Hogyan befolyásolják az érzelmek a sportoló gyerekeket?

Egy sport- és teljesítményszakértői vélemény a gyerekek érzelmeiről és a sporttal való kapcsolatról.

Az érzelmek fertőzőek lehetnek

A fiatal sportolók hajlamosak átvenni mások érzelmeit, főleg, ha azok negatívak. Könnyen átjárhatja egy játékos bizonytalansága az egész csapatot, de persze fel is bátoríthatja őket az ellenkezője. Jess Woods szerint Hógolyó-effektusként működik az érzelmi fertőzés, és nem csak csapaton belül.

„Az érzelmek átvétele mindennapos a szülő-gyerek kapcsolatban” – mondta a szakember.

A fiatal sportolók utánozzák szüleik arckifejezéseit, hangulatát és testbeszédét. „Az első lépés mindig az utánzás.”  Először is felismerik, hogy a másik ember milyen hangulatban van, és megfigyelik, hogy ez milyen hatással van a testére. Ezután kezdődik a fertőzés. A gyerekek megtestesítik annak az embernek az érzelmeit, akivel kapcsolatban állnak. Ez általában persze tudat alatt történik.

Az érzelmi fertőzéslánc bárkitől elindulhat. Fotó: Pixabay

Woods szerint egy csapat összes játékosa képes „elkapni” az egyik szülő, az edző vagy egy csapattárs érzelmeit. De ha felnőttként igyekszünk kordában tartani saját érzelmeinket, megállíthatjuk a lavinát. Persze ehhez az is fontos, hogy a gyerekekkel beszélgessünk az ő érzéseikről.

„Ha az egyén nincs tisztában saját testbeszédével és mimikájával, illetve nehezen dolgozza fel érzelmeit, könnyen átragaszthatja másokra is a frusztrációt, boldogtalanságot, bosszúságot” – mondta Woods.

Lehet jó dolog is

Mindez azonban egy pozitív erő is lehet. Ha egy csapattag boldog és bizakodó, ezeket a jó érzéseket is át tudja adni csapattársainak.

Nézzünk egy konkrét példát a ragadós érzelmekre: tegyük fel, hogy az egyik szülő negatív visszajelzést ad gyermekének. A gyerek átveszi a rossz hangulatot és lehet, hogy kritizálni kezdi csapattársait. „Ez egy katasztrófa receptje” –mondta Woods.

A szülők felelőssége, hogy tisztában legyenek érzelmeikkel és azzal, hogyan hatnak gyerekükre. Woods a következő történetet mesélte szemléltetésképpen: Nemrég rohannia kellett a munkahelyéről, hogy el tudja vinni a lányát egy meccsre, és amikor hazaért, látta, hogy még nem készült el. Ahelyett azonban, hogy sürgetni kezdte volna, igyekezett nyugodtnak maradni. Ez a nyugalom a gyerekére is átragadt, így nem fulladt kapkodásba a pakolás és minden a helyére került.

Fontos, hogy az edzők is figyeljenek a csapat általános hangulatára, és ha úgy érzik, valami nem stimmel, keressék meg a negatív érzelmek forrását. Persze beszélgetni akkor is fontos, ha nincs látható jele az érzelmi fertőzésnek!

Forrás: kidssportspsychology.com