Így szabadítsd meg az átható szagtól a hokis felszerelést

A jégkorong büdös. Ezt egyik hokis szülőnek sem kell magyarázni. Kinyitod a gyerekek sporttáskáját és még ennyi év után is hátrahőkölsz, ahogy megcsap az a tipikus szag. De jó hírünk van: újra illatossá, frissé és baktérium-mentessé varázsolhatod a bepállott kesztyűket és nadrágokat, méghozzá igen egyszerűen.

 

Egyszerűen dobd be őket a mosógépbe! Sokan a kádban vagy a mosógatógépben próbálják kihozni a lehető legjobbat a használt felszerelésből, de egyik sem az igazi. Kádban nem igazán lehet hozzáférni a stratégiai fontosságú részekhez, az edények mosására tervezett gép pedig maradjon csak az edényeknél. Mi pedig koszos ruháinkkal forduljunk a koszos ruhák kimosására hivatott mosógépünkhöz!

 

Miért olyan fontos, hogy kimossuk?

 

A felszerelésből áradó szag a jégkorong velejárója, ez azonban nem jelenti azt, hogy meg kell vele barátkoznunk. Nem csak az orrunk facsarodik el tőle, de más problémák melegágya is lehet egy nem megfelelően tisztított hokis ruha. Az izzadságban található baktériumok okozzák a kellemetlen szagot, ezek megtapadnak az apró redőkben és elbújnak a szivacsos rétegek közé, ahol egy idő után szaporodni kezdenek. Lassan a penész is felütheti fejét, és gyanús piros foltok jelennek meg a játékosok bőrén, amik viszketnek, sőt el is fertőződhetnek, komoly egészségügyi problémákat okozva.

 

Hogyan szabaduljunk meg a baktériumoktól?

 

A legjobb módja, hogy megakadályozzuk a kórokozók szaporodását, ha a felszerelést rögtön edzés után kitesszük szellőzni. Először is meg kell, hogy száradjon, ehhez elég, ha kiterítjük a földre egy száraz helyen, például a garázsban. Ha van párátlanítónk, most érdemes bekapcsolni ugyanebben a helyiségben!

 

Hetente egyszer pedig kint hagyhatjuk a felszerelést a napon, hogy az UV sugárzás megölje a bennük megbúvó bacikat. A leghatékonyabb módszer azonban tényleg a mosógép.

 

Hogyan mossuk ki géppel a ruhákat?

 

A sisakon és a korcsolyán kívül gyakorlatilag minden mosható meleg vízben: a könyök-és lábszárvédők, a zoknik, a nadrág, a mezek, a vállvédők, de még a kesztyűk is. Persze lehet, hogy mindez nem fog egyszerre beférni, és csak több adagban tudod őket bepakolni. Kapusoknál a mamut és a kesztyűk persze nem moshatók.

 

A legjobb, ha elöltöltős mosógéped van, ezek forgatják meg igazán a ruhákat. Ha felültöltőssel mosol, miután megtelt mosószeres vízzel a tartály, hagyd 15 percig állni benne a felszerelést! Csak ezután indítsd el a mosás többi részét. Így megszívja magát az anyag, a víz súlya pedig lehúzza a gép aljára, így jól átjárja majd a mosószer, nem csak a víz felszínén fog lebegni.

 

A mosószer és öblítő kiválasztásánál csak arra kell figyelni, hogy ne tartalmazzanak fehérítőt, amik kikezdhetnék az anyagot és a ruhák színét. Mivel extra koszos ruhákról van szó, adhatsz hozzá plusz illatosítót is.

 

Hogyan szárítsuk meg a mosott ruhákat?

 

Ha van szárítógépünk, a zoknik, nadrágok és mezek egyből bele – alacsony hőfokon – a felszerelés többi részét azonban mindenképp levegőn szárítsuk meg! A legjobb, ha kitesszük őket a napra, ha nem tudjuk felakasztani őket, akkor terítsük a földre, és néha forgassuk meg!

 

A kesztyűket semmiképp ne tegyük szárítógépbe, mert megtöredeznek!

 

Mi a helyzet a korcsolyával?

 

A korcsolyákat nem tudod kimosni, de van rá mód, hogy visszaszorítsd a belőlük áradó szagot. Vedd ki belőlük a betétet rögtön edzés után, és tömd ki újságpapírral, ami elszívja a nedvességet!

 

Valószínűleg nem a lábbelik jelentik majd a legnagyobb problémát, hanem a felszerelés többi része, főleg a kesztyűk. De most már ezek szagtalanítására is van megoldás!

 

Forrás: happyhooligans.ca