A Sportországi Cápák sikerei

Nem most hallunk először a Sportországi Cápákról, idén azonban kiemelkedő sikert értek el: kölyökcsapatuk bejutott a magyar bajnoki döntőbe! Erről pedig beszélni kell: a jégkorongblog interjút készített a csapat vezetőedzőjével, Szajber Krisztiánnal.

 

„Amikor véget ért a vasasos pályafutásunk, és eljöttünk onnan Netkovszky Kálmán barátommal, 60 gyerek tartott velünk, de nem volt hol edzenünk. A Sportország karolt fel minket akkor. Ők majd’ minden jeges sportágban érdekeltek voltak, de addig nem tartozott hozzájuk jégkorongszakosztály. 2010 környékén vágtunk bele, és minden évben fokozatosan előrébb léptünk. Kezdetben csak 3 alsó korosztályunk volt: szupermini, mini, előkészítő. Aztán szép lassan bővült a paletta. Ha minden jól megy, hamarosan ificsapatunk is lesz.” – nyilatkozta a szakember.

 

Nagy utat tettek meg az elmúlt tíz évben a cápák: mára öt korosztályban 11 csapattal edzenek, összesen 170 gyereket tanít a jégkorongozás fortélyaira Krisztián, öccse, Szajbert Patrik, Géczi Gergely, Netkovszky Kálmán és Várady Csaba. Jelenleg szuperminitől a serdülőig minden korosztályban megállja helyét a szakosztály. Ez a növekedés pedig egy jó közösség és profi szervezet munkájának eredménye.

 

„Tőlünk elég ritkán megy el valaki, mi viszont mindenkit szívesen látunk. De nem szeretnénk senkit sem átcsábítani. Akik nálunk játszanak, mindannyian versenyeznek. Aki be tud kerülni ebbe az egészséges, jó, sportszerető közegbe, az örömmel hokizik itt. Minél több gyereket szeretnénk integrálni a jégkorongba. Akik pedig már bekerültek, ne veszítsék el a hitüket, és sokáig maradjanak velünk. Az még a jövő zenéje, hogy ezt milyen minőségben vagyunk képesek megvalósítani. A közeg inspiráló, jó hangulatú, mindenki jól érzi magát. Bár sok korosztállyal és rengeteg gyerekkel foglalkozunk, egyelőre nincs saját jégpályánk, viszont a folyamatos gyereklétszám-növekedés és a kitűzött szakmai céljaink megvalósulása miatt ez régóta szükséges lenne. Évek óta tervezzük saját beruházás keretében, pályázati forrásból egy pálya megépítését. Több lehetséges helyszín és műszaki tartalom is felmerült, és végül terveink szerint a XVI. kerület fog otthont adni számunkra, ami további bővülésre ad lehetőséget. A beruházást folyamatosan egyeztetjük az MJSZ-szel, ők is segítenek a projekt megvalósításában. Újpesten és Óbudán is albérlők vagyunk, de nyitunk mindenfelé, hogy ki tudjuk szolgálni a srácainkat. Minden klubbal igyekszünk jóban lenni, ha adódik jégfelület edzésre vagy edzőmeccsre, mi ott vagyunk. Kell a jég!”

 

Bár a sikereik kapcsán figyelt fel a magyar hokis világ a cápákra, a vezetőedző szerint nem csak az eredmények számítanak: „Ha egy gyerek már bekerült a rendszerbe, akkor a minél jobb, minőségibb jégkorong a célunk. Ahogy haladnak előre, úgy tudjuk megadni nekik a lehetőséget, hogy később jégkorongozókká váljanak.”

 

Természetesen mindemellett nagyon nagy dolog, hogy bejutott U14-es csapatuk a döntőbe. Sajnos a végső meccset a koronavírus miatt nem játszhatják le, de így is hatalmas siker ez. „A gyerekek alázatos munkája, illetve a hátterük, a szülők támogatása, kitartása miatt jutottunk ilyen messzire. 10 év munkája van benne ebben a korosztályban, nem hullott csak úgy az ölünkbe a döntő, a srácok megküzdöttek érte. Minden korosztályunkban van potenciál, az alázatos munkától, valamint a szülők kitartásától, vagy épp az esetleges széthúzásoktól függ, hogy mit sikerül belőlük kihozni. Rengeteg helyen jártunk már a gyerekekkel, minden korosztályban vannak potenciális hokisjelöltek.”

Forrás: Sportországi Cápák facebook

Hogy hogy lehet hozzájuk csatlakozni? A klub toborzási stratégiája már évek óta jól működik, jelen vannak Fóton, Dunakeszin, Gödön, Szentendrén, a Pólus Centerben. A legkisebbeknek óvodás edzéseket tartanak, hogy megszerettessék velük a sportot, ezután pedig egyenes út vezet a hokisuliba. Egy-két hónap után innen is továbbjuthatnak a szupermini csapatba. A kidolgozott programnak és Szajber edzői munkájának köszönhetően sokan szeretnek bele a jégkorongba. Arra a kérdésre, hogy mi a titka, miért szeretik annyira kis tanítványai, miközben még a szülőkkel is kijön, szerényen ennyit válaszolt: „Ezt nem tőlem kellene megkérdezni. A hokiért élek-halok, olyan szenvedéllyel csináljuk, ami a legnehezebb időszakokon is átsegít minket. Csak arra figyelek, hogy a gyerekeknek, a jégkorongnak minél jobb legyen. Ez most egy szerencsésebb évünk volt, fel tudtuk hívni magunkra a figyelmet.”

 

Forrás: jegkorongblog.hu