Az igazán fontos hokis leckék

Ha megkérdezed Gretchen Ulion-Silvermant, hogy mi jut eszébe az 1998-as olimpiáról, meg fogsz lepődni, hogy egyáltalán nem a győzelem, az aranyérem vagy a dicsőség. Sőt, nincs is túl sok köze magához a sporthoz.

„Amikor az olimpiáról kérdeznek, az emberek azt akarják tudni, hogy milyen érzés volt, amikor a nyakamba akasztották az érmet” – mesélte a jégkorongozó. „Ami érdekes, mert számomra teljesen más dolgok maradtak meg: a történetek, amiket az öltözőben meséltünk, a poénok és a hangulat.”

„Igen, sikerült aranyat szereznünk, de összességében ez nem a helyezésekről és trófeákról szól, hanem az élményről!”

Hasonlóképpen, a fiatalabb korosztály játékosainak sem szabad csak egy meccs vagy szezon eredményére koncentrálniuk. Bár a sikerre és a fejlődésre való törekvés fontos, U10-nél minden más fontosabb, amit a gyermekek a jégen tanulnak - főleg az élmények és tapasztalatok, amiket magukkal vihetnek.

Szociális készségek és barátság

A barátság gyorsan és könnyen kialakul az öltözőben és a jégen. Bármelyik játékost is kérdezzük meg, mindannyian tudnak olyan életre szóló barátot mondani, akit a jégkorong révén ismertek meg. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a gyerekek kitartanak a sport mellett.

Fotó: Kevin Souse Photography

„Olyan barátságok ezek, amik semmihez sem foghatók” – mondta Ulion-Silverman. „Amikor együtt tanultok, kialakul egy természetes kötelék. Sokkal többé váltok egymásnak, mint csapattársak. Barátok lesztek. Család lesztek.”

Önbizalom

Korcsolyával jégre lépni nem könnyű. A gyerekek sokszor elesnek és sokszor felállnak. Az U10-es korosztály már megélte az első hullámvölgyeket. A technikai problémák, a korcsolyázási hibák és a csapdák, amikbe mindenki beleesik, a játék részei. Amire azonban igazán megtanítanak ezek a kihívások, az a rugalmasság és az önbizalom – jégen kívül is.

"A csapatok olyan légkört teremtenek, ahol a gyerekek új dolgokat próbálhatnak ki és kreatívak lehetnek" - magyarázta Ulion-Silverman. „Ennél is fontosabb, hogy egy biztonságos környezetben nem kell félniük, hogy kudarcot vallanak a csapattársak és az edzők előtt, akik mindenben támogatják őket. Ez nagyszerű lehetőség az önbizalom kialakítására: megpróbáltuk, kudarcot vallottunk és újra megpróbáltuk, és végül megtaláltuk a sikerhez vezető utat.”

Kommunikáció

A csapatdinamika segít a játékosoknak megtanulni egy új módot a kommunikációra. Egymás bátorítása az öltözőben, gyors információcsere a jégen és az edző tanácsaira való odafigyelés mind a hatékony kommunikáció alapja.

Fotó: icehockeysstems.com

„A gyerekek megtanulnak odafigyelni az edzőre, megfogadni tanácsaikat és beépíteni azokat a játékukba és az életükbe is” – mondta Ulion-Silverman. „A hallagatás és a csapattársakkal való kommunikáció nagyon fontos képesség.”

Vezetés

A kisebbeknél nem csak a hivatalosan kinevezett kapitány vagy a legügyesebb játékos lehet vezető.

"A jégkorongban mindenképpen megtanulod a vezetők és a követők szerepét, valamint azt, hogy a két szerep hogyan működik együtt" – magyarázta a szakember. „Igazság szerint a szerepek gyakran megfordulnak, különösen fiatalabb korban. Nem mindenki lesz rivaldafényben. De ugyanolyan fontos, hogy hogyan találja meg szerepét a csapat másik helyén. Lehet akár öltözővezető vagy padvezető. Ezek a szerepek ugyanolyan fontosak minden játékos számára, nemcsak a hokicsapat, hanem az élet szempontjából is. "

Megtanulni vezetni fejleszti a gyerekek önbizalmát és segíti köztük az együttműködést.

Csapatmunka

Kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb lecke, amit a játékosok megtanulhatnak, az a csapatmunka ereje. Ha nem működik együtt a teljes gépezet, a rendszer meghibásodik - értékes tanulság a tizenéveseknek.

Fotó: unsplash.com

"A jégkorong nyilvánvalóan csapatsport, ezért úgy gondolom, hogy a tanulságok, amelyeket a gyerekek saját sikereik megünneplésétől kezdve a kudarcok viharának átvészeléséig megtanulnak, egy csapat támogatásával és bajtársiasságával lesznek teljesek.

„A csapatmunka az, ami előremozdítja az embert. Az, hogy megtanulják, hogyan lehetnek részesei ennek a csapatmunkának, elősegíti a játékos előremozdítását az élet számos más területén is."

Forrás: admkids.com/
Borítókép: hockeycanada.ca