Gyereklélek és a versenysport

Fontos, hogy a növésben lévő gyerekek sporotljanak, hogy megerősödjenek az izmaik, szép legyen a tartásuk, megtanuljanak eleget tenni kötelességeiknek és lekössék felesleges energiáikat. Fontos a fizikum, a testi egészség, az erő. A legfontosabb azonban az, hogy olyan sportot találjanak, amit szeretnek és ami mentálisan is a legjobbat hozza ki belőlük. Faludi Viktória, szakpszichológus, a Sportorvosi Központ online lapján írt a gyerekek és a versenysportok kapcsolatáról.

 

Bár a sportolásnak rengeteg előnye van mind felnőtt, mint gyermekkorban, negatív hatásai is lehetnek, ha a személyiség kialakulásának érzékeny időszakában lesz valaki élsportoló. A kényszer, hogy jól teljesítsen, a túlzott terhelés, a nem megfelelő edzői eszközök – melyek egyénenként is változnak – könnyen stresszes lelkiállapothoz vezethetnek, hiába a sportolás öröme és feszültségoldó ereje. Ugyanez a helyzet a testképpel is: ha a gyerekek megfelelő környezetben nevelekednek, szüleik és kortársaik jó példát mutatnak nekik, nincsenek a magánéletben problémáik, a sport segíti az egészséges testkép kialakulását. Azonban ez is visszájára fordulhat: „Gyakran előfordul, hogy a sportolók testképzavarral küzdenek, sőt, a sport sok esetben, maga is eszköz lehet, ennek a torzulásnak a fenntartásában” – írja a szakember. Erre különösen az esztétikai sportok esetén kell ügyelni, mint amilyen például a tánc, vagy a gimnasztika.

 

Kép: Burst.shopify.com

Mint annyi mindenben, a sportban is az arany középút a járható: ameddig nem válik függőséggé, egyensúlyt teremt, erősíti a hovatartozás érzését, és jut mellette idő a társas kapcsolatok és a mentális egészség fenntartására, és a kikapcsolódásra, addig a versenysportok jó hatással vannak a gyerekek fejlődésére.

 

Minden sport más és más: az egyéni sportok segítenek, hogy a játékos megtanuljon önmagára koncentrálni, ezáltal fejlődik az önismerete, a csapatsportok pedig az együttműködés, a kommunikáció és a konfliktusok kezelésének gyakorlásával erősíti a szociális képességeket.

 

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Ami azonban közös a versenysportokban, hogy megtanítanak elfogadni a kritikát, veszíteni, újra és újra megpróbálni, küzdeni. A rendszeres edzések pedig kötelességtudatot alakítanak ki a legkisebbekben is. Azonban a személyiség is sérülhet: „Az intenzív sporttevékenység megzavarhatja az önértékelést, különösen, ha a gyermek nem képes megfelelni az edzői és szülői elvárásoknak.”

 

Összességében tehát jó, ha a gyerekek sportolnak, az is, ha versenyeznek egymással, de az már nem, ha görcsölnek, nehezen dolgozzák fel a kudarcot, vagy függővé válnak. „Véleményem szerint a legfontosabb, hogy a gyermek számára a sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszert jelentsen” – tanácsolja Faludi Viktória.

 

Forrás: sportorvosikozpont.hu, femina.hu