Az első magyar ifjúsági olimpiai bajnok

A Lausanne-ben megrendezett ifjúsági téli olimpia aranyérmese, a 16 éves Hegedűs Levente és szövetségi edzője Mayer Péter beszélgetett a DIGI Sport műsorvezetőjével, Szombathy Pállal.

 

Korábban ügyességi megmérettetéseket rendeztek a téli olimpián, azonban a 3X3-as jégkorong egyre inkább előtérbe kerül. Így kisebb létszámban is nívós versenyekre kerülhet sor. A tradicionális, nagy országok továbbra is a nagypályán mérik össze tudásukat, azonban a vegyes csapatok is lehetőséget kapnak, hogy 3X3-as pályán részt vegyenek a rendezvényen. Hegedűs Levente volt tehát az egyetlen magyar játékos a csapatban, mely aranyéremmel térhetett haza. Nem volt könnyű dolga a kapusnak, hiszen a kisebb pályán gyorsabban zajlik a játék, több a lövés, nincs idő pihenni.

 

A zöld csapat mindössze két napot gyakorolt együtt, mielőtt élesben kellett teljesíteniük. Az olimpián 8 női és 8 férfi csapat indult. Leventén kívül Ivády Milán, Szalay Boldizsár, Weidemann Márk, illetve a lány csapatokban Gengeliczky Dorottya, Véghelyi Dóra, Márton Luca Emese, Metzler Regina és Szabó Fruzsina képviselte a magyar ifjúságot. A fekete csapatban játszó Márton Luca ezüstérmet, Regina és Milán pedig bronzéremet szereztek. Levente csapata végig vezetett a döntő meccsen, így lett az első magyar, aki aranyéremmel térhetett haza a téli ifjúsági olimpiáról.

 

 

„Pár éve nem gondoltam volna, hogy kijutok egy ilyen eseményre, azt meg főleg nem, hogy aranyéremmel térek vissza” – nyilatkozta Levente. Az U16-os játékos Székesfehérváron kezdett el jégkorongozni, majd átkerült Miskolcra, hogy több játékidőt kaphasson. Kitartása, szorgalma és alázatossága meghozta gyümölcsét, de Mayer Péter, vezetőedző szerint még sokat kell fejlődnie – az pedig, hogy meddig tud eljutni, csak rajta áll.

 

A teljes interjú itt érhető el.

 

Forrás: digisport.hu