Elhunyt a világ legidősebb hokijátékosa

Mark Sertich, a Guiness rekorder jégkorongos 99 éves korában hunyt el.

 

Bár a jégkorong világában mindenki ismerte a korát meghazudtoló hokijátékost a szimbolikus bajusszal, családjának még többet jelentett. „Csodálatos apa volt” – mesélte róla hét gyermeke közül az egyik. „Inspiráló volt, a vezetőnk, akire mindig számíthattunk.”

 

Mark Sertich 1939-ben végzett az egyetemen, szolgált a második világháborúban. Európában egy időben jégkorongozott, de az iskolában erre nem volt lehetősége. A denfeldi egyetemen csak azután lett elérhető a sportág, hogy ő végzett.

 

Miután azonban leszerelt, visszatért a jégre. Sőt, segített megépíteni a pályát Duluth-ban, hogy egyáltalán legyen jég! Aztán edzősködni kezdett az amatőr csapatban. Játékosként csak nyugdíjba vonulása után tért vissza, amikor már 60 éves is elmúlt.

 

Körülbelül 70 lehetett, amikor csatlakozott egy 30 fölötti tűzoltókból álló ligához. Rosszul érintette, amikor a 80 közeledve azt tanácsolták neki, a biztonsága érdekében, hagyja abba a játékot. Egyik legjobb barátja, Dane Youngblom javasolta, hogy lépjen ki a ligából.

 

Sertich azonban nem hallgatott rá, folytatta a sportot, sőt, minden nyáron elutazott Kaliforniába, hogy részt vegyen a senior bajnokságon! Egy ilyen alkalommal kapta meg a világ legidősebb játékosának járó díjat.

Sertich egy fitness guru képében járta az utcákat, hétszer lefutotta a Nagyi Maratont és 11-szer versenyzett a NorthShore Inline maratonon, újabb és újabb rekordokat állítva fel korosztályában. Igazi szenvedélye azonban a jégkorong maradt.

 

„Ez volt az egyik olyan dolog, ami ilyen sokáig életben tartotta, nagyon nagy volt benne a versenyszellem és mindig a legjobb formáját akarta nyújtani, ezért sokat foglalkozott magával” – mesélte Younglbom. „A környéken mindenki ismerte, annyit sétált és futott az utcákon, mindenkihez volt egy jó szava.”

 

Hokis karrierje során elszenvedett szegycsont-, boka, és bordatörést, de kitartott, és halála előtt még egy hónappal is szerezte a gólokat.

 

Forrás: duluthnewstribune.com