Mit tanulhatnak a gyerekek egy nyári táborban?

Amikor beíratod gyermeked egy sporttáborba, valószínűleg az az elsődleges célod, hogy a sportban fejlődjön. És bár valóban a készségek fejlesztése a legfontosabb, sokkal több előnye van egy-egy nyári tábornak, mint gondolnád. Ilyen például az új kapcsolatok kialakítása, a közösségépítés, a szociális készségek fejlesztése, valamint az aktív és egészséges életmódhoz való kapcsolódás.

1. Függetlenség és felelősség

A sporttáborok fejlesztik a gyerekek önállóságát és felelősség-érzetét, miközben az edzők és mentorok arra tanítják őket, hogy azt csinálják, amit szeretnek. A táborok lehetővé teszik megtanulni felismerni és vállalni a személyes felelősségüket, ráadásul a kudarcélmények minimalizálása közben. Egy táborban nem lehet megbukni, sem elbukni - ez a tanulás ideje. A gyerekek felelősséget vállalnak cselekedeteikért és a csapat sikereiért, anélkül, hogy szüleikre támaszkodnának.

2. Új barátok

Emellett az iskolai barátokon kívül is szerezhetnek új barátokat, akiknek hasonló az érdeklődési körük, mint az övék. Minél több új embert ismernek meg, annál szélesebb lesz a látókörük, másfajta nézeteket és készségeket tanulhatnak egymástól. A fiúk és lányok közötti kommunikáció pedig szintén igen értékes ebben a korban.

3. Kitartás és állhatatosság

Az állhatatosság azt jelenti, hogy kitartunk cselekedeteink mellett, akkor is, ha ez nehézségekkel, akadályokkal vagy kudarcélményekkel jár. A kitartó gyerekek képesek legyőzni egy új technika megtanulása során adódó nehézségeket, a fizikai akadályokat, valamint saját, sokszor negatív belső gondolataikat. A sporttáborokban a gyerekek láthatják saját és mások fejlődését, az utat, amin végig kell menniük, és ez arra ösztönzi őket, hogy ne adják fel, és küzdjenek a céljaikért. Mindez pedig nem csak a sportban, hanem az életben is feltétele a sikernek.

4. Problémamegoldás és önbizalom

A problémamegoldó készségek elsajátítása segít a gyerekeknek megbirkózni az élet kihívásaival. A táborok pozitív tanulási környezetet biztosítanak, amely lehetőséget teremt a tudás megszerzésére és megőrzésére. A legfontosabb feltétele annak, hogy egy gyermek magabiztosabb legyen, az pedig pontosan egy ilyen inspiráló közeg, illetve a mentorálás. Azok a trénerek és edzők, akik bátorítják a jó csapatmunkát és az önfejlesztést, olyan készségeket adnak a gyerekek kezébe, melyek aztán életük végéig velük maradnak.

A versenysport légköre megkövetel egy bizonyos típusú társadalmi nyomást. Amikor egy gyermeknek meghatározott szerepe van egy csapatban, a legjobb teljesítményét akarja majd nyújtani ebben a szerepben. Keményen fog dolgozni, hajtja saját magát. És amikor ennek megvan a gyümölcse, akkor magabiztosabb lesz, és még nagyobb célokért tud majd küzdeni.

5. Csapatmunka

A csapatmunka készségeinek fejlesztése az élet minden területén fontos - iskolában, munkahelyen, különórákon, egyetemen és a családon belül is. A jégkorongban pedig kiemelten, hiszen ebben a sportban egymásra támaszkodnak a játékosok. Előfordulnak persze egyéni sikerek is, de ezekhez is a csapattagok együttműködésére van szükség.

A csapatmunka során a gyerekek megtanulják, hogyan bátorítsák egymást, és hogyan kommunikáljanak. A közös munka és másokkal való együttműködés lehetővé teszi a számukra, hogy úgy érezzék, ők is fontos részét képezik egy nagyobb képnek - és ez tényleg így van!

Forrás: spookynooksports