Családi projektek és programok, melyek igazi értéket teremtenek

Sokszor (vagy mindig) úgy érezzük, nincs időnk még egy projekttel foglalkozni, a nyár azonban kicsit mindig más. Tudjuk, hogy ilyenkor is sok a teendő, de a gyerekek ráérnek, és jó, ha van mivel lekötni őket. Hoztunk egy listát néhány egyszerű, jótékony ötletekről, melyek nem igényelnek túl nagy erőbefektetéseket, mégis szuperül összehozzák a családot!

Ha szem előtt tartjuk, hogy a családi programjaink egy része értékteremtés köré épüljön, azzal szélesíthetjük a gyerekek perspektíváját, és megtaníthatjuk őket arra, hogy felelőséggel tartozunk másokért, és ha tudunk, segítenünk kell. A kézzel készített kártyáktól a helyi állatmenhelyen végzett önkéntességig, íme néhány egyszerű módszer, amivel visszaadhattok a közösségnek!

Kézzel készített képeslapok

Nem számít, milyen évszak van, a kézzel készített kis kártyák mindig feldobják az ember napját. Barátok, családtagok és ismeretlenek egyaránt örömüket lelik abban, ha egy gondosan kitalált és elkészített képeslapot kapnak. Lehet, hogy így születik meg egy levelező-barátság?

Elő a zsírkrétákkal, csillámokkal, ragasztókkal és ollóval és alkossatok valami szépet! Segíts gyermekeden megírni egy szép üzenetet!

Szanálj és adományozz!

Ezzel te is jól jársz: végre elférnek majd a játékok a tárolókban, a ruhák a szekrényben, és a frissen kinőtt farmerek is eltűnnek a lakásból. Ha bevonod gyermeked a folyamatba, és segít kiválasztani, melyik játékoktól tud elszakadni a rászorulók kedvéért, sőt, esetleg el is kísér leadni az adományokat, azzal megmutatod neki, hogy hogyan tud valódi változást elérni a világban. Még ha mégoly aprót is. Valószínűleg hamar felváltja a segítségnyújtás boldogsága a játékok után érzett szomorúságot!

Vannak gyerekek, akik jobban örülnek egyetlen plüssnek, mint amit a huszadik jelent a te csemetédnek. Fotó: Sandy Millar I Unsplash

Segítség a szomszéd kertjében

Levélgereblyézés, locsolás, virágültetés, a madáretetők feltöltése – olyan sok a tennivaló az udvaron! Akár valódi segítség egy olyan szomszédnak, aki egyedül nem birkózik meg a rengeteg feladattal, akár gesztus, vagy a közös munka szépsége hajtja gyermeked, biztosan értékelni fogják az ismerősök az extra kis kezeket. Arról nem is beszélve, hogy mennyit tanulhat a szabad levegőn!

Szemétszedés

Újabb egyszerű tevékenység a természetben, amit könnyen beépíthetünk a napi rutinunkba is. A következő séta vagy kirándulás alkalmával vigyetek magatokkal egy zsákot, és ha szemetet láttok, szedjétek fel! Ha szeretnél extra mókát belevinni a dologba, szerezz be egy szemétfelszedő csipeszt!

Ez a fajta értékteremtés remek lehetőség arra, hogy megvitassuk gyermekünkkel a környezetvédelem fontosságát.

Önkénteskedés a helyi állatmenhelyen

Az ideiglenes örökbefogadástól kezdve a közös sétáig és a ketrectakarításig, rengeteg területen elkél a segítség, ha a zsúfolt menhelyekről van szó. Ha magatokhoz vesztek egy kutyát, ameddig nem talál állandó gazdát, nehéz lehet a búcsú, azonban tartós a pozitív hatás. Az idősebb gyermekek nyáron teljes munkaidőben is önkénteskedhetnek!

A hála, az elengedés, a védtelenek védelme – rengeteg érték gyűlik össze egy menhelyen! Fotó: Madeline Bowen I Unsplash

Ha a menhelyre való eljárás túl bonyolult számotokra, egyszerűen ajánld fel egy ismerősnek, hogy gondoskodtok kiskedvencéről, ameddig ő elutazik!

Forrás: activekids.com