A jégkorong íratlan szabályai

Mindannyian tudjuk, milyen nagyszerű sport a jégkorong. Habár a játék története gazdag hagyományokban és legendákban, azt is tudjuk, hogy megvannak az íratlan szabályai. Ezek a szabályok a játékosok karrierjének kezdetétől érvényesek, és sokukban már kiskoruktól fogva beleivódott. Bárhol is játszol a világon, ugyanazok az íratlan és kimondatlan szabályok érvényesek.

Védd a kapust!

Nem számít, hogy az NHL-ben vagy a serdülő korosztályban játszol, a játékosok már kiskorukban megtanulják, hogy mindig védjék a kapust. Nekik van a legnagyobb felszerelésük, gyakran szinte mozgásképtelenek, és ráadásul, ha a kapus megsérül, az komoly csapást jelent a csapatnak. A fiatal jégkorongozók között általában nincs túl sok cserekapus.

Tiszteld az ellenfeleidet!

Ez igazából minden sportra vonatkozik, de különösen fontos egy olyan intenzív játékban, mint a jégkorong, ahol könnyen felizzanak az indulatok. A jégkorong kultúrájában a testi kontaktus és verekedés is előfordul, ami átterjedhet a fiatalabbakra is. Amikor a jégen vagy, versenyszerűen kell játszanod, de soha ne veszítsd el az ellenfeleid iránti tiszteletet.

Hogy hogyan lehetsz sportszerű? Ha a csapatod nagy különbséggel vezet, nincs szükség látványos ünneplésre, amikor gólt szereztek. Mindannyian voltunk már a vesztes oldalon, és tudjuk, milyen borzalmas érzés. Mindig gondolj arra, mit érezhet az ellenfél, ha tudod, hogy a mérkőzés már eldőlt!

Ne menj a jégen, ameddig dolgozik a zamboni!

Ez a szabály mindenkinek ismerős, aki valaha is hokizott. Emlékszel, mennyire izgatottan vártad, hogy végezzen a jégsimító? Az íratlan szabály minden edzésen vagy mérkőzésen az, hogy hagyd megszáradni az új jégréteget, hogy a lehető legtisztább jégfelületen játszhass.

Sose bántsd a bírókat vagy az ellenfél edzőjét!

Ismét ki kell hangsúlyoznunk, hogy mennyire fontos a tisztelet a jégkorongban és bármely más sportágban. A jégen vagy azon kívül, mindig tiszteld mind a bírókat, mind az edzőket. Ennek magától értetődőnek kellene lennie, de, mint már említettük, az érzelmek néha eluralkodhatnak rajtunk a jégen.

A bíróknak mindig biztonságban kell érezniük magukat és irányítás alatt kell tudni tartani a mérkőzést. Még ha nem is értesz egyet a döntéseikkel, nincs értelme vitatkozni velük. Hasonló a helyzet az edzőkkel: a játékosoknak soha nem szabad az ellenfél edzőjéhez szólni, és ez fordítva is igaz. Mindegy, mi zajlik a jégen, az íratlan szabály mindig is az volt, hogy az edzőket és a bírókat hagyjuk ki az egészből.

Forrás: timturkhockey.com