Létfontosságú a kardio a jégkorongosok számára

Miért fontos a kardio a jégkorongban? Az erős kardiovaszkuláris rendszer minden sportoló számára elengedhetetlen, az olyan nagy intenzitású sport esetén, mint amilyen a jégkorong pedig különösen. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a jégkorongosok csak rövid távokon korcsolyáznak és rövid kitörésekkel dolgoznak. Miért lenne akkor erős kardióra szükségük?

Hányszor ültél a cserepadon, a lélegzetért kapkodva? A jégkorong megköveteli a játékosoktól, hogy rövid, robbanásszerű kitörésekkel, keményen játsszon. Egy egyperces csere során 30 másodpercig lazíthatsz, de amint a korong a közeledbe kerül, az intenzitás fokozódik. Ha folyamatosan dolgozol a kardio-szinted fejlesztésén, ezek a robbanásszerű mozgások kevésbé lesznek fárasztóak.

Hogyan fejleszthetem a kardiómat?

Ez egy gyakori kérdés a jégkorongjátékosok részéről, és a válasz sok munkát igényel a pályán kívül. A szárazföldi edzés valószínűleg a legjobb barátod lesz ebben az esetben. Legyen szó hosszú távú futásról vagy rövid, robbanásszerű sprintekről, a futás valószínűleg a legrövidebb út a kardio- szinted fejlesztéséhez.

Természetesen, ha van lehetőséged rá, fejlesztheted a kardiodat korcsolyázással is. Legyen az a jégen vagy futópadon, ha a teljes felszerelésedben edzel, az rengeteget segít.

Sok sportoló figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy más edzésmódszerek is javíthatják az állóképességet. Mint például a kettlebellekkel végzett edzések. A plyometrikus gyakorlatok szintén nem kapnak elég figyelmet, pedig tökéletes a hokisok számára: ez egy olyan típusú edzés, amely robbanásszerű ugrásokat és más kitöréseket tartalmaz. Így segít hozzászoktatni ezekhez a tested.

A plyometrikus edzés gyakorlatai közé tartoznak a ugrások, amelyek segíthetnek mind az alsótest erősségének, mind a pulzusszámod növelésében. A zsámolyugrás is remek módja a láb erősítésének, az egyensúly és természetesen az állóképesség javításának. Ez valószínűleg a három legfontosabb eleme az erőnlét és a teljesítmény javításának.

Bármilyen típusú guggolás nagyszerű mind állóképesség, mind a lábak erősítésének szempontjából. A guggolások az egész testsúlyodat a lábaidra helyezik, és az edzés intenzitása megemeli a pulzusszámodat. Érdemes beépíteni a plyometrikus gyakorlatokat a rendszeres edzéstervedbe.

Milyen játékhelyzetek igénylik a jó állóképességet a jégen?

Az egyértelmű válasz mindig az, hogy azok, amikor a játékos a korongot üldözi vagy éppen végigvezeti a jégen. De a mérkőzés során számos más alkalom is előfordul, amikor az állóképességedre kell támaszkodnod, hogy előnyt szerezz az ellenfeleiddel szemben.

Az erős kardio része annak, hogy magasabb szinten játszhass a mérkőzés teljes ideje alatt. Ne feledd, attól függően, hogy milyen szinten játszol, a jégkorong akár három húszperces harmadra is kiterjedhet. Ha nincs erős kardio-rendszered, a játék végére nem leszel elég gyors.

Egy erős kardiovaszkuláris rendszer segít gyorsabban regenerálódni a cserék között a padon. Ha képes vagy az ellenfeleden maradni a harmadik harmad végén, és rendelkezel egy kis plusz kardioval, az különbséget jelenthet a győzelem és a vereség között. Emellett segíthet fizikailag ellenállni azoknak a játékosoknak, akik megpróbálják elvenni tőled a korongot.

Végül a jó kardio-szint segíti a gyorsabb visszatámadást is. Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen keményen kell korcsolyáznod, hogy megszakítsd az ellenfeled játékát. Mindig készen kell állnod a kitörésekre, az irányváltásokra, a hirtelen mozdulatokra! Ha legközelebb nincs kedved futni, emlékezz arra, hogy a következő gólod vagy védésed a kardióedzésed eredménye lehet!

Forrás:timturkhockey.com