A legjobb keresztsportok jégkoronghoz

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen kiegészítő sportokat érdemes űzni a jégkorong mellett, és a válasz minden játékos esetében más lehet.

Mielőtt azonban belemennénk a témába, ki szeretnénk emelni, hogy az ifjúsági sportolók számára a legfontosabb, hogy aktívak legyenek, tanuljanak új készségeket, játsszanak, szórakozzanak, mozogjanak, szinte mindegy, hogy mit.

Talán a legjobb kiegészítő sport a mai fiatalok számára az, ha egyszerűen kimennek a levegőre, és játszanak a barátaikkal és a családjukkal. Sokat. Létező sportokat, vagy kitaláltakat. Versenyeznek a barátaikkal, futkároznak, barátságos kosárlabda-mérkőzéseken vesznek részt, labdáznak, ping-pongoznak, fociznak, bármi. Sportolóként fejlődni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Mindezek mellett azonban van két fontos kérdés, amit meg kell vizsgálni:

Két fő tényező határozza meg, hogy melyik sport jó kiegészítő a jégkoronghoz. Az első a játék és az ehhez szükséges testmozgás komponensei: a fiziológiai igények, a mentális élesség, a strapabírás és a fizikai készségek. A második a játékos: az ízlésük, hogy mit szeretnek és mit nem,az egyéni fiziológiai igényeik, a kognitív fejlődési igényeik, a különböző társadalmi és gazdasági változók. És a legfontosabbak: az egyéni célok.

Egy jó kiegészítő sportnak hasonló dinamikus és statikus izomigényei vannak. Ezenkívül szintén hasonló mentális igényeket, munka-pihenés arányokat és játéktempót igényel. Majdnem minden sport valamilyen formában kiegészíti a jégkorongot, és mindegyik előnyös lehet a gyerekek számára. Azonban vannak olyanok, amelyek elméletileg több előnnyel járhatnak, ami a hokis készségek fejlesztését illeti.

Tenisz

Hasonló dinamikus és statikus testmozgást igényel, a munka-pihenés arányok, a rövid élénk robbanások és magas anaerob igénybevétel szintén jól rezonál a jégkorongra. Kiváló a kéz-szem koordináció, a testtudatosság és a mentális figyelem fejlesztésére. Könnyen elérhető és megfizethető.

Fallabda

Akárcsak a tenisz, a dinamikus és statikus követelmények hasonlóak, a verseny és a pihenés időtartama szintén, ráadásul erős kéz-szem koordinációt, gyors döntéshozatalt és robbanékony mozgást igényel. Akár kültéren is játszható.

Harcművészetek

Az egyik legegyszerűbb formája az egyéni sportoknak, rendkívül dinamikus, és az ütések és rúgások alapvető atlétai készségeket fejlesztenek. A dinamikus követelmények általában magasabbak, mint a jégkorong esetében. Ez nagyon hasznos lehet off-szezonban. Emellett pedig nyilvánvalóan van benne egy jelentős mentális erőfeszítés is, ami magabiztosságot adhat a játékosoknak.

Box

Hasonló előnyöket jelent, mint a harcművészetek, de kevésbé sokoldalúak a fizikai igényei. Azt javasoljuk, hogy maradjatok a zsákolásnál, vagy csak minimális meccsen vegyetek részt!

Atlétika

Az atlétikai versenyek nyári sportok, így ideálisak a hokisok számára. A 100 méteres sprint, 100 méteres gátfutás, 400 méteres sprint, 200 méteres gátfutás, 400 méteres gátfutás, távolugrás, hármasugrás, rúdugrás és a 4 x 4-es váltó a legnépszerűbb ágazatai. A dinamikus és statikus követelmények rendkívül hasonlók a hokihoz. A futásnak van azonban némi kockázata, a csípő túlhasználatával kapcsolatban, de rövid távon valószínűleg nem fog gondot okozni. Kiemelnénk a rúdugrást, ami izgalmas és szórakoztató, és teljes testkoordinációt igényel.

Rövid távú sífutás

Más, mint a lejtőkön való síelés, amely sokkal több statikus izommunkát igényel. A sífutás rövid távon hasonló a jégkorcsolyázáshoz.

Kézilabda

Egy másik népszerű játék, ami hasonló dinamikus és statikus izomigényekkel. A gyors passzolgatások alapvető atlétai készségek és nagyon elterjedtek a kézilabdában is és a hokiban is.

Vívás

Hasonló statikus és dinamikus követelmények, rövid viadalok, amik rendkívül gyors reakciós készségeket igényelnek. Pontos mozgás és egy extra eszköz, ami a kéz meghosszabbítása. Tökéletes.

Talajtorna

Bár minden torna rendkívül hasznos lehet, nem mindegyiket ajánljuk a jégkorong mellé, az ízületek túlzott terhelése miatt. A talajgyakorlatoknak azonban hasonló dinamikus és statikus izomkövetelményei vannak, segíthetik az agilitást, az egyensúlyt és a sebességet.

Strandröplabda

A dinamikus és statikus igények hasonlóak vagy még magasabbak is, mint a jégkorongban, és a munka-pihenés arányok is megfelelőek.

Forrás: e3powerskating.com