Clayton Keller tanácsai az utánpótlás számára

Hogy miért érdemes megfogadni Clayton Keller tippjeit? Az amerikai jégkorongos még maga is csak 22 éves, így jól emlékszik arra, milyen utánpótlásban játszani, ráadásul az NHL tagja, ahova biztosan minden kis hokis szívesen követné. Az adm.com-nak adott interjúban elmondta, hogy mitől lett az a játékos, aki, és mire kell figyelniük az U14-es és U16-os csapatban játszó jégkorongosoknak.

 

Urald a korongot!

 

Ha gólt akarsz szerezni, a korongnak találkoznia kell az ütőddel – ez biztos.

 

„A korong birtoklásának minden pillanata óriási” – magyarázta Keller, aki a legutóbbi szezonban 23 gólt és 65 pontot szerzett. „Meg kell találnod a módját, hogy megvédd a korongot. Én kisebb vagyok egy átlagos játékosnál, de még így is megtanultam, hogyan használjam a testem arra, hogy megtartsam a korongot. Sőt, ha megnézel egy meccset, van rá esély, hogy a legkisebb játékos lesz ebben a legügyesebb. Nagyon sokat lehet tőlük tanulni, például Patrick Kane-től, vagy Johnny Gaudreau-tól, és még szórakoztató is nézni őket játék közben!”

 

Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő szöget és testhelyzetet, ezt már ifjúsági játékosként is megtanulhatják a gyerekek a készség-és éberségfejlesztő játékok során. És nem számít, hogy milyen magas vagy, ezt vésd az eszedbe!

„Nehéz ezt elmagyarázni, arról van szó, hogy hogyan használod a tested. Ha nálad van a korong, a cél, hogy mindenkinek a hátad mutasd, aki megpróbálja elvenni, ha épp te akarod elvenni valakitől, akkor megint máshogy kell mozognod. Rá kell érezni, el kell sajátítani a hoki-ösztönöket és tapasztalatot szerezni, illetve megtanulni olvasni az ellenfélben.”

 

Korcsolyázni tudni kell

Az NHL játékosai folyamatosan gyakorolják a korcsolyázást. De tényleg folyamatosan.

 

„A korcsolyázás annyira hatalmas részét teszi ki a sportnak, hogy ha nem dolgozol rajta megállás nélkül, saját magadtól veszed el a lehetőségeket” – mondta Keller. „Nemcsak egyenesen kell tudnod magabiztosan haladni, hanem kanyarodni, sebességet váltani és meglepni az ellenfelet, amihez sok-sok apróságot kell megtanulnod.”

 

Az U14-es és U16-os korosztály játékosainak felelősséget kell vállalniuk saját fejlődésükért. Plusz munkát kell beletenniük a szárazedésekbe is, hogy előnyt szerezzenek másokkal szemben.

 

Vedd fel, néz vissza, tanulj belőle!

Keller szerint a fejlődés egyik kulcsa a videófelvételekben rejlik.

 

„Szerintem hatalmas szerepe van a játékomban a videóknak. Minden meccs után megpróbálok időt szakítani rá, hogy visszanézzem az egészet, és kielemezzem, mit csináltam jól és mit nem. Mindig vannak apróságok, amin lehet még javítani és olyanok is, amiket meg kell jegyezni, mert beváltak. Ebben pedig óriási szerepet játszanak a felvételek.”

 

A saját mozdulatai mellett persze másokéból is sokat tanul: „A hoki-IQ egy nagyon különleges dolog, és nem hiszem, hogy minden jégkorongos rendelkezik vele. Ez egy olyan gondolkodásmód és tudásbázis, amit fejleszteni tudsz, ha újra és újra átrágod magad azon, hogy mit csinálnak mások, és hogyan. Figyeld meg, hogy például Sidney Crosby milyen okosan játszik!”

Sindy Crosby

Támaszkodj a csapatra!

 

Az NHL egyik legfiatalabb játékosaként Keller olyan veterán csapattársak közé került, mint például Derek Stepan. Nem csoda, hogy kihasználja, hogy ilyen tapasztalt sportolóktól tanulhat. „Biztatnak, segítenek túllépni a kudarcokon és javítani azokon a dolgokon, amik nem mennek jól. Tényleg rengeteget segítünk egymásnak és ez nagyon fontos. Ettől lesz összetartó és sikeres egy csapat.”

 

Forrás: admkids.com