Komjáthy Alíz coach előadása az (idő- és) energiagazdálkodás alapjairól – ŠKODA Hokitábor 2017

Hoki utánpótlás

Miért kutat az ember folyton a tökéletes időgazdálkodási tippek után? Miért akarunk minél jobb „időgazdálkodók” lenni?

Erre a kérdésre mindig mindenki (köztük a jelen workshop résztvevői is) ugyanazt a választ adja: „Túl sok a teendő és túl kevés az idő!” vagy esetleg: „Péntek estére hulla fáradt vagyok!”, „Úgy érzem szétszabdalódom, kiégek!”, „Folyton igyekszem mindennel, valahogy jobban kéne menedzselnem az időmet!”

 Vagyis a célunk a hatékonyságunk növelése- hogy minél kevesebb idő alatt minél jobb minőségben tudjuk elvégezni a feladatainkat. Növelni szeretnénk a kapacitásunkat, hatékonyabbak akarunk lenni a mindennapjaink és a munkánk során. 

 

Hogyan növelhetjük hatékonyságunkat?

 

Az egyik út a klasszikus időgazdálkodási elméletek útja. E szerint a hatékonyságod növeléséhez azt a folyamatot kell minél jobban megtervezned és megszervezned, ahogyan az időt elosztod bizonyos tevékenységek között. A fő célod tehát az lesz, hogy oszd be jól az idődet, ha lehet, akkor minden egyes percedet. Ehhez rengeteg tippet, trükköt és praktikát szolgáltat az internet, a barátok, a főnökök.

 

A másik út az, ha a feladatszervezésünk egyik központi eleme a saját személyiségünk, igényeink és energiaháztartásunk. Ezt nevezzük energiagazdálkodásnak.

 

Ez közel sem azt jelenti, hogy felejtsünk el mindent, amit eddig az időgazdálkodásról tudtunk! Inkább valami olyasmit, hogy a tippek-trükkök-praktikák sokaságát szabjuk a saját személyünkre, alakítsunk inkább ki úgynevezett rituálékat a mindennapjaink során. Például közkedvelt időgazdálkodási tipp, hogy keljünk fel reggel fél órával korábban, így még mielőtt beindulna a nap elintézhetünk egy seregnyi fontos dolgot. Kivéve persze, ha olyan típusúak vagyunk, akik ébredés után az első órában használhatatlanok munka szempontjából. Az ebbe a csoportba tartozó emberek alkotó kedve persze beindul délelőtt, vagy éppen este szárnyal- de a reggeli órákban hiába is erőltetnék a hatékony munkavégzést, örülnek, ha egy kávét le tudnak főzni maguknak.

 

Ahhoz, hogy jó energiagazdálkodók legyünk fontos megértenünk, hogy mindenki energiaháztartása más és más. Vagyis nem léteznek mindenkinél működő konzervmegoldások. Ha hatékonyságunkat növelni akarjuk, ismerjük meg minél alaposabban önmagunkat, térképezzük fel saját kapacitásunkat és ritmusunkat, és alakítsunk ki saját, egyéni rituálékat. Mindezeken túl fontos, hogy (az idővel ellentétben, ami egy nem megújuló energiaforrás) mi magunk megújuló erőforrások vagyunk! Vagyis folyamatosan gondoskodnunk kell róla, hogy kimerülő energiatankjainkat időről időre újra töltsük!

 

A workshop során a résztvevők megismerkedhettek az energiagazdálkodás elméleti alapjaival és különféle coaching, pszichológiai és relaxációs technikák segítségével ráhangolódhattak saját energiaháztartásukra és elkezdhettek önmaguknak rituálékat alkotni. Tesztek és gyakorlatok segítségével minden résztvevő felismerhette saját működésmódját és azt, hogy milyen energiagazdálkodási készségekkel rendelkezik. Valamint megtudhatta, hogy energiaháztartásának melyik a legerősebb területe és melyik az a terület, amivel a legtöbbet kell még dolgoznia.

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az energiagazdálkodásnak az alap célkitűzése, hogy minél inkább legyünk összhangban és harmóniában önmagunkkal, igényeinkkel, ritmusunkkal a hétköznapok során is. Ez minél inkább megvalósul, annál jobban tudunk fókuszálni, energikusabbak és pozitívabbak leszünk, jobban kezeljük a problémás és hirtelen helyzeteket. Vagyis ez a fajta összhang kifejezetten pozitív hatással lehet a kapacitásunkra és a hatékonyságunkra.

 

Tehát tényleg ne csak az időnkkel gazdálkodjunk, hanem az energiánkkal is!  

 

komaliz

Tanácsadó szakpszichológus, coach, relaxációs terapeuta
www.designyourlife.hu
www.facebook.com/designyourlife.hu