Amikor a te gyereked rendetlenkedik

Mindannyiunkkal megtörtént már. Minden jól viselkedő, figyelmes játékosnak van olyan napja, amikor kibújik a bőréből. Ilyenkor elvárjuk, hogy az edző rendet tegyen és folytatódjon az edzés. De mi van, ha a mi gyerekünk az, aki rendet bont?

Hadd tegye az edző a dolgát!

David Jacobson, a Positive Coaching Alliance munkatársa szerint hagyni kell, hogy az ügy a jégen játszódjon le.

Engedjék a szülők az edzőt, hogy végezze a munkáját” – mondta Jacobson az admkids magazinnak. „Nem szabad közbelépni, kivéve, ha valakinek a fizikai biztonsága forog kockán. Ha a gyerekünk nem figyel, rosszalkodik, piszkálja a társait, az edző dolga, hogy rendet tegyen.”

A fegyelem fenntartása az edző feladata.

„A szervezett ifjúsági sport egyik szépsége, hogy a szülőknek van egy társuk: az edző. Ő segít a gyerekek szocializációjában, ráébreszti őket arra, hogyan kell viselkedniük a csapattársaikkal. Ahogy a szülő otthon és a tanár az iskolában, a jégen az edző irányít.”

Hány ember kell egy gyerek felneveléséhez?

Jacobson kihangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a fiatal sportolók sok felnőttől tanulhassanak gyermekkorukban.

„Egy ifjúsági sportolónak előnyös, ha különféle forrásokból tanul. Sőt, mindenki számára az” – mondta. „Különböző szemléletmódokat kell megismerniük, más véleményeket hallani és több forrásból látni, hogyan kell helyesen viselkedni, produktív és közreműködő tagja lenni egy közösségnek. A gyerekek sokszor ellenállnak szüleik tanításainak, és ez természetes, hiszen feszegetik a határokat. De ha az edző is ugyanazokat tanítja neki, máris más fényt kapnak dolgok. Nagyobb valószínűséggel alkalmazkodik egy kívülről jövő társadalmi normához, mint a szülei elvárásaihoz.”

Mi legyen edzés után?

Szóval hagynod kell, hogy az edző végezze a munkáját a jégen. De mit tegyél, amikor véget ér az edzés?

„Nehéz kérdés, hogy fel kell-e hozni az esetet az autóban, vagy jobb hallgatni” – mondta Jacobson. „Van, hogy marad a gyerekben tüske, amiről érdemes beszélni, de olyan is előfordul, hogy hagyni kell lecsillapodni a dolgokat.”

Tudjuk, hogy nem könnyű ilyenkor visszafogni magunkat, ezt a szakember is elismeri.

Találjuk meg a megfelelő környezetet és hangnemet a beszélgetéshez. Fotó: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

„Nagy a kísértés, hogy amint lehet, megfeddjük a gyerekünket. Feltehetőleg a szülő kissé zavarban van és csalódott, mert a gyermek nem úgy viselkedett, ahogy otthon vagy az iskolában szokott. És az is lehet, hogy ez már a sokadig alkalom volt. Azt hiszem, az első lépés, hogy kitaláljuk, milyen környezetben akarjuk megbeszélni vele a történteket.”

Erősítd meg az edző üzenetét, hogy együtt korrigálhassátok a negatív viselkedést!

Ne legyél „Helikopter-szülő”!

Jacobson erre külön felhívta a figyelmet: nem szabad, hogy állandóan ott körözzünk gyerekünk feje felett!

„A sport tekintetében azt tanácsolom a szülőknek, hogy az összképre figyeljenek. Így nem az lesz a fontos, hogy a gyermeked megzavarta egyszer az edzést, hanem az, hogy egy produktív, közreműködő csapattag váljon belőle.”

Ez alapján a szemléletmód alapján gondold végig, hogy mit kell tenned. Mivel az edző ugyanezt szeretné elérni, az erőfeszítéseiteknek találkoznia kell.

„Társadalmunkban létezik az úgynevezett helikopter-szülő szindróma, amikor a szülő szükségét érzi annak, hogy gyermeke életének szinte minden pillanatában részt vegyen, ez pedig végső soron akadályozza őt a fejlődésben”-tette hozzá Jacobson. „Tehát a lényeg az, hogy el tudd engedni az irányítást, ha a gyerek a jégen van, és átadni őt az edzőnek. Hagyd, hogy elvégezze a munkáját, és légy hálás, hogy újabb felnőtt vesz részt a nevelésben!"

Forrás: admkids.com