Fiúk vs. lányok a jégkorongedzéseken – van különbség? Kellene lennie?

Ez egy régi kérdés, de eddig keveset foglalkoztunk vele, pedig talán érdemes lenne. Kell, hogy legyen különbség a fiúk és lányok edzése között? Van hosszú távú hatása ezeknek a különbségeknek a jövőbeli sportkarrierjükre? És ami még fontosabb, a mindennapi életükre?

A profi és félig profi szinten igazságtalanul elfogadott tény, hogy a férfi és női sportolókat máshogy fizetik. De ha ez a jövőbeni perspektíva a fiatal női sportolók számára ennyire valódi, akkor már fiatalkorban is máshogy tanítják őket, mint fiú társaikat? Ha a lányokat kevésbé versengőnek neveljük, akkor ez csak tovább erősíti a sztereotípiát és beteljesíti a jóslatot saját jövőjükről: kevésbé lesznek elismertek, mint a férfiak.

Ha szülő vagy, valószínűleg már tudod, hogy van különbség a fiúk és lányok nevelésében, például ha arról van szó, hogy hogyan érjük el, hogy szót fogadjanak. Ez pedig edzőként sem változik. Időnként a fiúk zabolátlanok, nem bírnak egy helyben maradni és úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyják az utasításokat, mert jól akarják magukat érezni. De ahogyan edzőként alapvetően kezeled a gyerekeket a jégen, nem kell túlzottan különböznie a nemek között. Nézzünk néhány módot, amellyel segíthetünk, hogy jobb hokisokká váljanak, a fiúk és a lányok is!

Pozitív megerősítés

Ez minden sportra vonatkozik, minden szinten, és nemtől függetlenül. Egy jó edző mindig időt szán arra, hogy támogassa és biztassa a játékosait, kiemelve a pozitív dolgokat, amiket a mérkőzéseken és a gyakorlatok során csinálnak. Ha minden edzés és meccs után tudsz valami pozitívumot mondani minden játékosnak, az hosszú távon is hatással lesz rájuk, és sokkal tovább tart majd a hatása, mint a hokikarrierjük. Ebben az esetben nem számít, hogy fiú vagy lány vagy, mindenki szeretné hallani, hogy amit a jégen csinál, az hozzájárul a csapat sikeréhez!

Ne könnyítsd meg a dolgot a lányoknak!

Mint társadalom, a férfiak hajlamosak kevésbé agresszívek lenni, amikor lányokkal játszanak. Gyakran előfordul, hogy a legkisebb csapatokban a fiúk és lányok együtt gyakorolnak, tehát edzőként el kell kezdenünk megtanítani minden játékosunknak, hogy a jégen a lányokat egyenlőként kell kezelni. Van-e bármilyen ok arra, hogy ilyen fiatal korban a fiúk kevésbé asszertívek vagy versengők legyenek, csak azért, mert egy lánnyal állnak szemben? Abszolút nincs.

Pubertás előtt és után

Általános szabályként elmondható, hogy a lányok korábban érnek, mint a fiúk. Sokszor a lányok gyorsabban felnőnek, és az edzőknek alkalmazkodniuk kell ehhez. A legnagyobb különbség a lányok és a fiúk között a pubertás idején az, hogy a fiúk hatalmas mennyiségű tesztoszteront bocsátanak ki, ami növeli az agressziójukat és erejüket, a lányok pedig más hormonokat, melyek sokkal nyilvánvalóbbá teszik a fizikai különbségeket. Ekkorra fiúk és lányok elválnak egymástól, hogy a saját nemükkel eddzenek, és bár a fiúknak általában nem kell olyan nagy löket, amikor agresszióról van szó, ezt nem jelenti azt, hogy a lányok nem versengenek. Ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni a csapat sikerére és a versenyre mind a fiúknál, mind a lányoknál, hiszen ez az alapja a csapatsportoknak.

Számít, hogy az edző férfi vagy nő?

Nem kellene, hogy számítson! Ahogy több nő lép be a professzionális sportok edzői körébe, a játékosok egyre inkább hozzászoknak ahhoz, hogy egy férfi vagy egy női edző áll a pálya szélén. Ugyanez vonatkozik az ifjúsági hokira is, ahol gyakran önkéntes szülők végzik a munkát! Ha te vagy éppen felügyelő szerepben, emlékeztesd magad rá, hogy egyenlően kezeld az összes játékost, még akkor is, ha az utasításaidat vagy tanításaidat kissé másképp kell megfogalmaznod.

Ne hagyd abba a játékosaid bátorítását!

Ez szorosan kapcsolódik a pozitív megerősítéssel, de a bátorítás csak egy másik módja annak, hogy pozitív hatást gyakorolj a fiatal hokisokra. A fiúk esetében hosszú távú cél lehet az NHL-ben való játék, ahol milliókat lehet keresni, és globális hírnév és rajongás járhat a sikerrel. A lányok esetében a jövőjük a hokiban sajnos nem ilyen fényes. Habár a nők egyre többen vannak jelen edzőként, játékvezetőként és sportközvetítéseken, tény, hogy a női hoki profi szinten nem is közelít az NHL-hez. Hogyan bátoríthatjuk a lányokat, hogy mégis legyen esélyük beteljesíteni álmaikat profi hokisként? Egyszerűen folytasd a pozitív hozzáállást, bátorítsd őket, és kezeld őket egyenlőként a jégen és azon kívül is! Reméljük, mire felnőnek, a lehetőségeik is felérnek az álmaikhoz.

Forrás: timturkhockey.com