őket a sikerre. Annyi minden történik a világban" - mondta.

Ma már a legtöbb szövetség foglalkozik a mentális egészség kérdéseivel, az olyan nonprofit szervezetek, mint amilyen például a Sophie's Squad - amit egy 14 éves hokijátékos öngyilkossága után alapítottak - mély hatással vannak a sportkultúrára.

Forrás: admkids.com