Maradj otthon, maradj formában: száraz edzés otthonra

A kialakult helyzet miatt, nincs lehetőségünk jégre menni, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnünk hokisnak lenni. Korcsolyázni nem felejtünk el, akármeddig tart is a társadalmi távolságtartás, erőnlétünket pedig száraz edzésekkel otthon is fejleszthetjük! A következő edzésformákat bárki gyakorolhatja otthon, nem csak a hokisok!

 

A jégkorongosok, akik valaha, már voltak jégen, és akik láttak már meccset, mind tudják, milyen fizikailag megterhelő és összetett mozgást igénylő sportról van szó. Persze minden korosztálynál más a helyzet, de az alapgyakorlatok mindenkinek segíthetnek formában maradni. Gyerekek számára részletes edzéstervet kérj az edzőtől!

 

Először is persze alapvető a gyorsaság, ezen belül is a gyorsulás és a hirtelen irányváltás technikájának elsajátítása. Ehhez a következő gyakorlatok tökéletesek:

  • Szökdelések
  • Pliometrikus gyakorlatok: ezek a mozgássorok tartalmaznak hirtelen lassítást, robbanékony összehúzódást és átmeneti fázisokat is. Ide tartozik például az egylábas guggolás, a szökkenések és a négyzetugrás. A következő videóban ezek kerülnek bemutatásra.

 

Pliometrikus gyakorlatok

 

  • Ezek mellett a rakéta ugrás és a mélybeugrás is hasznos az erőnlét fejlesztésében.

 

Rakéta ugrás. Forrás: edzesonline.hu

Mélybe ugrás

 

  • Fal-eltolás: Nyújtott karral támaszkodj a falnak, úgy, hogy a tested 45 fokos szögben dőljön előre. Helyben futás, magas térdemeléssel, miközben megpróbáld eltolni a falat: 10-20 másodperc alatt elfáradsz! Ismételd meg a köröket néhányszor.

 

 

  • Magasugrás zsámolyra: enyhén hajlított térdekkel, csípőszélességű terpeszben fel, és le. Ha ez már túl könnyű, mehet féllábon is!

 

Magasugrás zsámolyra. Forrás: experiencelife.com

A felső test erősítésére az itt felsorolt elemek ideálisak:

  • Lökések, passzolások medicin labdával

 

A medicinlabda számos formában használható.

 

  • Súlyzós edzés a nagyobbaknak és felnőtteknek
  • Ha van rá otthon lehetőség, húzódzkodj!

 

Ha tudunk függeszkedni a törzsizmot lábemeléssel is erősíthetjük. Kitartást és jó edzést mindenkinek!

 

Forrás: https://www.fitbuilder.hu/cikk/Jegkorongos-szaraz-edzes-nem-csak-hokisoknak.html