Miért nem mozog tinigyerekem?

Az általános iskolából a középiskolába való átmenet nehéz lehet a gyerekek számára, és ugyanebben az időszakban kezd csökkenni a fizikai aktivitás is, méghozzá jelentősen. A serdülő fiúknál ráadásul magasabb az elhízás kockázata, de a lányoknak is kell a sportolás: nem kérdés tehát, hogy kezelnünk kell a változást. Ehhez viszont először meg kell értenünk azt.

A legújabb tanulmányok szerint a serdülő fiúk kevesebb, mint 12 százaléka végzi el az ajánlott 60 perces, közepes vagy nehéz fizikai tevékenységet. A lányok aktivitása hasonló mértékben csökken, a fiúknál viszont magasabb az elhízás aránya.

A Lorraine Robbins, a Michigani Állami Egyetem munkatársa által vezetett kutatói csapat célként tűzte ki, hogy azonosítják a hatodik osztályos fiúk előtt álló akadályokat, melyek miatt nem mozognak, és segítenek megtalálni a módot ezek legyőzésére.

A kutatás és az eredmények

Hét diverz fókuszcsoportot hoztak létre, két középiskola diákjaiból. A fiúkat arra biztatták, hogy beszéljenek azokról a dolgokról, amelyek megakadályozták őket abban, hogy részt vegyenek a testmozgásban, valamint olyan dolgokról, amelyek vonzóbbá tehetik az edzést. Az öt leggyakrabban említett akadály:

  • Személyes motiváció hiánya
  • A rendelkezésre álló edzőeszközök hiánya az iskolákban
  • Kevés környékbeli lehetőség fizikai aktivitásra (kevés park, kis udvar stb.)
  • Személyes preferencia a videojátékokkal és a tévénézéssel kapcsolatban

A beszélgetések során nyilvánvalóvá vált, hogy sok gyereknek nincs elég erőforrása iskola után mozogni. Sok hatodikos egyedül van otthon délután, mert a szülei dolgoznak. Így ők maguk döntenek az evéssel és a testmozgással kapcsolatban is. Gyakran választják azt, hogy otthon maradnak és gyorsételeket fogyasztanak, és videójátékkal játszanak, az egészséges lehetőségek helyett. Ez különösen akkor igaz, ha nem állnak rendelkezésre könnyen elérhető, jobb opciók, például edzőeszközök, vagy parkok.

Amikor a kutatók arra kérték a fiúkat, hogy mondjanak olyan ötleteket, melyek hatására szívesebben mozognának, sokan azt jelezték, hogy délután 3 és 5 óra között részt vennének aktív programokon. Méghozzá nagyobb valószínűséggel, ha a szüleik is bátorítanák őket erre, és ha az adott tevékenység kifejezetten hatodikos fiúkra van szabva. Lányokat és idősebb fiúkat nem szívesen vonnának be.

Mit tegyünk?

Ha van 10 és 14 év közötti fiúgyermeked, itt az ideje kidolgozni egy tervet, hogy fizikailag aktívak maradjanak ebben a kritikus életszakaszban. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy azt gondoljuk, hamarosan felnőnek, és a saját döntéseiket kell meghozniuk. Bizonyos mértékig ugyan ez is igaz, de a hosszú távú egészségük szempontjából kulcsfontosságú, hogy napi szinten eleget mozogjanak!

Ha fiatal lányok szülője vagy, akkor sem nyugodhatsz meg teljesen. A lányok átlagosan még kevésbé aktívak ebben a korban, mint a fiúk, így velük is foglalkozni kell!

Forrás: https://www.activekids.com/parenting-and-family/articles/what-are-the-exercise-barriers-for-teenagers