Hogyan fektessük le a gyerekeket időben?

A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos a gyerekek fejlődéséhez, azonban nehéz elérni, hogy időben lefeküdjenek, amikor az esték tele vannak házi feladattal, sporttal, különórákkal, közös vacsorával és akkor még a játékidőről nem is beszéltünk.

A National Sleep Foundation javaslata szerint a 6–13 éves gyermekeknek 9-11 órát, a 14-17 éves tinédzsereknek pedig 8-10 órát kell aludniuk naponta. Az elegendő alvás javítja a gyerekek figyelmét, viselkedését, tanulási képességét, memóriáját és általános mentális és fizikai egészségét. A túl kevés alvás ellenben magas vérnyomáshoz, elhízáshoz és akár depresszióhoz is vezethet.

Íme néhány szakértői tipp arról, hogyan fektessük le a gyerekeket ésszerű időben, hogy a legjobb önmaguk lehessenek.

Alakítsatok ki rutint!

A gyerekek vágynak a rutinra. Ha tudják, mire számíthatnak, könnyebben tudnak tervezni és alkalmazkodni. Ha az esti rutin jelenleg vacsora, fürdés, olvasás és ágy, akkor csak így tovább! Azonban a rutin nemcsak a kisebb gyerekek számára fontos, hanem az idősebbeknek is szükségük van rá. Segít nekik megtervezni, mikor lesz idejük házi feladatot készíteni, vagy mennyi ideig használhatják a telefonjukat, mielőtt véget ér a képernyőidő.

Semmi elektronika lefekvés előtt egy órával

A Sleep.org szerint, "Egyes képernyők által kibocsátott kék fény gátolja a melatonin termelését, ami az alvás/ébrenlét ciklust vagyis a cirkadián ritmust szabályozza." A melatonin elégtelen szintje megnehezíti az elalvást. Ráadásul az elektronikus eszközök stimulálják az agyat, az online platformok elárasztják információval, így sokkal nehezebben tud lelassulni.

Félhomály

A fény fokozza az aktiváló kortizol hormon szintjét, amely segít ébernek maradnunk a nap folyamán. Ez remek dolog reggel, amikor a napfény segít felébredni, de a növekvő kortizolszint este is ébren tartja a gyerekeket. A fények tompítása azt jelzi a testnek, hogy itt az ideje lefeküdni.

Csendes tevékenységek

Fotó: Josh Applegate I Unsplash

Sok gyerek szeret olvasni lefekvés előtt, és sokan felnőttként is megtartották ezt a szokást, ami nagyszerű. Azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretnek olvasni, egy másfajta csendes tevékenység, mint például a puzzle, a rajzolás vagy a lágy zenehallgatás nagyszerű módja annak, hogy lecsendesedjenek este.

Fürdő vagy meleg zuhany

Egy forró fürdő vagy zuhany kiváló módja az ellazulásnak lefekvés előtt, valószínűleg az ezt követő testhőmérséklet-csökkenés miatt. A tanulmányok szerint a legjobb lefekvés előtt egy órával zuhanyozni, és már 10 perc is elég a pozitív hatásokhoz.

Korlátozd a koffeint!

A koffein stimuláns, és az alvás ellensége. De ezt már tudod. Ezért imádjuk mi, felnőttek annyira a reggeli kávénkat!

Forrás: activekids.com