Nyakunkon a második Gyerek világbajnokság!

hobbi jégkorong liga

215 kis hokis versenyez 16 csapatban a dunaújvárosi jégcsarnokban március 5-én.

Ez már a második ilyen torna lesz, a hagyományteremtő tavalyit Németország nyerte, Magyarország pedig a 7. helyen végzett. Idén nemcsak az U10-esek, hanem az U12-esek is megméretnek, az ő versengésükre április 22–23-án kerül sor szintén Dunaújvárosban.

 

Minden azzal kezdődött, hogy Babic Vladimirnak – aki egyrészt a legismertebb és legelismertebb magyar jégkorong-játékvezetők egyike, másrészt lassan másfél évtizede dolgozik edzőként a kisebbekkel Újvárosban, és nemhogy játékosokat, már trénereket is nevel – egy alkalommal különleges tornához volt szerencséje Bernben.  A svájci fővárosban is jó néhány utánpótlásklub van, ők szerveztek egymás közt mini-világbajnokságot. Ugyan nem vonultatták fel ebből az alkalomból a teljes A csoportos mezőnyt, hat csapattal rendezték meg az egynapos programot, de a koncepció nagyon megtetszett a magyar edzőnek. El is döntötte, hogy össze kell hoznia valami hasonlót hazánkban. Sőt: mert még nagyobbat álmodni.

 

Amikor a magyar nagyválogatott Krakkóban feljutott az elitbe, rájött, hogy itt az ideje a cselekvésnek. Munkához is látott.

 

De hogy is jön össze az A csoport a magyar U10-es gyerekekkel? A tornán kizárólag a (ma már hálistennek számtalan) magyar utánpótlásklub hazai kis hokisai vesznek részt. Igen ám, de nem a saját csapatuk, hanem a világelit válogatottjainak színeiben. A szervezők felhívják a klubok figyelmét a lehetőségre, az edzők és a játékosok regisztrálnak, utána szétosztják valamennyiüket a válogatottak között. Sorsolással, amely közben igyekeznek figyelni arra is, hogy lehetőség szerint közel azonos tudású szelekciók jöjjenek össze, mindegyikben legyenek A-, B- és C-szintű tudással rendelkező kis hokisok, vagyis egyenlőek legyenek az esélyek.

 

Mottószerűen fogalmazva: “A torna egyik célja, hogy a magyar jégkorong utánpótláscsapatainak játékosai megismerhetik egymást – ezzel közelebb kerülve az ellenfelekhez és a sporthoz egyaránt, és kialakítva egy még szorosabb, családiasabb jégkorongos társadalmat!”

 

A koncepció sajátossága, hogy minden egyes résztvevő minimum hat mérkőzést játszhat, miközben a nem kiemelkedő képességű sorok tagjai is megkapják a megfelelő jégidőt. A négy négyes csoportban körmérkőzéseket bonyolítanak le, utána a győztesek az első helyért mennek, a másodikak az 5–8.-ért és így tovább. A pályán keresztbe játszanak, egyszerre három 2×16 perces meccs zajlik egyidejűleg, így lehet végére érni a bulinak egy nap alatt.

 

Az első rendezvényt tehát tavaly március 6-án bonyolították le. Eredetileg 160 játékossal számoltak, ám akkora volt az érdeklődés, hogy végül több mint 200 U10-es kiskölyök lépett jégre Dunaújvárosban. “Vakon vágtam bele, nem tudtam, mi lesz, lehet, hogy csak húszan jönnek, lehet, hogy kétszázan, ezen gondolkodtam – emlékezett vissza Babic Vladimir. – Aztán az MJSZ is a kezdeményezés mellé állt, a marketing is jól sikerült. A visszhang fantasztikus volt, jól érezték magukat a gyerekek és a szülők is.” A játékosok elosztásának módszere is kedvezőnek bizonyult, nem voltak nagy különbségek a csapatok között.

 

Ezek után evidens volt, hogy legyen folytatás. Az idei második gyerek-világbajnokságra a 2007–08-ban születettek jelentkezését várták. Nem hiába: harminckét – igen: 32! – egyesületből regisztráltak edzők és hokisok, klubok sokasága képviselteti magát a rendezvényen mindenhonnan, a Vasastól az Eszkimókig, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiától Kaposvárig, a Jégkerttől a Jégoroszlánokig. A trénereket és a csapattagokat már szétosztották, hogy ki mely ország színeiben szállhat csatába, arról erre a linkre kattintva tájékozódhatnak olvasóink.

 

A mezőny összetételében mindazonáltal van egy kis turpisság. Tavaly pontosan azok a csapatok versenyeztek Kanadától Magyarországig, amelyek aztán Szentpéterváron és Moszkvában küzdöttek egymással. Az idén lesz egy eltérés – de ez érthető. A dunaújvárosi gyerek-világbajnokság résztvevői között ott lesznek a piros-fehér-zöldek is, a valóságban feljutott Szlovénia kárára. Nincs ezen mit csodálkozni: a tavalyi 7. miért is esett volna ki?

 

Az U10-es vb tapasztalatai alapján az az elhatározás is megszületett, hogy az U12-esek számára is kell szervezni egy hasonló bajnokságot. Az idén ez is meglesz, igaz, nem tizenhat, hanem nyolc csapattal. A szűkebb létszám azért indokolt, mert az előkészítősök már nagypályán hokiznak, ebben a korosztályban tehát egyidejűleg csak egy meccset játszhatnak a srácok. Az eredeti terv szerint ezt a bulit Újpestre vitték volna, ám utóbb kiderült, hogy ott az április 22–23-ai időpontban sajnos más rendezvény zajlik. Nem jutott jégidő a projektnek Káposztásmegyeren sem, és bár eredetileg úgy volt, hogy Dunaújvárosban egy héttel előbb leolvasztják a jeget, Babic Vladimirnak sikerült elérnie a hosszabbítást, így erre az eseményre is ott kerül sor. Jól van ez így: az első lépések megvoltak, hagyomány születik ebből is, akárki meglátja, lesz itt még gyerek-világbajnokság Magyarország akárhány jeges városában!