A kardió szerepe a jégkorongban

Az erős kardiovaszkuláris rendszer minden sportban nagyon fontos, a magas intenzitású mozgásformák esetén, mint amilyen a jégkorong is, pedig különösen. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a jégen csak egy-egy rövid sprintet kell megtenniük, ami biztosan nem olyan nagy fáradtság. Megfelelő kardió nélkül azonban nem lehet jól játszani.

Ha jégkorongozol, tudod, hogy még edzés után is sokáig ülsz a padon és szinte levegőt sem kapsz. A rövid, robbanásszerű sorozatok nagyon keményen megdolgoztatnak. Lehet, hogy egy perc alatt 30 másodpercet szabadon csúszol, de a maradék időben hirtelen és jelentősen megnő az intenzitás. Ha folyamatosan kardiózól, kevésbé lesznek fárasztóak ezek a sprintek.

Hogyan fejleszthetem az állóképességem?

Ez egy gyakori kérdés a jégkorongozók körében, és a válasz sok munkával jár a jégen és azon kívül is. A szárazföldi edzés lesz a legjobb barátod. Legyen szó hosszútávú futásról, vagy robbanásszerű sprintekről, a kocogás a legjobb módja annak, hogy javítsd az állóképességed.

Természetesen, ha van rá lehetőséged, akár korcsolyázással is kardiózhatsz. Akár a jégen, akár speciális, korcsolyázásra kialakított futópadon, teljes felszerelésben nyomod, biztos, hogy hamar érezni fogod a változást. Itthon azonban nehéz ehhez jó terepet találni, ezért a futást javasoljuk.

De nem csak azt! Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kettlebellek és más felszerelések jótékony hatásairól, pedig az ezekkel végzett testedzés is javítja a szívműködést és az egyensúlyt, amellett, hogy persze erősít is.

Minden pozícióhoz kell?

Igen! Akár csatár vagy, akár hátvéd vagy kapus vagy, a jó kardió klasszisokkal emel a játékodon. Minden jégkorongos rövid kitörésekkel dolgozik. A csatárok akkor, amikor a korongot üldözik, a védelem, amikor saját térfelükön folyik a harc, a kapus pedig védéskor. Sőt, sokan nem is tudják, hogy gyakran a kapusok azok, akik a legkeményebben dolgoznak. Attól függően, hogy a csapat mennyire játszik jól előtted, a kapusok sokszor a játék nagy részében ostrom alatt állnak. Ezek az akciódús pillanatok felpörgetik a pulzusodat, és igaz, hogy nem kell sokat korcsolyázniuk, de harminckilós felszereléssel vetődni a korong után igencsak megterhelő.

Plyometrikus edzés

Szintén egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott módszer az állóképesség javítására a plyometrikus edzés, ami robbanásszerű mozdulatokból és ugrásokból áll. Így hozzá tudod szoktatni a tested a hirtelen, intenzív mozgásokhoz, amik a jégen is kellenek. Ez az ugróedzés a robbanóerő fejlesztését célozza, a kitörések a lábadat, az ugrások a combodat, a burpee-k pedig a teljes alsótestet erősítik. Ha rendszeresen végzel ilyen típusú mozgást, ami alaposan megdobogtatja a szíved, azzal hozzájárulsz a szív-és érrendszered egészségéhez.

Milyen helyzetekhez kell jó állóképesség a jégen?

A kézenfekvő válasz az, hogy akkor, amikor egy játékos korongot üldöz vagy vezet. Igen, ezek tényleg erős kardiót igénylő feladatok, hiszen a pálya teljes hosszát végig kell tudnia korcsolyázni. De rengeteg más alkalommal is az állóképességedre támaszkodva tudsz előnyre szert tenni.

Ha jó az állóképességed, magasabb szinten fogsz tudni játszani. Attól függően, milyen korosztályban játszol, akár háromszor húsz percen át is szükség lehet a kitartásodra, és ha már az első harmadban kifulladsz, az nem ígér sok jót a játék végkimenetelét illetően. Ha erős a szív-és érrendszered, gyorsabban kifújod magad a padon, és a harmadik harmad végén is túlszárnyalhatod az ellenfelet. Ráadásul segíthet fizikailag is megvédeni a korongot.

Mindenki szeret a gólszerzésről beszélni, de ami azt illeti, a visszavonuláshoz is rengeteg energia kell. Vannak olyan helyzetek, amikor semmi mást nem kell tenned, mint gyorsan eljutni a pálya egyik feléből a másikba, hogy megszakítsd az ellenfél akcióját.

A jégkorong intenzív sport, és a játékosoknak rövid, robbanásszerű sorozatokban kell korcsolyázniuk, ami igen megterhelő. Rengeteg módszer létezik az állóképesség fejlesztésére, a legkönnyebben elérhető a szárazföldi futás, de más dinamikus gyakorlatok és edzésformák is erősítik a szív-és érrendszert, ha felnyomják a pulzusod. Az, hogy melyik csapatban milyen formában vannak a játékosok a meccs kimenetelét is eldönti. Megéri tehát futni még egy kört!

Forrás: timturkhockey.com