Így nevelj sikerre éhes hokisokat

Ahhoz, hogy egy játékost átjárjon a versenyszellem, magabiztosnak kell lennie. Az U12-es korosztályban már kezd kialakulni ez a fajta versengés és a sikerre való éhség, ami egyre előre hajtja a gyerekeket. Különböző eszközökkel lehet ezt erősíteni, Guy Gosselin ezekről mesélt.

 

A kétszeres olimpikon szerint ez az a kor, amikor sok gyerekben felmerül a kérdés: „Biztos, hogy folytatni akarom?” Ennek a hátterében állhat túlterheltség, szorongás és az önbizalom hiánya.

 

Az elkötelezettség a siker alapja

Az önbizalom nagy része a képességeinkből származik, és ez az, ami nagyon fontos része az U12-esek programjának.

 

„Ha megnézzük a hosszú távú fejlesztési programokat, ebben a korban finomítjuk a technikai készségeket” – magyarázta Gosselin. „Ez egyfajta kezdet, amikor olyan rutinok kialakításáért dolgozunk, mint a játék előtti dinamikus nyújtás, a testtömegünk kihasználása a pályán, a gyors döntéshozatal és a készségek folyamatos fejlesztése.”

 

Mindezek ahhoz járulnak hozzá, hogy a játékosok stabilan, magabiztosan lépjenek a jégre.

 

„Ha egy gyerek stabilan áll a jégen, és magabiztosan birtokolja a korongot, nyert ügye van” – mondta Gosselin. „Erre gyúrunk!”

 

Tudatos mozgás

A jó játékosok tudják, hogy nem csak a nyílt terepen kell tudniuk jól mozogni, hanem a pálya szélén és a sarkokban is, persze anélkül, hogy tisztességtelenné váljon a játék. A test használatát folyamatosan fejleszteni kell, ez már az U8-asoknál elkezdődik, U12-ben pedig folytatódik

 

„Fontos, megérteni, hogy rendben van összeütközni, és hogy hogyan használjuk a testünket szűk területeken. Ahogy fejlődik ez a tudatosság, úgy lesznek a gyerekek magabiztosabbak. Úgy tűnik, mintha valahogy előre tudnák az utat.”

 

A szórakozás faktora

A kompetitív játékosok fejlesztése során elengedhetetlen, hogy jól érezzék magukat. Az, hogy valaki jól szórakozik, nem jelenti azt, hogy nem akar nyerni. Ezek a dolgok kiegészítik egymást, csak azt kell kitalálni, hogyan lehet szórakoztató a játék.

 

„Máshogy néz ki egy szórakoztató tevékenység egy 12 éves esetében, mint egy 25 évesnél” –mondta a szakember. „Meg kell értenünk, hogy mi az, amit élveznek a gyerekek, minden korosztályban. A 8 évesek szeretnek fogócskázni, a 12 évesen pedig kis területen játszani.”

 

De az biztos, hogy nincs olyan korosztály, aki ne szeretné élvezni a sportot.

 

A természetes sikervágy

Mindenkit más hajt és máshogy. Néhányan természetükből adódva kompetitívebbnek tűnhetnek, mint mások, és a gyakorlás minden percében a maximumot hozzák.

 

„A belső hajtóerő természetes dolog, de mindenkinél más. Egy részük anélkül jelenik meg, hogy bármit is tennünk kellene ezért. A többiért pedig meg kell dolgoznunk.”

 

Forrás: admkids.com