Egész fiatalon: a szervezett sport 5 előnye óvodásoknak

Rövidnadrágba, tornacipőbe, atlétába bújtatott kisgyerekünk az első edzés előtt úgy festhet, mint a következő Puskás Öcsi. Aztán elkezdenek repkedni körülötte a labdák, kipirul az arca, szétzilálódik a haja, és máris elhalványul a szülők fejében az élsportoló képe. Persze tudjuk, hogy ez túlzás, de mindenképpen nehéz nézni, ahogy gyermekünk küzd a sporttal. Hiszen olyan kicsi még!

Hosszú távon viszont megéri a küzdelem: a szervezett sport nem csak a fizikai képességeket fejleszti, különösen óvodások esetében. Lehetőséget kínál számos élethosszig tartó készség elsajátítására, melyeket a foci- tenisz- vagy jégpályán kívül is hasznosíthatunk.

Önbizalom

Lehet, hogy gyermeked az első alkalommal még el sem találja a korongot, de egy kis idő és kemény munka után végül ő fogja irányítani, merre csússzon. Minden apró siker segít a következő lépés megtételében. Szülőként semmit sem jobb látni, mint elégedettséget gyermekünk arcán, amikor valamit először sikerül megcsinálnia.

Szabálykövetés

A legtöbb szülő egyetérthet abban, hogy az óvodáskorú gyerekek nem az engedelmességükről híresek. Ha viszont sportolnak, jutalmat kapnak azért, ha követik a szabályokat és utasításokat. Ha hallgatnak az edzőikre, részt vehetnek a játékokban és több lehetőséget kapnak gyakorolni. Megtanulják, hogy ha odafigyelnek, élvezetesebb lesz a sport.

Problémamegoldás

Ha gyermeked fejlődni szeretne a sport egy bizonyos területén, meg kell tanulnia alkalmazkodni a körülményekhez és megtalálni, hogyan valósíthatja meg a céljait. Ha például erősebben akar beleütni a teniszlabdába, két kézzel kell fognia az ütőt, vagy áthelyezni a testsúlyát egyik lábáról a másikra, hogy ne veszítse el az egyensúlyát.

Csapatépítés

Az ifjúsági sportprogramok nem csak a technikát alapozzák meg, de a másokkal való együttműködést is. Még az egyéni sportágakban is csoportban tanulnak a gyerekek, csapatsportban pedig valóban közös a felelősség. Egy jó edző megköveteli a tanoncoktól a tiszteletet és a támogatást egymás iránt.

Aktív életmód

Még a legkisebb gyerekek is érzik az elektronikai eszközök, például a televízió, a táblagépek és a videojátékok vonzerejét. Ha azonban korán megtanulják, hogy a szabadban való mozgás is szórakoztató, később is lesz rá igényük! A sportprogramok emellett segítenek rutint kialakítani, amit akár felnőttként is folytathatnak a kicsik.

Forrás: activekids.com