Amit egy válogatott edző keres egy hokisban

Joel Johnsonnak sok nehéz döntést kell meghoznia, amikor a játékosok értékeléséről és kiválasztásáról van szó, de általában jól dönt. Hat NCAA Országos Bajnokságon vett részt és négy egymást követő IIHF U.S. U18 női világbajnoki aranyérem elnyeréséhez járult hozzá segédedzőként. Most az Egyesült Államok női válogatott csapatával dolgozik együtt.

 

Az U14-U16-os játékosok már arra készülnek, hogy felkeltsék a hozzá hasonló döntéshozók figyelmét, ehhez pedig van Johnsonnak néhány jó tanácsa. Íme, öt dolog, fontossági sorrendben, amire az edző figyel, ha új tagot keres a csapatba:

 

1. Karakter

„Amikor az edzők a legmagasabb szintű játékosokat keresik, például egy válogatott vagy egy főiskola szintjén, a hibahatár vagy az atlétikai képességek közötti különbség általában elég kicsi. A sportoló jelleme azonban mindig egyedi, és ez rendkívül fontos.”

Joel Johnson. Fotó: @MinnHockey

2. Alázat

„A legtöbben, akik elérnek valamit az életben, rájönnek, hogy mennyi mindenről nem tudták, hogy nem tudják. Ahogy egy játékos öregszik, egyre fontosabb képesség, hogy megértse, hogy az edzők segíteni akarnak neki, és megfogadja a tanácsaikat.”

 

3. Döntéshozatal

„Vannak, akik ezt hokis IQ-nak hívják. Nem vagyok biztos benne, hogy mennyi ebből az ösztön és mennyi a tanult elem. Néhány játékos hatékony döntéseket hoz a jégen (koronggal vagy anélkül), mások pedig nem.”

 

4. Kemény munka

Feltétlenül a legjobbat kell nyújtanod, minden percben. Könnyű megmondani, ha egy játékos nem tesz maximális erőfeszítést.”

 

5. Az alapok

„Sportágtól függetlenül, az alapképességeknek mindig stabilnak kell lenniük. A korcsolyázás, a passz és a lövés, mind olyan, amiben nem lehet hibázni.”

 

Johnson szerint nagyon kevés játékos felel meg a lista mindegyik pontjának. „Akik igen, azok olimpikonok.”

 

Joel Johnson. Fotó: @MinnHockey

Az olimpikonokban megvannak ezek a képességek. Fotó: ClickOnDetroit.com

 

Bár fontos a folyamatos fejlődés, Johnson figyelmezteti a szülőket és a gyerekeket, hogy ne vigyék túlzásba a tökéletességre való törekvést, és ne hasonlítsák össze a haladást másokkal.

 

„A legjobb, ha azokra a képességekre koncentrálsz, amikben tehetséges vagy, miközben dolgozol azokon is, amikben nem” – tanácsolta. „Abban a pillanatban, hogy összehasonlítod magad másokkal, elveszíted az előnyt, hogy önmagad lehetsz. Ilyenkor nem azért játszol, mert örömet okoz, ez pedig meglátszik az eredményeken is.”

 

Forrás: https://www.admkids.com/news_article/show/1136660

Borítókép: gophersports.com