Hihetetlen maszkok a kapustörténelemből!

Hajmeresztőnek tűnhet, hogy régen maszk nélkül védtek a kapusok. A mai maszkok hosszú fejlődés eredményeként jöttek létre, vannak mókás és veszélyesnek tűnő darabok is a hokitörténelemből.

Az első két kapus, aki úgy érezte, szüksége van védelemre, másik sportágakhoz fordult.

1916-ban a Montreal Western kapusa arról értesült, hogy a liga híresen legnagyobb lövője szerepel az ellenfélnél. Megelőzendő a bajt beszerzett egy baseballos elkapók által használt védőfelszerelést.

1927-ben pedig egy hölgy, Elizabeth Graham vívómaszkot öltött Ontarióban.

A hokitörténelem első igazi kapusmaszkját Clint Benedict viselte 1930-ban. A nyers bőrből készült, egyszerű fejvédőt azért készíttette, hogy védje törött orrát. Benedict számos mérkőzés kiagyása után maszknak köszönhetően térhetett vissza a kapuba. A Montreal Maroons hálóőre öt meccsen keresztül viselte az egyszerű arcvédőt. Amikor felgyógyult, el is hagyta használatát.

A következő fejezetbe egy legendás portás, a hatszoros Stanley Kupa-győztes, hétszeres Vezina Kupa-tulajdonos Jacques Plante története illeszkedik. 1959 telén a New York Rangers csatára, Andy Bathgate bombaerős lövéssel fejen találta. Ennek hatására Plante elkészítette az első megtervezett kapusmaszkot, amely még szintén bőrből volt.

Kisvártata megjelent üveggyapot modelljével, amely a fej formáját követte.  Plante Montral-i szerződése során, miután egy csúnya orrtörésen is keresztül ment, kezdte el igazán tökéletesíteni felszerelését. Sok darabot, ő maga készített – köztük a maszk formájával is kísérletezett. Ahogy a fotón is látható,  nem minden próbálkozás volt tökéletes. A kapus öregkorát töltötte Sierre-ben, itt működik a sisakot eladó, és a helvét kapuspalántákat támogató szervezet.

A kezdeti gúnyolódások után sokan rákaptak a maszk viselésére, és bebizonyosodott, hogy Platte történelmet írt. 

Az üveggyapot – amit később az üvegszál váltott fel – sisak térhódítása után már csak elvétve játszottak nélküle. Az utolsó meztelen fejű kapusként Andy Brownt említik a krónikák, aki 1974-ben vonult vissza az NHL-ből. Bármilyen meglepő, de igaz, hogy Jason Voorhees horror ikonnak, a Péntek 13 című filmsorozat főfigurájának az “arcát” erről a maszkról formázták meg.

1972-ben Frank Lewis, a Philadelphia Flyers edzője paradigmát váltott, az addigi fehér felületet teljes egészében narancssárgára fújta a közelgő halloween alkalmából. Doug Favell fejvédője nagyon fontos szerepet kapott. A későbbiekben nem volt, és a mai napig nincs megállás. A sisakfestészet külön művészeti ággá és önkifejezési formává vált.

Nagyjából 10 évig volt aktív használatban a teljes arcot fedő maszk, mikor ’72-ben a szovjet legenda, Vlagyiszlav Tretyak fején díszelgett az evolúció újabb lépcsőjeként a protektor. A játékosok által használt műanyag sisak elé fémrácsot erősítettek. Ez volt az első olyan védelem, ami nagy hatásfokkal szűrte meg az erős lövéseket.

Dominik Hasek és Chris Osgood, az NHL két veteránja is hasonló maszkokkal csúszott a jégen. Ezek az eszközök természetesen már nem natúr műanyag, hanem üvegszálas erősítést kaptak.

A legújabb maszkok már szénszálas anyagokból, vagy üvegszál és kevlar keverékéből készülnek, és a rácsot alkotó fém minősége is fejlődött. Ezek a sisakok már a legnagyobb terhelést is kibírják, nyomokban sem emlékeztetnek az ősökre. 

Míg a Tretyak-fél típusok az egész fejet körbeölelik, mint a játékossisakok, addig a legmodernebbek két részből összeállva nyújtanak hátsó védelmet.

A Tretyak-modellhez képest még két jelentős módosulás történt az elmúlt évtizedekben. A sisak hosszított alsó része, és a maszk alá zsinórral lógatott plexi egyaránt a nyak és a torok védelmi rendszerét erősíti. Ezt a feltűnő darabot például Rick DiPietro viselte.

 

Források: https://jegkorong.blog.hu/2007/12/28/kapusmaszk

https://bodicsek.blog.hu/2009/03/05/onkifejezes_a_kapus_maszk

https://puckstruck.com/2016/01/22/the-man-in-the-nhls-first-mask-not-clint-benedict/ http://www.hhof.com/htmlphotogalleries/gallery_masks017.shtml