Csapatkémia a jégkorongban

A jégkorong játéka csodálatos lehetőség a gyerekek számára, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni. Egy összetartó jégkorongcsapat, ahol az összes játékos támogató, empatikus és egységként működnek a jégen, nagyon nagy hatással lehet bármely játékos fejlődésére. A jó csapatkémia minden korú és szintű jégkorongos számára döntő fontosságú. De pontosan mennyire járul hozzá a sikerhez? Mi kell egy egységes csapat kialakításához?

Elsősorban három tényező:

1. Kiemelkedő vezetők

Méghozzá kétszemélyben: először is kell hozzá egy kiemelkedő játékos, másodszor pedig egy nagyszerű edző.

Hatalmas előny minden jégkorongcsapat számára, ha van egy olyan játékosuk, aki egyedi stílussal, attitűddel és nézőponttal tudja motiválni a többieket. Akitől lehet tanácsot kérni, és elfogadják a tekintélyét. Egy olyan játékos, aki kiváló kommunikációs készségekkel rendelkezik és képes megtartani a csapat fókuszát az adott feladaton.

Láttunk már ilyet a történelem során: ott van például Wayne Gretzky, Scott Stevens és Mario Lemieux. Az ilyen emberek hatalmas mértékben hozzájárulnak a csapatszellemhez és a csapatmunkához.

Ehhez hasonlóan természetesen az edzőnek is motivációs és vezető szerepet kell betöltenie a csapatában. Az edző, aki szenvedéllyel, alázattal és empátiával bír, valamint jó vezető, kulcsfontosságú összetevője egy magasan funkcionáló jégkorongcsapatnak.

2. Játékosok a megfelelő hozzáállással

Ahhoz, hogy összetartó legyen a csapat, minden tagjának el kell sajátítania a megfelelő gondolkodásmódot, és motiváltan kell dolgoznia a siker érdekében. Nem csak az egyéni siker, hanem a csapat sikerének érdekében is! Ez a hozzáállás azt jelenti, hogy a játékosoknak hátra kell hagyniuk az egójukat. Nem szabad elfelejteni, hogy egy ember nem tud csapatot alkotni, de tönkre tenni viszont egyedül is lehet. A játékosoknak mindig készen kell állniuk arra, hogy támogassák csapattársait, tanácsokat és bátorítást nyújtsanak, és emlékeztessék egymást arra, hogy mindenki egy fontos közös cél érdekében dolgozik.

Emellett tudniuk kell kezelni az elvárásokat, és készen állni a változásra, ha az edző javasolja. Van, hogy személyes áldozatot kell hozniuk a csapat teljesítményének javítása érdekében. Ha minden játékos osztja ezt a gondolkodásmódot, egy képzett edző képes lesz őkez úgy formálni, hogy a legtöbbet hozza ki az együttesükből.

3. A csapategység tisztelettel kezdődik - jégen és azon kívül

Az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolja a hokicsapat összetartását, az a tisztelet, amit a tagok egymásnak megadnak. A jégen a játékosoknak bízniuk kell társaik képességeiben és edzőjük tanácsaiban. Sokkal könnyebb úgy játszani, ha támaszkodhatnak és számíthatnak egymásra. Emellett minden játékosnak tiszteletben kell tartania a többi játékost, mint egyént. Semmi sem erősebb, mint a bajtársiasság.

A kulcs az, hogy a gyerekek valóban akarják egymás sikerét, és tudjanak örülni a csapat sikereinek, akkor is, ha nem ők teljesítettek kiemelkedően, hanem a társaik. Amennyiben tiszteletteljesek és barátságosak minden interakcióban, nem csak a jégen, a csapat erőfeszítése a közös győzelem érdekében is nő, ráadásul igazi barátságok köttethetnek.

Nincs kétség afelől, hogy a jó csapategység elengedhetetlen a sikerhez, mindegy a szint és a korosztály. Ez az, ami valójában elválasztja a bajnokokat a többi csapattól.

Forrás: timturkhockey.com