Éltek az eséllyel az UTE fiataljai

Az UTE együttesében példamutató módon a legutóbbi szezonban is rendre játéklehetőséget kaptak utánpótláskorú játékosok az Erste Ligában. A napokban három fiatal, Márkus Levente (18), Pokornyi Dávid (18) és Szalma Zsolt (19) profi szerződést kapott a klubtól. Róluk, illetve az utánpótlás feladatairól is mesélt az utanpotlassport.hu-nak Szilassy Zoltán vezetőedző.

 

A három fiatalról a mester elismerő szavakkal nyilatkozott: „Zsolti és Dávid is a tavalyi remek teljesítményének köszönheti a szerződését, rengeteg potenciál van bennük. Éltek a lehetőséggel, amit kaptak, és ezzel is jelezni akartuk, hogy hosszú távon számolunk velük. Zsolti a kora ellenére sok élvonalbeli mérkőzésen játszott már, rendkívül tehetséges, és ami még fontosabb, céltudatos, tudja, mit akar a sportágtól. Dávid is sokat kihozott az első évéből a felnőttek között, nagyon jó versenyzőtípus, pontosabban játszik a mérkőzéseken, mint az edzéseken. Igyekszünk őt megfelelően rotálni, de a következő évadban számára is a felnőtt bajnokság lehet már a prioritás. Leventét külön kell kezelni, hiszen a kapusok egyéni sportolóknak számítanak, ő nyilván kevesebb játéklehetőséghez jut majd. Mindenesetre a fejlődése biztató a jövőre nézve.”

 

Szilassy 2014 óta irányítja az UTE felnőtt csapatát, amely megkérdőjelezhetetlen fejlődésen ment keresztül az évek során, emellett szerencsére az utánpótlásgárdákról is elmondható ugyanez. A korosztályos csapatoknál nem feltétlen az eredményesség, annál inkább a játékosok képzése az elsődleges cél.

 

„Úgy gondolom, serdülőkorig egyáltalán nem számít az eredmény. Inkább arra kell odafigyelni, hogy megfelelően képzett játékosok kerüljenek a felsőbb korosztályokba, majd a felnőttek közé. Az utóbbi években és a budapesti felnőtt vébén is kiderült, hogy izomtömegben vagyunk leginkább lemaradva, ezen kívül a képességfejlesztés lenne roppant fontos.”

 

Az sem utolsó szempont, hogy meglegyen a megfelelő utánpótlás, lehetőleg saját nevelésű játékosokból.

 

„Régebben a Dunaújváros volt zseniális ebben, hosszú évekig ők látták el jobbnál jobb fiatal játékosokkal a magyar bajnokságot. Szerintem jelenleg Fehérváron, a MAC-ban és nálunk, Újpesten működik ez igazán jól. És ha annyira sok a tehetséges fiatal, hogy nem jut mindenki lehetőséghez a nagycsapatnál, az sem baj. Az is nagy dolog, ha másik klubnál lesz komoly értéke a magyar jégkorongnak egy-két játékos.” – tette hozzá a szakember.

 

Gratulálunk a három fiatal játékosnak, akik remek példát mutattak az utánpótláskorú ifjú hokisoknak!

 

Forrás: https://www.utanpotlassport.hu/2018/05/25/eltek-az-esellyel/