JÉGBE HŰTÖTT ÁLOM

Tejfalussy Béla hetvenegy évesen is folyamatosan alkot, a Magyar Jégkorong Szövetség által a Hírességek Csarnokába is beválasztott korábbi rendkívül sikeres játékvezető ráadásul élete egyik nagy álmát valósította meg azzal, hogy a XVIII. kerületben beindította a hokiéletet.

 

„December 3-án lesz egy éve annak, hogy elindítottuk a Városgazda Utánpótlás Akadémiát. Negyvenöt éve élek itt, az egyik nagy álmom volt itt egy csapatot csinálni. Sajnos korábban ez a környék, Pestszentlőrinc és Pestszentimre vakfolt volt a magyar jégkorong térképén. Pedig a környéken több mint húsz oktatási intézmény van, százezer lakossal. Szerencsére sikerült egy kis mini csapatot összehozni, 20-22 gyerekkel dolgozunk jelenleg” – mondta Tejfalussy Béla, aki az „őslakosok” mellett a Jégkert utánpótlásánál is dolgozik, és immáron tizennégy éve jár át a XVIII. kerületből a Széna térre edzést tartani.

 

A kiváló szakember elmondta, több helyről is óriási segítséget kap, hiszen egyelőre bérelt pályákon edzenek, az önkormányzat támogatásával, várhatóan jövőre a Bókay kertben már saját, állandó kispályás, HUPRO-eljárással épült otthonukban játszhatnak. Hozzátette, az erről szóló közbeszerzési eljárását hamarosan kiírják, az építkezés pedig áprilisban kezdődhet el.

 

„Nagyon nagy szerencsém van, ugyanis nemcsak a gyerekek ügyesek és lelkesek, hanem a szülők is, hiszen több helyre kell vándorolnunk, amíg nincsen saját pályánk. Szerdán és pénteken a IX. kerületi Lobogó utcába utazunk, hétvégén pedig a Ferencvárosnak köszönhetően a Lurdy Háznál tudunk gyakorolni” – mondta Tejfalussy Béla. Megjegyezte, sokat köszönhetnek a zöld-fehéreknek, ráadásul teljesen véletlenül a Magyar Jégkorong Szövetség mentor-edzőfelügyeleti programjában éppen a Ferencváros alá kerültek, így az utánpótlás-nevelés egy nagy örege Kercsó Árpád, valamint két zöld-fehér legenda, Pindák László és Bán Károly tartja szemmel a játékosok fejlődését.

 

Tejfalussy Béla – aki hasonlóan már 2012-ben a veszprémi hoki alapköveit is letette – a tervekkel kapcsolatban felvázolta, a jövőre várhatóan felépülő kis pálya mellett a Pestszentimrén található Sportkastély szomszédságában néhány éven belül a nagypályás csarnokot is felhúznak majd. Mivel egészen fiatal gyerekekkel kezdték az akadémia működését, ezért az addig eltelő két-három év a kis pályán tökéletes lehet arra, hogy a játékosok megfelelően elsajátítsák a sportág alapjait. Ezt követően pedig akár felnőtt korig folyamatosan feljebb lépjenek az akadémiával, de a legjobbak természetesen lehetőséget kaphatnak például a „nagy testvér” Ferencvárosnál.

 

A Városgazda Utánpótlás Akadémia jégkorongosai néhány héttel ezelőtt vívhatták az első éles összecsapásaikat, a Vasas Jégcsarnokban a Jégkorong fesztiválon. Mindössze fél évvel az első csúszások után fantasztikus eredményeket értek el. „Hetvennyolc csapat között játszhattuk az első komoly találkozónkat, bár az eredményeket nem számoljuk még, öröm, hogy megnyertük az első mérkőzésünket. Nagyon szépen és lelkesen játszottak a gyerekek. Kicsit több, mint fél évvel ezelőtt itt mindenki nulláról indult” – mondta Tejfalussy.

 

Amíg az újabb álmok nem valósulnak meg, addig Tejfalussy Béla továbbra is az akadémia mindenese. „Szakosztályvezetőként, edzőként és szinte szertárosként is működöm az egyesületnél. Az egyik apuka elvégezte az edzői tanfolyamot, így kapok némi segítséget. Ugyanakkor a botoktól a korongokig én viszek mindent, de nagyon élvezem, és még bírom is. Nagyon boldog vagyok, hogy a hoki betette ide a lábát.”

 

Forrás: https://www.utanpotlassport.hu/2018/10/07/jegbe-hutott-alom/