Egy egészséges ifjú sportoló összetevői

Minden hétnek 168 órája van, ahogy Guy Gosselin megjegyezte az ADM Kids online magazinnak adott interjúja kezdetén. Ez soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük az iskolával vagy a munkával, az evéssel és más napi teendőkkel járó dolgokat - nem beszélve arról, hogy ideális esetben ennek az időnek harmadát vagy még többet, alvással töltünk - az napok egyből kezdenek rövidebbnek tűnni.

Gyorsan elrepül az a 168 óra, ha nem találjuk meg a megfelelő egyensúlyt.

Furcsának tűnhet egy 10 éves jégkorongozó számára ilyesmivel foglalkozni az edzéseken túl, de Gosselin számára a kiegyensúlyozott élet az egyik alapvető eleme a sokoldalú, egészséges, fiatal sportolók nevelésének. Így válhatnak erősebbé, gyorsabbá, ügyesebbé.

Gosselin, az Egyesült Államok játékfejlesztési modelljének menedzsere és kétszeres olimpikon, részletesebben is kifejtette ezt a nézőpontot.

Kiegyensúlyozott élet

Bár elismeri, hogy "minden sportoló és minden gyerek saját ütemében fejlődik", ami azt jelenti, hogy az egyensúly sokféleképpen nézhet ki a különböző gyerekek számára, Gosselin hangsúlyozza az idő megfelelő felhasználásának fontosságát a fejlődés szempontjából.

"Ez persze a környezettől is függ, és nem lehet pontos tanácsokat adni”- mondta Gosselin. "Tudom, hogy furcsán hangzik, hiszen mindössze 10 éves gyerekekről beszélünk. De tényleg fontos az egyensúly, és hogy mindenre jusson idő, különösen ma, amikor annyi minden történik, annyira túl vannak stimulálva, sokat ülnek a képernyő előtt, folyamatosan újabb és újabb lehetőségekkel találják magukat szembe. Azt kell elérnünk, hogy ők akarjanak aktív, egészséges életmódot élni, és boldogan jöjjenek edzésre, bármi más helyett, amit abban az időben csinálhatnának.”

Ha azonban túlzottan egy dologra koncentrálnak - például a jégkorongozásra - könnyen kiéghetnek.

"A kulcs az egyensúly. Van heti 168 órád van. Hogyan fogod ezt beosztani játékosként, családtagként, tanulóként? Az egyensúly minden területen nagyon fontos, mert ha túl sokat kapunk valamiből, az más rovására megy."

Ismétlés a tudás atyja

Az egyensúly azt is jelenti, hogy ki kell használni a rendelkezésre álló időt minden tevékenységben. Gosselin szerint az ismétlések a jégkorongban az erő és az atletikusság felépítésének alapjai.

"Ez nem a világmindenség tudománya. Csak ismételni kell" - mondta. "Ha jó korcsolyázóvá válsz, erősebb leszel. Ha erősebb leszel, jobb korcsolyázóvá válsz."

Amikor a 10 éves játékosok kicsit nagyobbak lesznek, és a korcsolyázásuk javul az erejükkel együtt, természetes fejlődést tapasztalhatunk játékukban.

Minden mindennel összefügg, egyszerűen csak gyakorolni kell.

Többféle sport

Szintén az egyensúlyra kell törekedni a sport világában is, ami azt jelenti, hogy nem elég, ha csak hokiznak a gyerekek.

Dan Jablonic, egy másik játékfejlesztési menedzser, kihangsúlyozta a több sportban való részvétel fontosságát.

"Ebben a korban a jégkorong nem egy 12 hónapos sport" - mondta. "A játékosoknak fizikailag is és mentálisan is jót tesz, ha más sportokat is kiélveznek."

Fontos, hogy teret adjunk a gyerekeknek más tevékenységek felfedezésére, különösen strukturálatlan környezetben.

"Ez rajtunk múlik" - mondta Gosselin a 10 éves játékosokat irányító felnőttekről. "Arra kell törekednünk, hogy elkerüljük a korai specializációt."

Maradjon élvezetes!

Jobbá és erősebbé válni időbe telik. De nem kell feladatnak lennie.

Ez a legfontosabb üzenet, amit Gosselin és Jablonic át szeretnének adni.

"Sokszor munkává tesszük a sportolást. Pedig a kulcs az, hogy a gyerekek akarjanak jönni és jól érezzék magukat."

Forrás: admkids.com