Győzzétek le a téli depressziót mozgással!

A nyári szabadtéri programok életre szóló élményeket adnak a gyerekeknek: gondoljunk csak a közös biciklizésekre, a medencézésekre vagy a kirándulásokra. Télen kicsit kevesebb a lehetőség, ez azonban nem jelenti azt, hogy bent kell ülnünk a szobában. Ilyenkor is lehet aktív programokat kitalálni, sőt kell is, ha meg szeretnénk előzni a téli depressziót és fitten és egészségesen akarjuk átvészelni a szürke, hideg hónapokat.

Marvin Mangahis, gyermekgyógyászati nővér összefoglalta, mire kell figyelni, ha szabadtéri programot szervezünk, hogyan hat a hideg a szervezetre és hozott néhány tippet és ötletet is a téli szabadidő egészséges és biztonságos eltöltéséhez.

Milyen hatással van a hideg a testre?

Dr. Mangahis a téma szakértőjével, Tracy Zaslow-val beszélgetett. Tőle tudta meg, hogy az ünnepek alatt azokat a bizonyos plusz kilókat bizony nem csak a bejgli és a forró csokoládék miatt szedjük fel. Dr. Zaslow szerint a hűvös idő és az inaktív életmód között szoros az összefüggés. Ha kint hideg van, az emberek kevésbé hajlandóak szabadtéri tevékenységeket végezni, és összességében kevésbé aktívak. Ez pedig lassabb anyagcseréhez vezet, tehát a test kevesebb kalóriát éget el ugyanannyi idő alatt, hiszen kevesebb energiára van szüksége az életmód fenntartásához.

Ezenkívül a hideg időjárásnak még további hatásai is vannak a szervezetre: egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy a barna zsírszövet (mely a csecsemőkben, illetve a felnőttek mellkasában és nyakának felső részében találhatók) több energiát égetnek el akkor, ha hidegnek vannak kitéve. A szakértők szerint azonban a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások változatlanok maradnak a hideg hónapokban is:

Gyermekek: napi egy óra fizikai aktivitás

Felnőttek: Legalább 30 perc fizikai aktivitás, heti ötször

A testmozgás kritikus fontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásában, hogy elégethessük a felesleges kalóriákat, melyek egyébként zsírként raktározódnának.

Tippek a biztonságos és egészséges téli sportolásért

Öltözzetek fel melegen! Unsplash: Michal Janek I Unsplash

Függetlenül az időjárástól és az évszaktól, a biztonságnak mindig elsődlegesnek kell lennie. Dr. Zaslow az alábbi tippeket ajánlja:

  • Készüljetek fel alaposan! Öltöztesd fel a gyerekeket rétegesen, és jó melegen, hogy megelőzd a hipotermiát! Ne felejtsd el védeni az ujjaikat egy vastag, vízálló kesztyűvel, ha a hóban játszanak!
  • Szánj 15-20 percet a bemelegítésre, mielőtt belekezdtek az adott tevékenységbe. A könnyű kocogás elég ahhoz, hogy felmelegedjen a test, az izmok és ízületek felkészítéséhez pedig végezzetek olyan gyakorlatokat, mint amilyen a karkörzés és a guggolás. A nyújtás nem tesz jót a hideg izmoknak!
  • Használj biztonsági felszereléseket! A megfelelően illeszkedő sisak nagyon fontos a fejsérülések minimalizálásában olyan téli tevékenységek során, mint a síelés, snowboardozás vagy akár a korcsolyázás. A csuklóvédő is remek ötlet! Egyes cégek ma már beépített csuklóvédővel ellátott téli kesztyűket is gyártanak. Kezdő síelők és snowboardosok választhatnak bélelt fehérneműt is, hogy megvédjék csípő- és farkcsontjukat.
  • Számos sportsérülésnek a rosszul illeszkedő, hibás felszerelés az oka. Figyelj oda, hogy jól karbantartott, megfelelő méretű eszközöket használjatok! Ha béreltek, jó hírű cégnél tegyétek!
  • Tudd, mikor kell megállni pihenni. Dr. Zaslow kiemelte, hogy a sérülések legtöbbször az utolsó körnél történnek, ennek oka pedig az, hogy ha az ember kimerült, kevésbé koordinált és nem tud jól koncentrálni. Még azelőtt hagyjátok abba a sportot, hogy elérnétek ezt az állapotot!

Ötletek téli aktivitásokra

A népszerű és szuper téli sportokon kívül, mint amilyen a síelés és a snowboard, más izgalmas lehetőségek közül is válogathattok, ha meg szeretnétek mozgatni az egész családot! Néhány alternatíva:

  • Korcsolyázás. Úgyis hiányozni fog a hoki az ünnepek alatt!
  • Szánkózás. Ehhez persze hó is kell, de ha ki tudunk ruccanni a hegyekbe, ott találni fogunk!
  • Túrázás. Télen is csodaszép az erdő és még kincskereséssel is összeköthetjük a túrát!

A snowboardozás nagyon izgalmas, de vannak könnyebben megvalósítható ötleteink is. Lex Valishvili I Unsplash

Íme, néhány beltéri tevékenység, a fentiek kiegészítéseként, illetve azoknak, akik nem tudják elviselni a hideget:

  • Beltéri falmászás. Fárasztó és izgalmas!
  • Lézerharc. Természetesen a megfelelő biztonsági felszerelésekkel! Észre sem veszitek majd, milyen sokat sportoltok közben!
  • Múzeumok: Némelyik olyan nagy, hogy akaratlanul is kipipálhatjátok a napi lépésszámot.

A COVID-19 miatt persze mindig változik, hogy lehet-e beltéri programokat szervezni. Ha nem szívesen mentek zárt nyilvános helyre, találjatok ki otthoni tevékenységeket! A játékos jóga vagy tornaóra szórakoztató lehet, de még a házimunkák is remek mozgásformák lehetnek!

Forrás: chla.org