Mennyi mozgásra van szüksége egy gyereknek?

Néha úgy tűnhet, hogy az összesre! Ez azonban nem így van, bár tény, hogy az a legjobb, ha minden nap legalább 60 percet aktív fizikai mozgással töltenek a növésben lévő gyerekek ahhoz, hogy elegendő kalóriát égessenek el az egyensúly fenntartásához.

„Az iskoláskorú gyermekeknek kell a napi egy óra mozgás, arról pedig, hogy ezt megkapják, a szülőknek kell gondoskodnia” – mondta Dr. William B. Strong gyermekkardiológus, a gyerekek mozgásigényét feltáró kutatócsoport egyik tagja. „Fontos, hogy aktív életmódra ösztönözzük a gyerekeket és a serdülőket. A bizonyítékok világosak: a fizikai aktivitás mértéke drámaian csökkent Amerikában az elmúlt 10-20 évben” – tette hozzá Dr. Robert M. Malina.

Ahogy az 1980-as évek technológiai forradalma több lehetőséget teremtett a gyerekek számára arra, hogy otthon ülve is remekül szórakozzanak, úgy csökkent a mozgásra való igényük, miközben a kalóriabevitelük lényegében változatlan maradt.

„Manapság a gyerekek egyszerűen nem égetnek el annyi kalóriát, mint régen” – mondta. „Segítenünk kell nekik, lehetőséget adni rá, hogy növeljék a napi közepes és intenzív mozgásmennyiségüket. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek, edzőknek, tanároknak és mindenki másnak, aki hatással van a fiatalokra aktív példát kell mutatniuk, hogy a gyerekek számára vonzó legyen a mozgás.”

A témával foglalkozó tanács szerint a közepes- és magas intenzitású mozgás rutinná tétele fiatal korban az egészség garanciája lehet és segíti a betegségek megelőzését, ennek elérésben pedig az iskoláknak, sportlétesítményeknek és minden közösségnek szerepe van.

A kutatók megerősítették a megfelelő mennyiségű mozgás hiánya és a kardiovaszkuláris betegségek, illetve a súlyproblémák közötti kapcsolatot.

Honnan tudod, hogy egy mozgásforma közepes vagy magas intenzitású?

Egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol a 0 az ülést jelenti, a legmagasabb fokú fizikai aktivitás pedig a 10-es, egy közepes intenzitású mozgás az 5-6-os értéket kapja. Amikor a gyerekek ilyen mozgást végeznek, a szívverésük felgyorsul, és gyorsabban veszik a levegőt, mint amikor ülnek vagy pihennek. A magas intenzitás a 7-8-as szint. Ilyenkor a szívük sokkal gyorsabban ver és a levegőt is jelentősen gyorsabban veszik, mint alapállapotban. Amikor gyermekünk reggel elsétál az iskolába, valószínűleg közepesen intenzív aerob mozgást végez. Ha fut vagy fogócskázik, az már nagy eséllyel magas intenzitásúnak számít.

Számít a kor

A három és öt év közötti gyerekeknek gyakorlatilag egész nap aktívnak kell lenniük a megfelelő növekedés és fejlődés érdekében. Játsszatok minél aktívabb játékokat!

A hat és tizenhét éves korosztályra a már említett 60 perces szabály érvényes:

  • Aerobic mozgás: Ennek a 60 percnek nagyobb részét aerob mozgásformáknak kell kitenniük, mint amilyen a sétálás, a futás, vagy bármilyen más sport, amitől magasabb lesz a szívverés. Legalább heti három alkalommal végezzenek a gyerekek magas intenzitású mozgást!
  • Izomerősítés: Falmászás vagy fekvőtámaszok, bármi, ami erősíti az izmokat, legalább heti három alkalommal!
  • Csonterősítés: Ugrálás vagy futás, legalább heti 3 alkalommal.

Kornak megfelelő mozgásformák

Bizonyos fizikai tevékenységek jobban megfelelnek a gyermekeknek, mint a serdülőknek. Például a fiatalabb gyerekek általában erősítik az izmaikat, amikor tornáznak vagy fára másznak. A gyerekeknek általában nincs szükségük formális izomerősítő programokra, például súlyemelésre. Ahogy nőnek, elkezdhetnek célzott, struktúrált, súlyemelő gyakorlatokat végezni.

Forrás: activekids.com