Nyári sporttáborok: felesleges terhelés vagy hiánypótló elfoglaltság?

Minden évben, ahogy közeledünk az off-szezonhoz előkerülnek a hokis táborok: sokan azonnal regisztrálunk néhányra, mielőtt elfogynak a helyek, mások próbálják úgy szervezni a nyarat, hogy beleférjen legalább egy, megint mások pedig abban sem biztosak, hogy kellenek-e a gyerekeknek ezek az alkalmak. Olvasd el egy edző véleményét a témáról!

Küldjük a gyerekeket hokitáborba vagy ne?

A rövid válasz: igen, HA a gyerekek is szeretnék! Ők a legfontosabbak ebben a kérdésben: vannak, akik szívesen foglalják el magukat nyáron mással, mint amivel évközben és fontos, hogy ezt tiszteletben tartsuk. Ha tehát nem igazán akarnak táborba menni, ne erőltessük! Csak pénzkidobás lesz az egész. Ha viszont szeretnének, és megteheted, küldd el őket: táborban lenni életre szóló élmény, ami egészen más tapasztalatokkal gazdagítja a kis hokisokat, mint egy átlagos edzés. Egész nap együtt vannak, új barátságokat kötnek, új edzőkkel találkoznak, és új készségeket sajátítanak el – ezek a tapasztalatok azok, amik különlegessé teszik a táborokat. Azonban ne féljünk attól, hogy ha gyermekünk inkább otthon marad, hátrányban lesz: egy hét alatt még senkiből sem lett hokis.

Hány tábort tervezzünk be?

Egyet, nagyon maximum kettőt. Az élmény teszi különlegessé a táborokat, azonban ha elveszik a nyár többi élményét gyerekeinktől, azzal könnyen tönkretehetik mindkettőt. A több nem feltétlenül jobb: ha minden évben négyszer lenne karácsony, nem lenne olyan különleges ünnep…

Mi a legfontosabb egy táborban?

Hogy mókás legyen! Sajnálom, tudom, hogy sokan a fejlődést várjátok el egy-egy tábortól, de legyünk őszinték, egy hét alatt nem lehet olyan nagyot változni. A legjobb, amit tanulhatnak a gyerekek, azok apró fejlesztések, igazítások. Azonban, ha jól érzik magukat és megtanulnak pár dolgot, elég motiváltan érkeznek majd haza ahhoz, hogy maguk is dolgozzanak az elsajátított dolgokon. Hosszú távon pedig már beszélhetünk komoly fejlődésről, aminek mozgatórugója lehet egy tábor. De csak akkor, ha gyermekünk jó élményekkel távozik.

Nem csak a jégen töltött idő számít. A fotó a 2021-es ŠKODA táborban készült.

Mit kell keresni, amikor tábort választunk?

  1. Tapasztalt edzőket: Nyilvánvaló, hogy a jó edző a tábor legfontosabb eleme, azonban attól, hogy valaki tapasztalt, még nem biztos, hogy a 7 évesekkel is jól tud bánni. Az a legjobb tehát, ha az edzők eleve olyan korú gyerekekkel foglalkoznak, mint amekkora a mi csemeténk. Emellett a nagy játékosok sem mindig jó edzők: van, hogy nagyon szuperek, de nem mindig. Ne befolyásoljanak tehát a nagy nevek, inkább azt nézd meg, hogy szezonban kiket edzenek!
  2. Elég edzőt: Ha 30 gyerek számára csak kettő edző áll rendelkezésre, az kevés: így egyikük sem fogja megkapni a szükséges figyelmet. Szerintem az az optimális, ha egy edzőre öt gyerek jut.
  3. Aktív edzőket: Ez sajnos csak akkor derül ki, amikor már zajlik a tábor, de ettől még fontos tényező. Hiába áll 10 szakember a pálya szélén, ha egyikőjük sem aktív! Mozogniuk, példát mutatniuk, motiválniuk kell!
  4. Élményt: Tudom, ezt már mondtam, de érdemes megismételni. Nem a lehető legtöbb jégidő számít, hanem a pályán kívüli események, a közös tevékenységek az egyéb programok és a barátokkal való lógás. Ezektől lesz igazán jó élmény egy tábor!

Forrás: marcelshockeyschool.com