A Valentin-nap margójára: ezért tanítsd meg gyermekednek szeretni önmagát!

Az üzletek polcai tele vannak csokoládéval, a tévéreklámok szerelmes szívekkel, az iskolai folyosókat pedig rózsaszín és piros papírmasék borítják. A Valentin-nap már régóta igazi ünnep Európában is, és most is áthatják a februárt az előkészületek, még a gyerekek esetében is. Szinte tapintható a levegőben a szeretet!

A Valentin-napról általában a szerelem, vagy a számunkra fontos emberek iránt érzett szeretet jut eszünkbe. És bár fontos, hogy megmutassuk szeretteinknek, mennyire törődünk velük, ugyanolyan fontos saját magunknak is figyelmet szentelni. Miközben segítesz gyermekeidnek barátjaik és osztálytársaik számára Valentin-napi üdvözlőlapokat készíteni, ne felejtsd el megtanítani nekik az önszeretet fontosságát!

Mi is az az önszeretet?

A Psychology Today folyóirat szerint: "Az önszeretet nem pusztán azt jelenti, hogy jól érzem magam. Ez az az állapot, amely önmagunk értékeléséből fakad, és azokkal a tevékenységekkel tudjuk megszilárdítani, amelyek támogatják testi, pszichológiai és szellemi fejlődésünket. Az önszeretet dinamikus; akkor lesz egyre nagyobb, ha olyan dolgokat teszünk, melyek által fejlődni tudunk."

Az önszeretetet egész életünk során fejlődik, és időnként szükség van egy kis önvizsgálatra. Akkor érezzük, hogy igazán szeretjük magunkat, amikor hiányosságaink, rossz napjaink, aggodalmaink vagy kudarcaink ellenére is békében vagyunk önmagunkkal.

Miért fontos az önszeretet?

Lehetővé teszi számunkra, hogy együttérzést érezzünk önmagunk iránt. Ha túl sok időt töltünk gyengeségeinkkel, hibáinkkal vagy akadályainkkal szembeni negatív érzéseinkkel, alacsonyabb lesz az önértékelésünk. Ha ezt nem kezeljük, akár súlyosabb problémákhoz is vezethet, mint például a depresszió vagy szorongás.

Az alacsony önértékelés különösen káros lehet a gyerekek számára, akik nem biztos, hogy képesek megértően reagálni egy társuk sértő megjegyzésére vagy egy rossz jegyre. Az erős önszeretet segítheti a gyerekeket a negatív érzések és helyzetek kezelésében, és szilárd érzelmi alapot biztosít nekik a tinédzser- és fiatal felnőttkoruk során.

Hogyan taníthatom meg a gyerekeimnek az önszeretetet?

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnhet. Íme néhány mód, amellyel elindíthatod ezt a folyamatot:

  • Beszélj a gyerekekkel néhány olyan dologról, amire büszkék vagy amiben jártasak. Megtanult a fiad egy új dalt a trombitáján? Gólt rúgott a lányod a legutóbbi meccsen? Írj egy "büszkeség listát" és helyezd el valahol jól látható helyen. Amikor a gyerekeknek rossz napjuk van, nem elégedettek magukkal vagy másokhoz hasonlítgatják a teljesítményünket, emlékeztesd őket erre a listára!
  • Kérdezd meg, kivel szeret időt tölteni, és miért szórakoztató vele lenni! Kedves-e ez az ember másokkal? Megosztja a játékokat a többiekkel? Jó vicceket mesél? Amikor olyanokkal töltünk időt, akik jól érzik magukat velünk, szeretve és elfogadva érezzük magunkat.
  • Emlékeztesd a gyerekeket arra, hogy egy nagynak tűnő probléma általában kisebb, mint amilyennek látszik - és biztosan nem érdemes rajta stresszelni. Ha nem tudod megkötni a cipődet, még gyakorolnod kell. Ha nehézségekbe ütközöl egy matematika feladattal, okos dolog segítséget kérni. Ha véletlenül megbántasz valakit, egy őszinte bocsánatkérés jó megoldás lehet. A problémák helyes perspektívába helyezése segíthet megőrizni a nyugalmunkat.
  • Keress lehetőségeket, hogy segíts másokon, vagy önkénteskedjetek együtt családként. A jó cselekedetek jó érzéssel töltenek el minket!
  • Beszélj a gyerekekkel az egészséges szokások kialakításának fontosságáról. Az alvás, a testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend fontos része annak, hogy jól érezzük magunkat, és amikor jól érezzük magunkat, könnyebb kezelni a stresszt, szembenézni a kihívásokkal és élvezni a mindennapokat.

Forrás: activekids.com