Hogyan éld túl a kora reggeli edzéseket?

A jégkorong gyakorlást igényel, és a gyakorlás nem mindig a legmegfelelőbb időpontban történik. Az edzéseket a szülők és a gyerekek is tehernek érezhetik, különösen, ha korán reggel tartják őket. A kicsiknek sok alvásra van szükségük, és általában nem szeretnek hajnalban kelni, a szülőknek pedig felborítja a megszokott reggeli rutinját, ha gyermekük jégkorongozni kezd. Mégis, az edzéseken ott kell lenni. Hoztunk néhány tippet, hogyan éljétek túl a reggeleket!

Elegendő alvás

Ez gyerekre és szülőre egyaránt vonatkozik. Ha nem adjuk meg testünknek a megfelelő mennyiségű pihenést, fáradtak, nyűgösek és kevésbé hatékonyak leszünk másnap. A gyerekek nem teljesítenek majd jól az edzésen, a szülők pedig morcosabbak lesznek, és kevésbé tudnak koncentrálni a nap további részében. A legtöbb gyereknek 9-11 óra alvásra van szüksége naponta, a felnőtteknek pedig 7-9 órára. Mindenkinek más a pontos igénye, de ismerjük a saját testünket, így ennek megfelelően ütemezhetjük a lefekvés idejét, hogy reggel frissen ébredjünk!

Tervezz előre!

Előző este készíts össze minden felszerelést, hogy reggel ne kelljen kapkodnod! Még a reggelit is megtervervezheted és előkészítheted, hogy másnap azonnal fogyasztani tudjátok. Értékelni fogod a múltbeli éned munkáját, amikor minden a kezed ügyébe esik és nem kell kapkodnod, hogy kész legyetek az indulásra.

Igyatok sok vizet!

Fotó: Johnny McClung I Unsplash

A hidratálás nagyon fontos mindenki számára, de különösen a gyerekeknek kell elegendő vizet inniuk, ha sportolni készülnek. Reggel egy pohár víz beindítja az anyagcserét, és jobban felkészítheti őket a fizikai aktivitásra. Anyának és apának is hidratálniuk kell (természetesen a kávé vagy tea után!), hiszen valószínűleg nem lesz lustálkodós napjuk.

Jutalmazd a koránkelést!

Lehet, hogy kell egy kis plusz ösztönzés, hogy a kicsik felkeljenek időben, ez pedig életkortól függően bármi lehet, akár egy délután a barátokkal, vagy 20 perc extra képernyőidő, esetleg egy kedvenc étel. Ha jutalmat kapnak a gyerekek az edzésterv betartásáért, nagyobb valószínűséggel boldogan ébrednek!

Fontos a rutin

A rutin betartása lehetővé teszi, hogy szervezeted hozzászokjon a kora reggeli tevékenységekhez, ahogy a gyerekeknek is a testmozgáshoz, így javítja a teljesítményt és a koncentrációt. Segít, ha azokon a napokon is betartjátok a reggeli rutint, amikor nincs edzés. Lehet, hogy úgy gondoljátok, megérdemlitek, hogy hétvégén tovább aludjatok, de az a helyzet, hogy csak fáradtabban keltek majd, és nem fogtok tudni este olyan könnyen álomba merülni. Testünk hatékonyabban működik, ha rutinszerűen élünk, egy jégkorongozónak pedig minden hatékonyságra szüksége van!

Reggelizzetek!

Fotó: Providence Doucet I Unsplash

 A jégkorongedzésekhez sok energiára van szükség, nagyon fontos tehát, hogy reggel tápanyag jusson a gyerekek szervezetébe. Próbálj meg egy kiegyensúlyozott, könnyű reggelit tálalni, ha kell, akkor megeszik útközben, de ne lépjenek jégre üres hassal!

Használd ki a természetes fény előnyeit!

Ne húzd be a sötétítőt és ne engedd le a redőnyt a hálószobákban! A fény hatására könnyebben ébredtek majd fel, ha pedig besüt a nap, plusz energiát ad. Ez segít a természetes alvásciklus kialakításában. Ha elég világos otthonod van, még az is előfordulhat, hogy az ébresztőóra előtt felébredsz! És ha már az ébresztőórákról beszélünk…

Tedd az ébresztőórát a szoba túlsó felébe!

Amikor reggel megszólal az ébresztőnk, rendkívül csábító, hogy újra és újra megnyomjuk a szundi gombot. A legjobbakkal  is megesik, de valójában nem sokat segít abban, hogy kevésbé keljünk fáradtan. Ha a telefonod vagy az órád nem közvetlenül az ágy mellé teszed, kénytelen leszel felkelni, hogy kikapcsold az ébresztőt. Ekkor meg már valószínűleg nem fekszel vissza.

Pakolj be az autóba még előző este!

Semmi sem rosszabb, mint reggel kapkodva próbálni elhelyezni a hatalmas hokis táskákat és ütőket a csomagtartóban. Pakolj be előre, így nyugodtabban indulhatsz útnak, ráadásul kisebb az esélye, hogy valamit otthon felejtesz!

Forrás: timturkhockey.com