Finnországban az óbudai Gepárdok

Finnországban az óbudai Gepárdok

A Gepárdok hokicsapat három szerencsés játékosa Tamperébe utazott február végén, hogy együtt gyakorolhasson a finn Hiúzok csapatával. Élménybeszámoló az utazásról.

 

A gepárdok mentoredzője Timo Tuomi szervezésében az U16-os három játékosa, Ivády MilánLambert Levente és Nádasy Márton februárban három napot töltött el a finnországi Tamperében a méltán híres Ilves (Hiúzok) korosztályos csapataival. Az Ilves Tampere nemcsak Finnországban, hanem Európa-szerte is a legnagyobb klubok közé tartozik: a felnőtt első ligában, valamint az U20-as, U18-as és U16-os bajnokságokban számtalan bajnoki címet nyertek el. Számos NHL játékos került ki ebből a csapatból: innen indult el többek közt Tuukka Rask (Boston), Jyrki Lumme (Montreal, Vancouver), Joonas Korpisalo (Columbus), Risto Siltanen (Edmonton, Hartford, Quebec) és Ilkka Sinisalo (Philadelphia, Minnesota, Los Angeles). Az elitbajnokságok között számontartott Liigába (korábban SM-Liiga) az évek során az Ilves delegálta a legtöbb junior korú játékost, így igazán nagy megtiszteltetés volt az óbudai hokisok számára, hogy meghívást kaptak egy ilyen kiváló egyesülettől.

 

Milán, Marci és Levi (a fenti képen) különböző korosztályok edzésein vehettek részt a három nap során. Kinttartózkodásuk alatt a srácok egy családnál szálltak meg, ahol a házigazdájuk, Ninni Salo mindennap bőséges reggelivel és vacsorával látta el őket. A szállásadóknak sem volt okuk panaszra: a három magyar fiú mindvégig nagyon udvariasan és rendesen viselkedett.

 

Február 27-én, az érkezés napján a fiatalokat Timo a reptérről egyenesen Tamperébe vitte, ahol megcsodálták az edzőpályát, majd kipakolták a felszerelésüket az öltözőben. Ezután az Ilves utánpótlás-igazgatójának és a felnőttcsapat korábbi kapitányának, Kari Jarvinennek társaságában a szállás felé vették az irányt. Este néhány helyi játékos meglátogatta a fiúkat, majd együtt megvacsoráztak.

 

Másnap az OHA-sok a 2002-es születésűek második számú társulatával gyakoroltak. A csapat 25 jól képzett játékosból áll, akik szinte a lehető legmagasabb szinten képesek teljesíteni. Kiváló tapasztalat volt ez a magyar srácoknak, a jelenlévő szakemberek szerint remekül helytálltak. A klub biztosította számukra az ebédet, este pedig egy edzőmérkőzésen vettek részt, amelyen a 2004-esekkel játszottak a női együttes ellen. A helyi lányok Finnországban a második legerősebb csapatot alkotják, ám a fiúk így is 3-2 arányban győzedelmeskedtek – az egyik gólt ráadásul Levi szerezte. A magyarok végig egy sorban voltak, és a csapat edzője szerint jó hozzáállásról és hatalmas küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot.

Az Ilves edzőjének Instagram-posztja az edzőmérkőzésről

 

A harmadik napon a főcsarnok melletti pályán, a 2001-2002-esek első számú csapatával mozogtak a srácok: itt egy gyorsasági és egy jeges edzés szerepelt a programban. Nem mindennapi lehetőség egy magyar játékosnak, ha Finnország egyik legjobb ifigárdájával gyakorolhat együtt, főleg serdülőként. A hozzáállással és a mutatott teljesítménnyel ezúttal is elégedett volt a csapat edzője. Természetesen magasan volt a léc, de a fiúk a legjobb tudásuk szerint hajtották végre a feladatokat. A jól elvégzett munka jutalma egy rövid látogatás volt a hokis boltban, este pedig meccsnézéssel folytatódott a nap: az Ilves a Sebők Balázst sorai között tudó KalPával mérkőzött meg, ahol végül a hazaiak magabiztos 4-1-gyel diadalmaskodtak.

 

A hazaindulás napján a magyar játékosok meginvitálták szállásadóik U16-os korú fiát, hogy töltsön el ő is pár napot az OHA csapatával. A búcsú után Vierumakiba indult az óbudai delegáció, ahol a srácok belenéztek az épp akkor zajló, 2004-es születésűeknek szervezett tábor munkálataiba. Finnország legjobb 2004-es hokisai gyűltek össze Vierumakiban, ez volt ugyanis az U16-os válogatott első kiválasztó tábora. A magyar fiúkat kifejezetten inspirálta az a sebesség és képzettség, amivel itt találkoztak. Megismerkedhettek az edzői stábbal, és meglátogathatták a jégcsarnok legszentebb helyiségét, az Oroszlánbarlangot. Ez az az öltöző, amit kizárólag a finn felnőtt válogatott számára tartanak fenn, amely itt szokott felkészülni a világbajnokságok előtt. Mielőtt elindultak volna a reptérre, a három óbudai fiatal is gyorsan felhúzta a korcsolyáját, és kipróbálta a jeget, amelyen Finnország legnagyobb sztárjai szoktak siklani.

 

Mire a repülőtérre ért a kis csoport, már rettenetesen fáradtak, ám egyúttal elégedettek is voltak a fiatal sportolók hiszen felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, melyek végigkísérik őket további jégkorongozói karrierjük során.

 

Az Óbuda Hockey Academy és az Ilves Tampere egyaránt pozitív tapasztalatként értékelte a három fiatal tehetség finnországi túráját, ezért a klub célul tűzte ki a külföldi kapcsolatok további erősítését, amelyhez ez a projekt jelentette az első komolyabb lépést.

 

 Forrás: obudahoki.hu