Az ifjúsági sportok pozitív és negatív hatása a gyerekek lelki egészségére

Az ifjúsági sportok számos előnnyel járnak: a legújabb tanulmányok szerint a sportban való részvétel pozitív hatással van a jólétre, feltéve, hogy a terhelés a gyermekek érettségi szintjéhez, életkorához és képességeihez igazodik. Míg a sport fontos készségeket fejleszt, mint amilyen a fegyelem, az elkötelezettség és a csapatban való gondolkodás, lehet negatív oldala is. Ha a szülők és edzők reális elvárásokat támasztanak, a sport hozzájárulhat a lelki egészséghez, de az irreális követelések és a túledzés károsíthatja is azt.

Az ifjúsági sportok pozitív hatásai a lelki egészségre

Mielőtt belemerülnénk az ifjúsági sport esetleges kockázataiba, fontos kiemelni az előnyeit. Egy 2019-es tanulmány szerint egy csapathoz való csatlakozás javíthatja a fiatalok mentális egészségét. Az összetartozás érzése pozitív hatással van a gyerekekre és a tinédzserekre is!

További kutatások szintén alátámasztották, hogy a csapatjátékokban való részvétel védi a mentális egészséget. Például azok a gyerekek és tinédzserek, akik valamilyen csapatsportot űznek, az alábbi előnyöket élvezik azokhoz képest, akik nem:

  • 10% -kal alacsonyabb arányban szoronganak/depressziósak
  • 19%-kal kevésbé visszahúzódóak
  • 17%-kal alacsonyabb a szociális problémáik száma
  • 12%-kal kevesebb figyelemprobléma

Ezek alapján elmondható, hogy ha a gyerekek egy csapat részévé válnak, az javíthatja a szociális készségeiket és csökkentheti a mentális egészségügyi problémáikat, például a szorongás, a depresszió és az ADHD kialakulásának kockázatát.

Az ifjúsági sportok kockázatai

Bár az ifjúsági sportoknak határozottan vannak előnyei, egyes fiatalok számára negatívumokkal is járhatnak. Ugyanez a fent említett tanulmány megállapította, hogy az egyéni sportokban való részvételhez a következő mentális egészségügyi kockázatok köthetők:

  • 16%-kal magasabb a szorongás/depresszió kockázata
  • 14%-kal magasabb a visszahúzódás kockázata
  • 12%-kal több társadalmi probléma
  • 14%-kal magasabb a figyelemproblémák kockázata

Ezeket az eredményeket további kutatások is megerősítették. Egy, a British Journal of Sports Medicine folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány például megállapította, hogy az ifjúsági élsportolók 16,9%-a legalább egy mentális egészségügyi problémával küzd jelenleg, 25,1%-uk pedig elmondta, hogy életüknek volt olyan pontja, amikor valamilyen mentális egészségügyi problémával küzdöttek. Az egyéni sportokban részt vevő fiatal sportolók tehát nagyobb eséllyel lehetnek depressziósak, összehasonlítva a csapatjátékokban részt vevőkkel. Ezen kívül a lányok hajlamosabbak a mentális egészségügyi problémákra, mint a fiúk.

A fiatal sportolók mentális egészségproblémáinak okai

Az ifjúsági sportok sok gyermek számára pozitív élményt jelentenek, és az aktív részvétel hozzájárulhat a mentális egészségükhöz. Azonban tény, hogy a gyerekek és tinédzserek jelentős része küzd mentális egészségügyi kihívásokkal és a sport egyes aspektusai is állhatnak ezek mögött.

Több tényező is hozzájárulhat a fiatal sportolók gyenge mentális egészségéhez:

  • Nagy nyomás: A teljesítménykényszer és a folyamatos nyerni akarás sokat ronthat a fiatal sportolók mentális egészségén. Azok a fiatalok, akik a barátság, az edzés és a karakterfejlődés miatt kezdenek sportolni, elveszthetik a játék örömét, ha folyamatosan arra kényszerülnek, hogy küzdjenek.
  • Kiégés: A csapatprogramokkal, edzésekkel és tornákkal telezsúfolt időbeosztás könnyen kiégéshez vezethet. Ami hobbinak indult, teljes munkaidős munkává válhat különösen azok számára, akik országszerte versenyeznek. Ha nem fér bele más hobbi vagy a pihenés, az nagyban befolyásolhatja a mentális egészséget.
  • Abúzus: Azok a trénerek és szülők, akik csak a győzelemre összpontosítanak, abuzív taktikákhoz vagy büntetésekhez nyúlhatnak, hogy kényszerítsék a gyerekeket követelmények teljesítésére.
  • Perfekcionizmus: Azok a fiatal sportolók, akik törekednek arra, hogy mind sikeresebbek és sikeresebbek legyenek, nehéz helyzetbe kerülnek, amikor nem tudnak megfelelni az elvárásoknak. Ez a perfekcionista hozzáállás mentális problémákat okozhat.
  • Sérülések: A stresszes, versengő sportkörnyezet a sportolókat túledzésbe sodorhatja, ezzel pedig növelik a sérülésveszélyt. Egy-egy olyan sérülés, ami miatt a sportoló kiesik a játékból, nagy károkat okozhat az önbecsülésében, és gyengítheti az összetartozást érzését.

A fiatal sportolók mentális egészségének védelme

Amikor a sportolók mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, csökken a teljesítményük, még akkor is, ha a tökéletesség, a szégyentől való félelem és a magas stressz arra ösztönzik őket, hogy órákat töltsenek edzéssel. Ez egy ördögi kör, aminek könnyen lehet az a vége, hogy a gyerekek abbahagyják a sportolást.

De mit tehetnek a szülők és az edzők a fiatal sportolók mentális egészségének támogatásáért? Először is fontos, hogy meghallgassák őket. A felnőtteknek kommunikálniuk kell, hogy rendben van segítséget kérni. Sokszor azonban a fiatalok vonakodnak ettől, így jó, ha időről időre te magad kezdeményezel.

Fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket, hogyan küzdhetnek meg a mentális problémákkal, és elmondjuk nekik, hogy hibázni nem kudarc. Emellett ösztönözzük őket, hogy alakítsanak ki hobbit és érdeklődési területeket a sportjukon kívül is, így nem függ az egész személyazonosságuk a sportteljesítményüktől!

Végül pedig: a felnőtteknek ügyelniük kell a szóhasználatukra. Ha egy sportolónak azt mondod, hogy ne hagyja cserben a társait, azzal azt érezteted, hogy ő a felelős az egész csapat jólétéért. Ha viszont arra bátorítod, hogy adjon bele mindent, az egy egészségesebb megközelítés.

A szülők és az edzők minden erőfeszítése ellenére is előfordulhat, hogy a fiataloknak szakmai támogatásra van szüksége. Azoknak a sportolóknak, aki visszahúzódóak, túlzottan szoronganak, vagy akiknek a hozzáállása önmaguk és a sport iránt negatív, segíthet, ha beszélgetnek egy tanácsadóval vagy terapeutával. Egy szakember képes diagnosztizálni és kezelni a klinikai állapotokat, például a depressziót vagy a szorongást, és segíthet a fiatal sportolóknak kialakítani az egészséges megküzdési stratégiákat és a stresszkezelést.

Forrás: sbtreatment.com