Káros a közösségi média a tinikre és a fiatal felnőttekre?

A legtöbben rávágnánk, hogy igen, de a valódi válasz, vagy inkább válaszok tele vannak meglepetéssel.

A londoni Royal Society for Public Health majdnem 1500, 14 és 24 év közötti résztvevővel végzett kutatást néhány éve, a közösségi média témakörében. A világ legrégebben működő közegészségügyi szervezete, az RSPH arra összpontosított, hogy az öt nagy közösségi platform (Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter és YouTube) hogyan hat a fiatalok egészségére és jólétére.

Az eredmények sok szempontból meglepőek. Ez pedig azt jelenti, hogy nem minden rossz, amiért görgetni, posztolni vagy kattintgatni kell. Melyik platformnak van a legtöbb negatív hatása, és melyik nyújt pozitív élményeket?

Addiktívabb, mint gondolnád

Az, hogy a közösségi média függőséget okoz senkit nem lep meg, a tanulmány azonban azt jelzi, hogy ez a probléma nagyobb, mint gondolnánk. Egyes szakértők szerint addiktívabb, mint a cigaretta és az alkohol, azonban mindössze a fiatalok 5%-a gondolja, hogy függő.

Fotó: ROBIN WORRALL I Unsplash

Szorongás és depresszió

A kutatás szerint azok a fiatalok, akik naponta több mint két órát töltenek a közösségi média felületein, nagyobb eséllyel küzdenek mentális problémákkal, idértve a szorongás és depresszió tüneteit is. Ennek az idealizált fotók végeérhetetlen folyama a fő oka – online mindenki tökéletesnek tűnik, tökéletes élettel.

Alváshiány

Az egyik legkézenfekvőbb probléma: minél többet lóg a gyerek a telefonján, annál kevesebbet alszik. De nem csak az időhiány miatt. A fiatalok húsz százaléka ismerte be, hogy éjszaka is felkel megnézni az értesítéseit.

Fotó: Doğukan Şahin I Unsplash

Önbizalom

A pozitív testképpel kapcsolatos aggodalmak és tartalmak elérték, hogy ma már a szülők számos gondolata a téma körül forog. A közösségi média azonban keresztbe húzhatja minden erőfeszítésüket. Egy kutatás szerint a Facebook-on eltöltött idő hatására a fiatal lányok egy része úgy érzi, meg kellene változtatnia a külsejét.

Együtt könnyebb

Azok számára, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, vagy más okból keresik bajtársaikat, könnyebb, ha olyan cikkeket olvashatnak, olyan emberekkel beszélhetnek, akik elmondják: nincs egyedül. A hasonló korosztályú, azonos problémákkal harcoló emberek segítenek az ismeretterjesztésben és a releváns segítség elérésében.

Támogatás nehéz időkben

A kutatás során a résztvevők 70%-a állította, hogy támaszt talál a közösségi médián keresztül a nehéz időkben. Gondoljunk csak a Covidra! Hogyan tartottuk volna egymásban a lelket internet nélkül?

Hasznos kapcsolatok

A közösségi média lényege a közösség – nagyon könnyű kapcsolati hálót kiépíteni online, a fiatalok pedig tudják, hogyan találhatják meg a hasonló gondolkodású embereket. Nem számít, hogy a közelben élnek vagy a világ másik oldalán, ha összeköti őket egy közös hobbi, tehetség vagy karrier, nagyon motiválóak és hasznosak ezek a kapcsolatok.

Fotó: NordWood Themes I Unsplash

Önkifejezés

A platformok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy gyermekünk megmutassa legjobb önmagát. Ez lehet egy fotó feltöltése, vagy egy élmény leírása. Sok felületen pedig szívesen látják a művészi alkotásokat, rövidfilmeket, zenei előadásokat és más kreatív munkák eredményeit is.

A YouTube nyert

A kutatás rangsorolta a Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter és YouTube közösségi oldalakat, 14 egészségügyi és jóléti szempont alapján. Az első helyet a YouTube vitte el, mint a legjobb platform az edukációra és a figyelemfelhívásra.

Fotó: Alexander Shatov I Unsplash

Az Instagram veszített

A mérleg másik oldalán az Instagram áll: ez a platform rombolja leginkább az önbizalmat és a mentális egészséget. Itt található a legtöbb manipulált fotó is.

Forrás: admkids.com