Így segíthetsz gyermekednek leadni a plusz kilókat

Te is vezettél már át valamelyik gyorsétterem drive thru-ján egy edzés után, hullafáradtan, éhes gyerekekkel a hátsó ülésen? Sokan vagyunk így ezzel, és biztosan sokan érzünk bűntudatot is miatta. A gyermekkori elhízás problémája folyamatosan növekszik, és a sportolás, bár nagyon fontos tényező, sajnos nem elég a megállításában. Mit tehetünk még?

„Akkor keletkezik túlsúly, amikor a kalóriabevitel meghaladja az elégetett kalóriák mennyiségét” – írta Danielle Smith, a los angelesi gyermekkórház ápolója. A gyermekkori elhízás számos veszéllyel jár, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásától kezdve a magas koleszterinszinten és vérnyomáson át a cukorbetegségig. „Szülőként, aki kezdődő cukorbetegséggel küzdő gyermeket nevel, szeretném megosztani, hogyan segíthetsz gyerekednek biztonságosan és hatékonyan fogyni. A CHLA szakértőivel együttműködve összegyűjtöttem néhány egyszerű étrendi változtatást és más tippet az egészséges testsúly elérésére és megtartására!”

Fontos, hogy apró változtatásokat vezessünk be, lépésről lépésre haladjunk, apránként csökkentsük az ételadagokat és fokozatosan mozogjunk többet!

Kis lépésekben az egészséges testsúly felé

Ha gyermeked étkezési szokásain szeretnél javítani, a kulcs a fokozatosság! Kezdj apró változtatásokkal:

  • Hígítsd vízzel a gyümölcslevet!
  • Adj több zöldséget a családi étkezésekhez!
  • Csökkentsd a cukros italok mennyiségét otthon!
  • Készíts rostban gazdag ételeket: használj teljes kiőrlésű gabonákat, babot, gyümölcsöket és zöldségeket! Így tovább tart majd a jóllakottságérzet.
  • Ügyelj rá, hogy gyermeked eleget aludjon!
  • Egyetek közösen, amikor csak lehet!
  • Mutass jó példát!

Aktívabb életmód

Az egyik legjobb módja annak, hogy gyermeked aktívabb életmódra ösztönözd, ha jó példát mutatsz. Általában elég a hokiedzés, hiszen elég kemény sportról van szó, ami teljesen átmozgatja a játékosokat. Ha azonban nem túl aktív az edzéseken, vagy több mozgásra van szüksége a súlyfelesleg leadására, de nincs időtök még egy különórára, keress olyan aktivitásokat, melyek nincsenek időhöz kötve! Ez akár házimunka is lehet: az ágyazás, söprés, porszívózás vagy a kerti munkák, mint például a gereblyézés remek lehetőséget nyújtanak a mozgásra! Hétvégén pedig menjetek el kirándulni, sétálni vagy focizni a parkba!

A teregetés meglepően jól átmozgatja az embert. Kyle Arcilla I Unsplash

A gyerekek sok időt töltenek a képernyő előtt, ahelyett, hogy aktívan mozognának. Próbáld meg csökkenteni ezt az inaktív időt:

  • Korlátozd a kütyü-időt napi két órára
  • Segíts gyermekednek olyan elfoglaltságokat találni, melyek aktívak és szórakoztatóak: ez lehet a kedvenc filmjének előadása vagy egy családi művészeti projekt is
  • TV-nézés közben, a reklámok alatt keljetek fel és csináljatok valamit! Ne nasizzatok a TV előtt!

Egészséges étkezések az egész családnak

A receptek egészségesebbé tétele nem olyan nehéz, rengeteg online platform kínál különböző megoldásokat erre. Danielle elhozta kedvenc receptjét:

Csirkefalatkák

Használj kicsontozott, bőr nélküli csirkét magas rosttartalmú gabonapelyhekkel, hogy a gyerekek kedvencének egészségesebb változatát tedd az asztalra! Remekül passzol hozzá egy kis nyers vagy párolt zöldség!

Hozzávalók

- 30 gramm csirkemell, csíkokra szeletelve
- 1 tojás vagy ¼ csésze sovány tej
- 1/3 csésze rostban gazdag gabonapehely, összetörve

Elkészítés

Mártsd a csirkemellcsíkokat a tojásba vagy a tejbe! Forgasd meg a magas rosttartalmú gabonapehelybe, ez lesz a panír. Sütőpapírral béllet tepsiben süsd meg a falatkákat 18-20 percen át, 9 perc után forgasd meg őket!

Jól néz ki, finom és egészséges! Léo Roza I Unsplash

Ez egy nagyszerű étel, mert tartalmaz fehérjét, egészséges alapanyagokból készül, kevesebb mint 30 perc alatt kész van és finom!

A gyermekkori elhízás egy olyan dolog, ami ellen fel lehet venni a harcot, csak a megfelelő eszközökre van szükségünk. Ne felejtsd el, hogy jó példát kell mutatnod, és mindig csak apró változásokat szabad bevezetni!

Forrás: chla.org