Így állnak a magyar ifi légiósok!

Rengeteg az izgalom a junior bajnokságokon. Több magyar srácra is büszkék lehetünk. Összeszedtük, hol tartanak, hogyan teljesítenek légiósaink!

 

Horváth Bálint maradt a svéd Rögle kötelékében, idén is javarészt az U20-as SuperElitben játszik, de szóhoz jutott az SHL-es felnőttcsapatban, illetve kölcsönben a harmadosztályú Kristianstadban is. A Rögle az elmúlt héten három találkozót játszott, otthon előbb 4-2-es vereséget szenvedett a Färjestadtól, majd másnap büntetőkkel 3-2-re legyőzte, aztán egy nappal később az Örebrót 3-1-re verte. Horváth az első meccsen gólpasszos volt, az Örebro ellen ő egyenlített emberelőnyből. A Rögle a 10 csapatos csoport második helyén áll, Horváthnak 8 meccsén ezek voltak az első pontjai.

 

A svéd U20-as Elit déli divíziójában szerepel Jakabfy Csongor és a Borlänge. Jakabfy Győrből szerződött a svéd korosztályos harmadosztályba, a Borlänge 3-0-ra kapott ki otthon a listavezető Karlskogától. A bekk idén négy meccsen lépett pályára, pontja nincs. A Borlänge negyedik.

 

A keleti divízióban a Wings együttesét erősíti Kemény Patrik, aki egyéves győri kitérőjét követően tért vissza a légióskodáshoz. A múlt héten a Wings kétszer is kikapott, a Värmdö 4-2-re győzött náluk, az Almtuna büntetőkkel vitt el 2 pontot. Az első mérkőzésen Kemény két, a másodikon egy gólt lőtt, büntetőjét kihagyta. A Wings a liga utolsó helyén áll, Kemény négy meccsen négy gólnál jár.

 

Galló Olivér korosztályt váltott, immár a Vallentuna U20-as csapatában szerepel. A svéd U20 Elit keleti régiójában a Vallentuna a Huddige vendégeként 7-4-re kikapott, a Haviken pályáján viszont 4-3-ra győzni tudott. Galló az első meccsen kapott lehetőséget, 84%-kal védett. A Vallentuna hatodik a 10 csapatos ligában.

 

Az idén már nem csak Révész Marcell van ott a svájci U20-as Elite A-ban vitézkedő GCK Lions keretében, hanem az U17-es csapatból kiöregedett Falus Ádám is. A GCK a múlt héten a Genéve-et 4-2-re verte, majd a Lugano otthonában büntetőkkel 4-3-ra maradt alul. Másodjára Révész mentette hosszabbításra a meccset, az 59. percben emberelőnyből megszerezte idei első gólját. A Lions a 12 csapatos liga 7. helyén áll.

 

Ugyanebben a ligában, a Langnau csapatában véd az 1999-es születésű Kovács Dávid, aki eddig 6 mérkőzésen jutott szóhoz, átlagosan 2,18 gólt kapott, ezzel hatodik a kapusrangsorban.

 

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is a német DNL-ben szereplő Augsburgot erősíti Péter Donát és Szűcs Ádám. A bajor csapat nem kezdte jól a szezont, első 4 meccsét elveszítette, ám múlt héten otthon kétszer is legyőzte a Regensburgot, előbb büntetőkkel 5-4-re, majd 7-2-re. Péter a két meccsen 3+1-ig, Szűcs 2+1-ig jutott, az Augsburg hatodik.

 

Idén nyáron Vértes Nátán is külföldre igazolt, a finn HPK-hoz. Vértes felváltva szerepel az U18-as és az U20-as bajnokság legmagasabb osztályában, a Nuorten SM-ligában. Az U18-asok között 7 meccsen négyszer volt eredményes, az eggyel magasabb korosztályban három szereplése során még nem talált a kapuba.

 

A szintén Finnországban légióskodó Farkas Márton csapatot váltott, a Tutóból a Nuorten Mestisben szereplő TPS akadémiájára került a már felnőttkorú Nagy Zoltánnal egyetemben. A TPS a múlt héten a Hokkit fogadta, szoros meccsen 3-2-re maradtak alul, a két magyar a negyedik sorban jutott szóhoz. A 15 csapatos bajnokság nyolcadikja a TPS, Farkasnak eddig 1 gólja, Nagynak két gólpassza van.

 

Szolga Bertalan maradt a finn HJK kötelékében, az U18-as csapattal a B-nuorten Mestisben, az U20-as egy besorolással lejjebb, a Nuorten Suomi-sarjában szerepel. Ezúttal az U18-as kerettel tartott, a FoPS-t otthon 7-1-gyel kiütötték, a Blues akadémiája viszont 5-1-es zakót szabott ki rájuk. Szolga az első meccsen két góllal szomorította az ellenfelet. A HJK hatodik a csoportban.

 

Törzsök Hunor csakúgy, mint tavaly, idén a kanadai WHL-ben jégkorongozik. A Vancouver Giants hokisa idén két meccsen lépett jégre, pontot nem szerzett. A Giants a nyugati konferencia negyedik helyén áll.

 

Pákozdi Bálint tavalyi svéd kalandja után ezúttal Amerikát vette a nyakába, az USPHL Elite bajnokságának topcsapatát, a New Hampshire-t erősíti. Klubja a Northern Cyclones otthonában 7-2-re verte, a Springfieldet 8-1-re. Pákozdi az első meccsen 2+2-t, a másodikon két gólpasszt ért el. A 19 éves csatár 7 meccsen 4+11-nél tart, a New Hampshire vezeti az északi divíziót.

 

Tóth Péter az angol utánpótlásligákat járta sorra, mielőtt a tengerentúlra igazolt volna, a tavalyi évet a WSHL-ben töltötte. Idén visszatért Angliába, az NIHL-ben szereplő Sutton Sting együtteséhez. A Sutton a múlt héten 4-1-re kikapott a Whitley Warriorstól, a hat mérkőzésen 1 asszisztot jegyző Tóth játszott, de pontot nem szerzett. A Sutton hatodik.

 

A 2001-es születésű Papp Kristóf a legmagasabb szintű egyesült államokbeli juniorligában játszik – ahol az elmúlt években Erdély Csanád és Stipsicz Bence is kipróbálhatta magát –, a Madison Capitols csapatában. A szélső szezonbeli harmadik mérkőzésén meglőtte első gólját, az ellenfél a Team USA volt, a végeredmény 2-4 lett. Pappot tavaly nyáron draftolták a USHL-be. Azt mondta, szeretne a magyar válogatottban is bemutatkozni. Ez azóta megtörtént, az előző szezonban az U18-as és az U20-as világbajnokságon is ott volt, 1+2 ponttal, illetve 1 góllal zárt.

 

 

Forrás: http://www.jegkorongblog.hu/2018/10/06/papp-kristof-meglotte-elso-goljat-a-ushl-ben/#post-255585