Mi hajtja az U6/U8-as kishokisokat?

Ha meg akarjuk tudni, mi teszi szórakoztatóvá a sportolást a gyerekek számára, a legjobb, ha a téma szakértőit kérdezzük meg: a gyerekeket.

Nem arról van szó, hogy a felnőttek ne akarnák a legjobbat nekik, de mivel évtizedek óta nem voltunk már a bőrükben, tisztább képet kapunk, ha egyenesen tőlük kérdezünk. Szerencsére van, aki ezt megteszi.

Heather Mannix, az USA Hockey női jégkorong menedzsere az elmúlt hat évben egy szövetségi finanszírozású projekten dolgozott, melynek célja, hogy kiderítse, mi teszi élvezetessé a gyerekek számára a sportot. A válaszok meglepőek lehetnek – de persze csak felnőtt fejjel.

Az alappillérek minden korosztálynál ugyanazok

Mannix elsősorban az U8-asokra fókuszált, de a kutatás skálája a 19 évesekig tartott.  Az egyik meglepő eredmény, hogy a fő válaszok szinte minden korosztályban azonosak.

Másnak tűnnek a gyerekek más korban? Abszolút, de a mögöttes értékek ugyanazok” – mondta Mannix. „A tizenegy adott koncepcióból minden korosztálynál ugyanaz a 3 volt a legfontosabb: a kemény munka, a pozitív csapatdinamika és a pozitív edzői módszerek.”

Fotó: Thomas Barwick/Iconica/Getty Images

Várjunk csak! Kemény dolgozni mókás lenne?

„Az emberek általában nem társítják a szórakozáshoz a kemény munkát. Úgy gondolják, hogy a versenyzés és a fejlődés távol áll a kikapcsolódástól” – magyarázta a szakember. „A gyerekek szerint azonban a kettő igenis összekapcsolódik.”

Mit is jelent a „kemény munka”?

Szóval hogyan is néz ki az, amikor a munka szórakozás is egyben? Nagyon sok múlik az edzőkön.

„Egy olyan edzésen, ahol a gyerekek sorban állnak a pálya egyik sarkában, hogy gyakorolják a korcsolyázást, a megállást, elmennek egy adott pontig, majd visszafordulnak, azt csinálják tehát, amit az edző mond nekik, anélkül, hogy gondolkodniuk kellene – nem sok erőfeszítést láthatunk az arcukra kiülni. Hiába mondja az edző, hogy menjenek gyorsabban, változtassanak a testhelyzetükön, nem teremtenek olyan környezetet számukra, ami arra kényszeríti őket, hogy maguktól tegyék.”

Itt jön képbe a kispályás játék.

Fotó: blazehockey.com

„Már az U8-asoknak is kell ez a versenyhelyzet. Rengeteget tanulhatnak belőle, miközben játszanak és jól szórakoznak” – mondta Mannix.

Vidám és kompetitív környezet

És van még valami, ami boldoggá teszi a gyerekeket a jégen: ha fejlődnek.

„Ha valamiben fejlődsz, meg tudsz majd csinálni valami új dolgot, ettől pedig magabiztosabb leszel. Az önbizalom motivál, a motiváció pedig hajt, hogy új dolgokat tanulj. Ez egy spirál, ami a gyerekekre is érvényes.”

A fejlődés sokszor a kompetitív és kihívásokkal teli környezetben indul el, ami teret enged a hibáknak és pozitív visszajelzéseket ad.

Fotó: admkids.com

„A gyerekek azokat az edzőket szeretik, akik tisztán és érthetően kommunikálnak és pozitívak maradnak, akkor is, ha hibáznak. Hogyan teremthetünk szórakoztató és kompetitív környezetet? Meg kell értetni a gyerekekkel, hogy szeretnénk látni a hibáikat, még itt, a gyakorló pályán. Épp ezért igazi versenyhelyzetet kell teremtenünk, hogy igazi képességeket szerezhessenek és kijavíthassuk a hibáikat.”

Ez pedig sok-sok jégidőt és korongkezelést jelent az U8-asok számára. Fontos, hogy az edzéseket minél játékszerűbbé tegyük, hogy egyszerre legyenek valóságosak és élvezetesek.

„Edzőként jó látni, ha ügyesen gyakorolják a gyerekek az elindulást és a megállást, de egy meccsen soha nem kerülnek majd olyan helyzetbe, mint a gyakorlatok során. Nem várhatjuk el tőlük, hogy egy olyan környezetben is jól teljesítsenek, amire nem készítettük fel őket.”

A szórakozás a fejlődés kulcsa

Érdemes tehát a gyerekeknek hinni, ha a gyerekek sportolásáról van szó.

"Felnőttként társítjuk a szórakozást a munka kerülésével, a feladatok elmaradásával, a figyelem elterelésével " - mondta Mannix. "Úgy gondoljuk, hogy mivel ezek mind gátolják a fejlődést, maga a szórakozás is.”

Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. Mannix az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának tanulmányát idézi:

„Tudod, mi a legfontosabb motiváló erő az elit sportolók számára, hogy továbbra is a legmagasabb szinten űzzék a sportot?”

„Az, hogy jól érzik közben magukat!” - mondta Mannix.

Forrás: admkids.com
Borítókép: Lucky Business/Shutterstock