Mi teszi a jó csapattársat?

Mit jelent jó csapattársnak lenni a jégkorongban? Dan Jablonicnak, a profi jégkorong-játékosnak és az USA Hockey ADM jelenlegi regionális menedzserének kiváló gondolatai vannak arról, hogy mit is jelent ez, kifejezetten az U10 szintjén.

 

Összetartozás

Jablonic szerint jó csapattársnak lenni a hozzáállással kezdődik. Olyan környezetet támogatsz, amelyben minden érintett úgy érzi, hogy a csapat fontos része és tisztelik őt?

 

„Ezért játszunk csapatban. Nem csak a legjobb játékosok számítanak, különösen nem az U10-es korosztálynál ”- mondta Jablonic. „Fontos, hogy mindenkit tisztelettel kezeljünk, a csapattársaktól az edzőkön át az ellenfelekig. A legfontosabb a tisztelet – ha nyitottan állsz hozzájuk, az emberek szeretni fognak veled dolgozni.”

 

Ha úgy látod, hogy piszkálják valamelyik csapattársad, mutass jó példát és állj ki mellette, de ne legyél erőszakos!

 

Nálatok mindenki úgy érzi, tartozik valahova? Fotó: unsplash.com

A koronavírus óta nehezebb csapatépítő programokat szervezni, de ha kitalálsz valamilyen kreatív megoldást, azt biztosan értékelni fogják! Ha meghívod a barátaidat például egy Zoom beszélgetésre, ne hagyj ki senkit a csapatból!

 

Figyelem

„Egy jó csapattárs mindig új módszereket keres ahhoz, hogy fejlődni tudjon és bővítse tudását, és követi az edző utasításait” – mondta Jablonic.

 

Fontosak az apróságok. Az elsők között jelensz meg a pályán? Figyelsz az edzőre és megérted, mit kér? Minden kommunikáció hallgatással kezdődik. Hallgass csapattársaidra is, kommunikálj nyíltan!

 

Bizalom

A jégkorongban a bizalom kritikus pont. Lehet, hogy egy játékos nehézségeken megy keresztül vagy balszerencsés. A sikerhez kulcsfontosságú, hogy tudjuk, hogyan öntsünk lelket a másikba. Egymástól is függ a magabiztosságunk.

 

Bízz magadban és bízz a csapatban! Fotó: pexels.com

„A technikai képességek fontosak ebben a játékban, de ezen a szinten még nem a legfontosabb: a bizalom az első számú. Biztosnak kell lenned magadban, hogy ezt az önbizalmat sugározd a csapat számára is” – magyarázta a szakember.

 

Önzetlenség

U10 körül kezdjük megérteni a csapatjáték fontosságát. Például, ha egy társunknál van a korong, ne hagyjuk, hogy végig ő küzdjön, legyünk ott mellette, mint lehetőség, hogy passzoljon! És ne vigyünk el egy helyzetet, ha másnak nagyobb esélye lenne gólt szerezni belőle. Ez a fajta önzetlenség és munkamorál az, ami megalapozza egy csapat sikerét.

 

Mindenekelőtt azonban jó csapattársnak lenni szórakozást és tartós barátságok kialakítását jelenti.

 

Forrás: admkids.com

Borítókép: admkids.com