Amit a csonttörésről tudnod kell

Ahogy azt tudjuk, hatalmas ambíciók vezetik a sportolókat céljaik felé, így tudnak folyamatosan teljesíteni és fejlődni. Az eltökéltségük nagyon fontos szerepet játszik saját elvárásaik elérésében, azonban ugyanennyire fontos az is, hogy testük egészséges maradjon. A csonttörés megelőzéséhez hoztunk néhány tudnivalót a Los Angeles-i Gyermekkórház szakértőitől.

Akár sportsérülésből is fakadhat a csont vagy porc teljes, illetve részleges törése, ha túl nagy erő éri azt. Ez lehet egyszeri, vagy több, kisebb ütés eredménye is.

Mik a törés jelei?

  • Fájdalom vagy kellemetlen érzés
  • Érintésre való érzékenység
  • Nehézség a mozgással
  • Duzzanat
  • Elszíneződés
  • Deformitás

Hogyan kell kezelni a törést?

Azonnal menjetek orvoshoz! Az orvosok röntgenfelvételt használnak a sérülés mértékének megállapítására, majd sín vagy gipsz segítségével stabilizálják a sérült végtagot. Így a csont nem tud elmozdulni és megfelelően forr majd össze. A következő néhány hétben fontos, hogy a sportoló sokat pihenjen, és egészséges étrendet tartson, hogy a csontok megkapják a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat!

A D vitamin a mindennapok során is nélkülözhetetlen, de ebben az esetben még fontosabb, hiszen szerepet játszik a kalcium felszívódásában. Azzal, hogy segíti a kalcium beépülését, hozzájárul a csontképzéshez. Ahhoz azonban, hogy kifejthesse hatását elegendő kalciumot kell bevinnünk, ehhez pedig nem csak tejet fogyaszthatunk, de a szezámmag, a mandula, a szardínia, a brokkoli, a mák és a szója is nagy mennyiségben tartalmazza a tápanyagot. A magnézium szintén elősegíti a gyógyulást, ahogy a C-vitamin, a hagymafélékben megtalálható, gyulladáscsökkentő MSM (metilszulfonilmetán) és a glükozamin is hozzájárul a gyors felépüléshez.

Hogyan előzhető meg a csonttörés?

Természetesen erős csontokkal! A fent felsorolt tápanyagok nem csak akkor segítenek, ha a csont megsérült, hanem a megelőzésben is hatalmas szerepük van.  A rendszeres testmozgás edzi a növésben lévő gyerekek csontozatát, a megfelelő testsúly pedig nem terheli meg túlságosan a csontokat és porcokat, így ellenállóbbak lesznek. A dohányzás, a túlzott koffein-és alkoholfogyasztás csökkenti a csonttömeget, a gyerekek esetében azonban relevánsabb probléma lehet a szénsavas üditőitalok rendszeres fogyasztása.

Forrás: www.chla.org
Borítókép: TrackMaven