Mennyi az annyi? Hány évesen a legjobb elkezdeni jégkorongozni?

Általában a jégkorongozók korán kezdik. Van, aki szerint nem is lehet elég korán jéghez szoktatni a kicsiket, ha azt akarjuk, hogy sikeres játékosok váljanak belőlük, de ez a nézet már elavult. Egyes szakemberek szerint ha túl korán specializálódik gyermekünk egy sportágra, azzal könnyen elriaszthatjuk tőle hosszú távon, hiszen növeljük a sérülés kockázatát. Mi tehát a megfelelő kor?

A Sitckhandling Pro szakemberei szerint az, amikor a gyerekek érdeklődni kezdenek a sport iránt. Akár öt, akár ötven éves emberről beszélünk, az lesz az ügyesebb, aki izgatottan lép a jégre. A gyerekek nem játszhatnak csapatban öt éves koruk előtt, a játékhoz szükséges készségek elsajátítását azonban elkezdhetik már korábban – de később is.

Minden országban vannak ligák, melyek szabályozzák, hogy ki hol játszhat és milyen keretek között. A huszonegy éven aluliak általában junioroknak számítanak, vannak azonban akik már tinédzserként csatlakoznak a felnőttekhez.

A legjobb kor a kezdéshez

A szabályok kimondják, hogy a gyerekek 5 éves korukig nem kezdhetnek el csapatban jégkorongozni. Van ugyanis néhány olyan feltétele a sportnak, ami nélkül felesleges belevágni a sportba:

  • Ismerni kell a játékot
  • Tudni kell korcsolyázni (legalább alapszinten)
  • Meg kell tudni érteni a szabályokat
  • Tudni kell utasításokat követni
  • Kell némi erő a jégkorongfelszerelés megfelelő használatához

Az öt évnél fiatalabb gyermekek általában még túl picik ahhoz, hogy valamennyi feltételt teljesíteni tudják. De ez nem jelenti azt, hogy nem léphetnek jégre. Ha ez így lenne, akkor nem is tanulnának meg korcsolyázni! Ez pedig a jégkorong alapja – érdemes már 4 éves korban megtanítani a kicsiknek, hogy amire jégkorongozni kezd, már magabiztosan álljon a jégen.

Négy éves korban már elkezdhetjük megismertetni a kicsiket a sport alapjaival. Fotó: Yomex Owo I Unsplash

A korcsolyázáshoz jó egyensúlyra és összetett mozdulatokra van szükség. A legtöbb gyerek négy éves korára eléri azt az izomerőt és koordinációt, ami szükséges ahhoz, hogy elsajátítsa a hoki alapját.

Ha időben időt és energiát szánsz arra, hogy megtanítsd gyermeked korcsolyázni, megóvod a stressztől, amit az elvárás jelent, hogy egyszerre több készséget is elsajátítson, és extra löketet adhatsz neki, amikor hokiütőt kap a kezébe.

Aki nem szereti, ne űzze!

Mindez persze nem jelenti azt, hogy öt éves korban el kell kezdeni hokizni, ha minden kötél szakad is. Ha a gyereked nem érdeklődik a sport iránt, a legjobb, ha találtok mást, amiért viszont tud lelkesedni. Csak feszültséget és stresszt okoz mindkettőtöknek, ha ragaszkodtok a jégkoronghoz, akkor is, ha nem élvezi. Attól, hogy te szereted ezt a sportot, nem biztos, hogy ő is!

Ha hagyjuk, hogy más sportágakat fedezzen fel, azzal segítünk neki megtalálni azt, ami hozzá illik. Lehet, hogy gyermeked utálja a hideget, vagy nem érzi magát kényelmesen a kontaktsportokban, esetleg túl durva nekik a játék. Később persze megismerhetik a hokit akkor is, ha nem ezzel a sporttal kezdenek!

Lehet valaki túl öreg a hokihoz?

Nem. Soha. Ha szem előtt tartod, hogy nem csak a profik jégkorongozhatnak, hanem szuper hobbi is lehet a hokizás, akkor bármikor elkezdheted űzni a sportot. Ameddig tudsz korcsolyázni, addig nem vagy túl öreg!

Forrás: stickhandlingpro.com
Borítókép: Precious Baby Photography