Győzzétek le a játék előtti szorongást!

A fiatal sportolók gyakran annyira izgulnak egy-egy megmérettetés előtt, hogy az fizikai rosszullétet, hasfájást, émelygést okoz. Vannak gyerekek, akik nem tudnak szabadulni ettől az érzéstől, hiába lépnek egyre többször jégre, hiába szokják meg a versenyhelyzeteket.

Bizonyos fokú izgalom természetes és segíthet a sportolóknak, hogy legjobb teljesítményüket nyújtsák, azonban ha ez szorongássá alakul, az sem a gyereknek, sem a csapatnak nem jó.

A probléma: ha egy fiatal játékos szorong, akkor nem játszik szabadon és nem tud a megérzéseire figyelni. Ehelyett feszült, fél és semmi áron sem kockáztat. Sőt, az is előfordulhat, hogy már napokkal a játék előtt szorongani kezd, a meccs kezdetére pedig teljesen kimerül.

A szorongás befolyásolhatja az alvásminőséget, az étkezést és a sport szeretetét is, amellett, hogy rontja a teljesítményt.

Értsd meg, mitől fél!

A sportolók napi szinten megtapasztalhatják ezt a fajta idegességet: nem csak az utánpótlásra jellemző, a profik, még az olimpikonok is szoronganak.

Ha a feszült játék miatt rosszabbul teljesítenek élesben, az hatalmas csalódás lehet nekik, akik olyan keményen gyakoroltak és olyan szépen fejlődtek. A fiatalok fejében az is megfordulhat, hogy inkább abbahagyják a sportot.

Fontos, hogy megértsd, miért szorong!

A Philadelphia Eagles egyik játékosa, Brandon Brooks is sokáig szorongott a meccsek előtt:

„Minden meccs előtt hánynom kell. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy mi lesz, ha cserbenhagyom a csapatom, a világot, amikor mindenki rám figyel… Számítanak rám és nekem minden percben teljesítenem kell. Ebben a sportban annyira kicsik a különbségek a játékosok között, hogy ezek a negatív gondolatok is elegek ahhoz, hogy eldöntsék a versenyt” – nyilatkozta.

Keressetek lehetséges megoldásokat!

Brooks-nak úgy sikerült felülkerekedni szorongásán, hogy szakembertől kért segítséget. Ezeken a mentális edzéseken előtérbe helyezték az önbizalmat, és a pozitív kimenetelre koncentráltak a negatív lehetőségek helyett.

Brooks tehát megtette a számára szükséges lépést, és mára már nem gyötri úgy a szorongás, mint régen. 2018-ban így nyilatkozott:

„Amire a legbüszkébb vagyok az az, hogy mind a 16 meccset lejátszottam szorongás nélkül. Ez volt ebben a szezonban a legnagyobb célom. Biztosabb vagyok magamban, mint valaha.”

Próbáljatok ki több dolgot!

Először is fontos, hogy építsetek ki egy rutint, ami segít mentálisan felkészülni a meccsre. A hokisoknak át kell tudniuk kapcsolni egy másik üzemmódba, hogy az előttük álló feladatra tudjanak koncentrálni.

Az a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat!

Azoknak, akik hajlamosak a szorongásra jó módszer lehet, ha a játék előtt relaxálnak, légzőgyakorlatokat végeznek, elengedik a feszültséget az izmaikból, zenét hallgatnak vagy meditálnak.

Kezdő lépések

Ha gyerekeden azt látod, hogy aggódik mások véleménye és saját teljesítménye miatt, próbáld meg ezekre a dolgokra tanítani:

  • Koncentráljon a folyamatra, ne az eredményre! Mindig az adott pillanatra figyeljen!
  • Ne próbáljon meg mindenkinek megfelelni!
  • Saját maga miatt játsszon, ne azért, hogy kivívják mások tiszteletét!

Ha nem működnek a felsorolt módszerek, és az izgulás a gyerek mentális egészségére is hatással van, forduljatok szakemberhez!

Forrás: kidssportspsychology.com
Borító: hockeyplayersclub.com