Miért fontos, hogy eleget aludj, ha jégkorongozol?

Te is tudod, hogy többet kellene aludnod, ugye? Valószínűleg a szüleid számtalanszor elmondták, hogy feküdj le korábban. Az edző már 9:30-kor kijárási tilalmat rendel el, ha utaztok a csapattal. Valaki, valamikor pedig hosszan prédikált a bűvös 8 óra fontosságáról.

Ha komolyan gondolod a sportolást, akkor pedig hallgatnod kellene rájuk. Könnyű késő este az internet legeldugottabb zugaiban elveszni, vagy hagyni, hogy beszippantson a Netflix és az Instagram, azonban a teljesítményed rovására mehet, ha nem alszol eleget.

Nézzük meg, miért érdemes időben ágyba bújni!

Jobb reakcióidő

Nem csak a kapusoknak kell gyorsan reagálniuk. A robbanásszerű mozdulatok a jégkorong alapjait jelentik, és eldönthei a meccset, hogy mennyire vagy gyors. A jó reakcióidő a teljesítmény alapja. És nagyban befolyásolja az alvás.

Egy Harvard-tanulmány kimutatta, hogy ha egy egész éjszaka ébren maradsz, 300%-kal csökkenhet a reakcióidőt, és napokba telhet, mire felépülsz! Tehát, bár fontos, hogy közvetlenül egy meccs előtt is jól aludj, nem elég, ha az általános alvási szokásaid nem megfelelőek.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kialvatlanság úgy hat a reakciódidőre, mint a részegség. Nem inni alkoholt könnyű, hiszen el tudod képzelni, milyen lehet néhány sör után játszani - biztosan nem a legjobb teljesítményedet nyújt ilyen állapotban. Ahogy elég alvás nélkül sem!

Kevesebb sérülés és jobb egészségi állapot

Szinte nem is kell magyarázni: az alvás javítja az egészséget és csökkenti a sérülések kockázatát. De mégis magyarázzuk, mert sok sportoló nem érti, mennyire fontos ez.

Egy közelmúltban végzett tanulmány, mely a középiskolások sérüléseinek arányát vizsgálta, arra jutott, hogy az alvás volt a leggyakoribb okozója a problémáknak, nem pedig a túlterhelés, ahogy azt várnánk. Ha valaki felajánlana neked egy szuperképességet, ami:

  1. Segít megbirkózni a stresszel
  2. Növeli a tesztoszteron és más hormonok szintjét
  3. Javítja a regenerációt és a teljesítményt

… elfogadnád?

Szinte illegálisnak hangzik, hogy valami ennyi előnnyel jár. Pedig az alvás ilyen.

Hosszabb aktív karrier

Egy kutatás szerint a fáradtság szinte közvetlenül összefügg az MLB baseball-játékosok karrierjének hosszával, mivel a sérülések gyakori előfordulása, egyre csökkenti a teljesítményük szintjét.

Ha egy szakértő szájából szeretnéd ugyanezt hallani, íme a tanulmány vezetőjének, Dr. W. Christopher Winter összefoglalója:

“Megdöbbentett minket, hogy milyen lineáris a kapcsolat, ez egy nagyszerű emlékeztető arra, hogy az alváshiány mennyire rontja a teljesítményt. A sportolók számára ez hihetetlenül fontos. Az alvás tudományát akár a sporttelejsítmény előrejlezésére is felhasználhatjuk.”

Pontosabb lövések, gyorsabb sprint

Egy másik zseniális kutató, Cheri Mah (aki az alvást és a sportolók teljesítményét tanulmányozza Standfordban) kutatása közvetlenül az alvás és a teljesítmény közötti összefüggést vizsgálta, kosárlabdázóknál.

A vizsgálat során minden egyes edzés után rögzítette a sprintidőket/pontosságot egy teljes szezonon át, és arra a következtetésre jutott, hogy azok a játékosok, akik növelték az alvásidejüket, nemcsak gyorsabban futottak, hanem 9%-kal pontosabban is céloztak. Könnyen lefordítható ez az eredmény a jégkorongra.

Kevesebb mentális hiba

Valószínűleg tapasztaltad már: egy egész éjszaka vagy késő este a haverokkal, másnap pedig mintha köd úszna a fejedben. Nyilvánvalóan rontja ez a teljesítményt a jégen, de az optimálisnál már néhány órával kevesebb alvás is hatással van a mentális képességeidre, a fókuszáltságra, a memóriádra és a gyors döntéshozatalra.

Az alváshiány jelentős mentális hanyatlást okoz a sportolóknál. Az MLB-játékosok gyengébb döntéshozatali készségekkel rendelkeztek, ahogy előrehaladva a szezonban, egyre kevesebbet tudtak aludni. A 162. meccsen már könnyen észrevehető volt rajtuk a fáradtság. Scott Kutscher, vezető kutató szerint:

“Az a csapat, amely felismeri ezt a tendenciát, és lépéseket tesz a lassítására vagy megfordítására, nagy versenyelőnyre tehet szert.”

Az olyan csapatok, mint a Jets, a Ducks, a Sharks és a Bruins, részletes alvási stratégiákat dolgoznak ki, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozhassák ki játékosaikból. Érdemes tanulni tőlük!

Minden éjjel próbálj meg 7-9 órát aludni, attól függően, mennyire keményen edzettél. Nem kell ehhez szakértői csapat. Tedd le a telefont, és feküdj le egy kicsit korábban!

Forrás: timturkhockey.com