Az eltűnt maszkok esete

Sokak arcára nagy mosolyt csal, ha valamilyen relikviával távozhat egy-egy hokimeccsről, legyen az egy korong, egy kis édesség, egyenesen a kabala-figura zsebéből vagy egy pacsi emléke a kedvenc játékosuktól. Azonban van, akinek ez sem elég. Ő maszkot lop.

 

Legutóbb Mathieu Garonnal történt meg, hogy felszerelése egy részének lába kélt. Három évvel utolsó NHL-beli meccse után a nyomára is bukkant: ebay-en, az eladó tárgyak között.

A kedves Garon felajánlotta az eladónak, hogy aláírja volt tulajdonát, hogy többet érjen. Garon nem haragtartó!

 

Nem viselte ilyen jól Stephane Fiset, amikor ellopták Pharaoh maszkját 1997 januárjában. A legrosszabbkor kellett helyettesítenie bevált felszerelését: pár nappal első kolorádói meccse előtt tűnt el a Pharaoh, így egy kényelmetlen Avalanche maszkban kellett végigszenvednie a fontos mérkőzést. 6-3-ra veszített a csapata.

 

Ráadásul a híres maszk-készítő, aki Garon felszerelését is tervezte, éppen szabadságon volt, így egy hónapot kellett várnia Fiset-nek az új, személyre szabott maszkjára.

 

De nekik legalább volt B-tervük. Nem úgy, Gerry Desjardinsnak, amikor 25$-os (ma 164$-t érne) maszkját elemelték Los angelesi öltözőjéből, egy halloween előtti mérkőzés során, 1969-ben. A Los Angeles King játékosa nem talált semmit, ami illett volna az arcára, és mindössze pár nap volt csak hátra a Detroit Red Wings elleni mérkőzésig. Gerry csapata jutalmat ajánlott annak, aki visszaviszi az elveszett tárgyat, és megígérték, hogy nem tesznek fel kérdéseket.

Gerry Desjardins

Szerencsére Warren Winkler épp „meglátott egy csapat gyereket, akik a maszkkal játszottak”, pár órával a fontos meccs előtt. A megtalálónak 25$ ütötte a markát, sőt még két jegyet is kapott a játékra.

 

A meccset ugyan nem nyerte meg a King csapata, de ez nem a maszk hibája volt. A maszk feladata sokkal fontosabb a góloknál, azonban ekkoriban még nem minden kapus gondolta ezt így. 1969-ben az NHL 25 tagja védelem nélkül játszott. Híres mondássá vált, hogy „aki maszkot visel, az fél.”

 

Desjardin viszont szerencsére nem így érzett. A Chicago Black Hawks hírhedt játékosa Dennis Hull egyik alkalommal olyan csapást mért a Los angelesi kapusra, hogy biztosan súlyos károkat okozott volna, ha nem védi a visszaszerzett maszk a fejét.

 

Forrás: www.nhl.com