Mozgó múzeum a fekete jégkorongosokról

A Fekete Történelem Hónapja alkalmából tiszteleg az NHL a jégkorong legnagyobb fekete alakjai előtt a már jól ismert furgonban kialakított kiállítással.

 

Willie O’Ree volt az első színes bőrű játékos, aki Gary Bettman jóvoltából bekerült az NHL-be, amikor 1958-ban csatlakozott a Boston Bruins csapatához. Az NHL azonban továbbra is nagyrészt fehér maradt: mindössze 92 fekete hokis követte O’Ree-t a ligába. Idén csupán a játékosok 2%-a fekete, ez az arány a profi futball csapatokban 70%.

Willie O’Ree és Howie Young bemelegítés közben, 1963. B Bennett/Getty Images

Éppen ezért igyekszik az NHL, hogy felhívja a figyelmet a jégkorongra a kisebbségek körében és folytassa a harcot a rasszizmus ellen: kiállítása a fekete hokisok történelméről szól.

 

„Minél több különböző hátterű embert vonunk be a játékba, annál erősebbek leszünk mi magunk, a sport és a csapat is” – hangzott Bettman előadása a diverzitásról szóló találkozón St. Louis-ban.

 

A múzeum valójában egy furgon, amit ezúttal híres fekete játékosok képeivel díszítettek. Odabent pedig a látogatók számos érdekességet tanulhatnak és láthatnak a jégkorong történéről, mint például a nadrágot, melyben O’Ree először lépett jégre az NHL tagjaként.

Willie O’Ree a Willie című dokumentumfilm bemutatóján, a Los Angelesi Filmfesztiválon. Presley Ann/Getty Images

Sajnos még mindig előfordulnak rasszista megnyilvánulások a sporton belül is, a 2017-18-as szezonban például a washingtoni csapatban játszó Devante Smith-Pellyt illették bántó szavakkal a szurkolók, amikor kiállították. A kanadai hokis, Jamal Mayers szerint azonban ma már kevésbé tabutéma a rasszizmus.

 

„Azt hiszem, elég sok mindent eltűrtem, mert azt gondoltam, a világ már csak ilyen. De nem hiszem, hogy tényleg ilyennek kell lennie.”

 

2019 őszén a nigériai Akim Aliu elmesélte mennyi negatív megnyilvánuláson és rasszista megjegyzésen kellett túltennie magát az NHL utánpótlásában. Válaszul Bettman kötelezővé tette a sokszínű csapatok összeállítását és létrehozott egy „spicli-forródrótot”. Persze pozitív értelemben.

 

„Ha bárkit bántanak verbálisan vagy tettlegesen, arról tudnunk kell, hogy következményei legyenek az ilyen viselkedésnek” – mondta Bettman. „A büntetésnél még fontosabb azonban az edukáció és a tanácsadás, hogy az emberek megértsék, mi a jó és mi a rossz.”

A múzeum egyik falán helyet kapott minden fekete játékos, aki valaha az NHL-ben játszott. Ryan Delaney/St. Louis Public Radio

Még a nyitás előtt Anthony Duclair, az All-star csapat egyik fekete tagja, néhány más játékossal együtt privát túrán vett részt a múzeumban és dedikálták saját arcképüket.

 

„Még én magam sem tudtam egy csomó játékosról eddig, szóval ma is tanultam valamit” – mesélte a kiállításról Duclair.

 

 A mozgó múzeum számos NHL-városba látogat majd el a tél második felében, hogy a fekete hokisokra irányítsa a reflektorfényt.

 

Forrás: www.npr.org