Beérni látszik a kétévi küzdelem külföldön

A 18 éves Kánya Tamás Krefeldben kezdte németországi pályafutását, de hosszas várakozás után végül váltania kellett. Így került Berlinbe, ahova családja már nem követhette. Tizenhat évesen komoly kihívásokkal találta szembe magát, az idei szezonban azonban már megmutatta: le tudja őket győzni.

 

Mielőtt Berlinbe költözött volna, a székely csatár 5 évet töltött a krefeldi csapatban, bemutatkozott a DNL-ben is. „A német juniorbajnokságban egy csapatban csak két külföldi játszhat. Amikor felkerültem a juniorok közé Krefeldben, akkor úgy volt, hogy beférek, mert egy lengyel válogatott játékosunk megkapja a német állampolgárságot. Hónapokon keresztül vártam, hogy ez megtörténjen, aztán inkább váltottam, és a menedzseremen keresztül Berlinbe kerültem.”

 

Az első időszak nem volt könnyű, és Kánya nem lehetett biztos abban, hogy jó döntést hozott. „Kezdetben nehéz volt Berlinben, 16 évesen kellett elszakadnom a családomtól, és megállnom a helyemet. Az első évemben negyedik soros voltam, tavaly már a harmadikban játszottam, de a speciális egységekben nem kaptam szerepet. Nem jöttek úgy a pontok és a gólok, ahogy vártam volna magamtól.” Az első évben 12 meccsen 4, a másodikban pedig 35 meccsen 11 pontot szedett össze.

 

Az idei szezon azonban már jobban indult: 12 meccsen 9 góllal és 5 gólpasszal kezd kitűnni a csapatból. Egy-egy meccsen gyakran 2-3 pontot is összegyűjt. „Új trénert kaptunk Jochen Molling személyében, sajnálatos módon az előző edzőnk elhunyt. Molling német válogatott jégkorongozó volt, edzőként a DEL2-ben és az U19-es válogatottnál is dolgozott már. Fiatal szakember, nagyon érti a hokit, komoly önbizalmat ad nekünk. Nyáron sokat dolgoztam, edzőtáborokban voltam olyan nagynevű jégkorongozókkal, mint Tobias Rieder és Tom Kühnhackl, valamint rengeteg QMJHL- és OHL-játékossal. Egyelőre elégedett vagyok a szezonommal, a továbbiakban is így szeretném folytatni. Az első sorban játszom, emberelőnyben és -hátrányban is jégen vagyok.”

 

Maga a csapat jelenleg az 5. helyen áll a nyolccsapatos bajnokságon, eggyel előrébb, mint a szintén magyar játékosokkal – Péter Donáttal és Szűcs Ádámmal -is büszkélkedhető Augsburg.  „Meccsek előtt és után szoktunk beszélni az augsburgi srácokkal. Egyelőre elég szoros a tabella, szerintem tudnánk sokkal jobb helyen is állni. A szezon végén szeretnénk minimum elődöntőbe, de inkább döntőbe jutni. Ha már ott vagyunk a fináléban, bármi elképzelhető.”

 

Kányának magyar és román állampolgársága is van, azonban mivel sosem játszott magyar klubban, nem szerepelhet a válogatottban. „Jelenleg csak a román nemzeti csapatba hívhatnának be, de ők még nem kerestek. Persze szívesen jégkorongoznék a magyar válogatottban, erre azonban nincs lehetőségem, mert hiányzik az a két szezon, amelyet magyar klubcsapatokban kellene ehhez eltöltenem.”

 

A két év múlva esedékes érettségiig még biztosan a DNL-ben játszik, később pedig a felnőttcsapathoz, majd egy DEL2-es vagy oberligás együtteshez szeretne csatlakozni.

 

Forrás: jegkorongblog.hu